26. 06. 2024 Adriána

Víkend otvorených parkov a záhrad na hrade Červený Kameň

30.05.2024 Autor: Laura , Foto: Červený Kameň Hrad
Termín: 02.06.2024 a ďalšie Mesto:Častá Zdroj:stránka organizátora
445174352 465528406046385 5748988511668180439 n

Zdroj: Červený Kameň Hrad

Podujatie Víkend otvorených parkov a záhrad je súčasťou medzinárodnej iniciatívy prezentujúcej slovenské parky a záhrady ako dôležitú súčasť zeleného dedičstva Európy. Tohtoročná spoločná európska téma znie „Päť zmyslov v záhrade“.


PROGRAM:
Módna prehliadka
1.-2. jún – 13:30, 15:30
Netradičná prehliadka hradnou expozíciou zameraná na dejiny odievania a historické súvislosti módy. Prostredníctvom portrétov šľachtičien a šľachticov sa dozviete o fenoméne menom uhorský odev, o vojenských uniformách, o empírovej móde a mnohom ďalšom. Len počas módnej prehliadky si budete môcť prezrieť portréty tak detailne, ako sa vám to na bežnej prehliadke nepodarí.


Príbeh stromov
1.-2. jún – 11:00, 13:00, 15:00
Príbeh stromov je interaktívna, divadelno-vzdelávacia prehliadka určená pre rodiny s deťmi, odohrávajúca sa v červenokamenských parkoch . Hradná záhradníčka spolu so škriatkami predstavia pútavý príbeh o záchrane stromov, ktorý vtiahne deti do deja, zabaví ich, ale zároveň sa vďaka nemu naučia pozerať na stromy v okolí Červeného Kameňa novým spôsobom.
Prehliadku doplnia ukážky práce arboristov ošetrujúcich najohrozenejšie stromy v červenokamenskom areáli.
Vstupenky si môžete zakúpiť online.

Zachránená busta
1. jún – 16:00
Podujatie ďalej ponúkne diskusiu o buste Štefana Pálffyho, kedysi rozstrieľanej vojakmi, dnes novoosadenej vo francúzskom parku. O pohnutom osude busty porozpráva priamo v priestoroch francúzskeho parku kurátor múzea Jozef Tihányi. Doplní ho vzácny hosť, historik Štefan Holčík, ktorý diskusiu obohatí o pohľad na autora busty, jedného z najvýznamnejších slovenských sochárov 20. storočia Alojza Rigeleho.
Vstup voľný.


Koncert Niny Kohout
1. jún – 18:00
Vrcholom programu Vikendu otvorených parkov a záhrad bude koncert Niny Kohout. speváčky s nezameniteľným hlasom, ocenenej na Radio_Head Awards 2020. Nina spolupracuje so skupinou Fallgrapp, zaujíma sa o ňu slávne rádio KEXP a vystúpila už aj na vplyvnom holandskom festivale Eurosonic. Svoju éterickú hudbu príde predstaviť do červenokamenských záhrad priamo z Anglicka, kde žije a tvorí.
Vstupenky si už teraz môžete zakúpiť online. 


Čaj o piatej
2. jún – 17:00
Víkend otvorených parkov a záhrad prinesie aj prvý tohtoročný diel obľúbeného Čaju o piatej, ktorý spája zaujímavé rozprávanie o histórii, degustovanie čaju a hudobný zážitok. Všetko v priestoroch najkrajšej miestnosti hradu, v sale terrene. V júni sa môžete tešiť na jednu z najväčších odborníčok na historické odievanie, historičku Evu Hasalovú, ktorá sa zameria na ženskú módu búrlivého 19. storočia. Na podujatí sa tiež predstaví zoskupenie Stories Quartet, v podaní ktorých sa z klasickej hudby stáva skutočný umelecký zážitok.
Vstupenky si môžete rezervovať emailom na adrese lubos.harsany@snm.sk

Napíšte komentár