31. 07. 2024 Ignác 33°C Jasno

Kuchyňa starých materí

09.07.2024 Autor: MS, Foto: kysuckemuzeum.sk
Termín: 14.07.2024 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora

plagaty rok 2024

Kysuce nikdy nepatrili k bohatým krajom, no tunajšie gazdinky si vedeli poradiť a vyčarovať dobroty aj z mála. Keď nebolo mäsa či zeleniny, vymýšľali múčne, zemiakové, či hubové jedlá. Varili nielen rôzne posúchy, kaše, jednoduché, no o to chutnejšie polievky. Ako chutí taká kapustová polievka s fazuľou, chlieb s masťou a cibuľou či podlesníky pripravené na dobovej peci, budú mať možnosť ochutnať návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť druhú júlovú nedeľu v skanzene.

Pretože 14. júla 2024 pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v spolupráci s ŽSS Dolinka podujatie, na ktorom budú od 10.00 hod. do 16.00 hod. variť skúsené kuchárky v jednotlivých objektoch tradičné kysucké jedlá a majsterky varešky predvádzať naživo svoje umenie. Návštevníci budú môcť jednotlivé jedlá aj ochutnať. Aby sa lepšie varilo a všetkým chutilo od 14.00 hod spríjemní nedeľné popoludnie Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice.

Kultúrny program si návštevníci môžu spestriť aj jazdou na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá je zachovanou časťou bývalej Kysucko- oravskej lesnej železnice. K nahliadnutiu budú tiež výstavy Ornament alebo Vlaky s vôňou dreva.

Napíšte komentár