29. 06. 2024 Peter a Pavol, Petra

Unikátny objav pozostatkov vojakov na košickom sídlisku

Autor: Patrícia Vargová Jaššeková, Foto: sdetmi.com, V spolupráci
Termín: 25.06.2024
20240625 094200

Zdroj: sdetmi.com

V košickej mestskej časti Ťahanovce bol nájdený masový hrob s najväčšou  pravdepodobnosťou poľských dobrovoľníkov, ktorí padli počas bitky pri Budimíri 11. decembra 1848. Táto bitka bola súčasťou udalostí uhorskej revolúcie 1848/1849.

Archeológovia Mária Kundrátová a Ján Rákoš z Východoslovenského múzea v Košiciach (VSM) odhalili v týchto dňoch v rámci výskumu šesť kostrových pozostatkov. Podľa kostí a zachovaného chrupu možno usúdiť, že ide o mladých mužov, ktorí boli pochovaní koncom prvej polovice 19. storočia. Všetko nasvedčuje tomu, že sú to poľskí dobrovoľníci z Tchorznického stotiny, padlí v hrdinskom boji 11. decembra 1848.

Starosta mestskej časti Košice – Sídlisko Ťahanovce Miloš Ihnát neskrýval svoje nadšenie: „Pre mestskú časť je to fantastická správa! Som rád, že máme na našom území taký historicky významný nález, ktorý je okrem iného výsledkom dlhodobej snahy a vytrvalosti poslankyne a historičky Východoslovenského múzea v Košiciach Uršule Ambrušovej Tajkov. Jej úsilie našlo pochopenie aj u poslancov, ktorí finančné podporili výskum. Verím, že tento výnimočný nález bude dôvodom i pre užšiu spoluprácu s Poľskom a Maďarskom.“ Veľkú ochotu spolupracovať na mimoriadnom archeologickom projekte prejavil i samotný honorárny konzul Poľskej republiky Ján Hudacký, ktorý vyzdvihol unikátnosť objavu i z medzinárodného hľadiska.

Nález kostrových pozostatkov však nie je „len“ možným dôkazom o prítomnosti Tchórznického légie v Košiciach, ale aj dôležitou správou o pietnom pochovávaní vojakov v revolučných rokoch. „Je neuveriteľné, s akou úctou a honorom sa preživší vojaci správali k telám padlých druhov, aj napriek tomu, že sami čelili smrti, náročným podmienkam a treskúcej zime. Kostry, ktoré archeológovia Východoslovenského múzea v Košiciach objavili, boli nájdené v rovnakých a veľmi špecifických pozíciách. Tento nález je nielen historickým objavom, ale aj svedectvom ľudskosti v existenciálnej situácii a vypätých časoch,“ uzavrel riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach Dominik Béreš.

 

Napíšte komentár