29. 09. 2024 Michal, Michaela 19°C Prehánky

Dovolenkové tipy od mamičiek zo sdetmi.com

Autor: Simona

Neviem ako vy, ale my ešte stále nevieme, kam na letnú dovolenku. Aktuálne hľadáme inšpirácie a tipy na overené miesta, kde sa s deťmi zabavíme, oddýchneme si a zároveň zažijeme niečo nové. Nakoľko redakciu tvoria mamičky s deťmi od 3-23 rokov, skúseností máme mnoho a radi sa o ne podelíme.

Toskánsko

Maťa - deti 14 a 16 rokov. Moja rodina a ja sme si užili úžasnú dovolenku v Toskánsku hneď dvakrát, a musím povedať, že to bola neuveriteľná skúsenosť pre nás všetkých. Cestovanie s dvomi deťmi môže byť náročné, ale Toskánsko nám ponúklo všetko, čo sme si len mohli priať.

Najprv nás očarilo bohatstvo kultúry a histórie v mestách ako Florencia a Siena. Naše deti boli fascinované návštevou Florencie a stredovekých pamiatok, ako je katedrála v Sienne. Vidiecke mestečká ako San Gimignano nám poskytli autentický pohľad na taliansky život a zábavu.

Okrem toho sme si užívali aj prírodu. Prechádzky po viniciach a kopcoch boli pre našu rodinu nezabudnuteľné. Krásne scenérie nás nútili kedykoľvek vystúpiť z auta a len tak sa kochať výhľadmi. Deti sa vyšantili po vinohradoch, hrali sa s domácimi mačičkami, čo im prinieslo veľa radosti ako aj denno denné kúpanie v bazéne.

A čo by to bolo za dovolenku v Toskánsku bez skvelého jedla? Jedli sme v miestnych reštauráciách a ochutnávali tradičné talianske jedlá ako pizza, pasta a samozrejme, lahodnú zmrzlinu..

Celá táto dovolenka v Toskánsku bola pre nás neuveriteľnou skúsenosťou. Spoľahlivo môžem povedať, že je to ideálna destinácia pre rodiny s deťmi, pretože kombinuje kultúru, prírodu a zábavu do jedného nezabudnuteľného dobrodružstva.

Barcelona – Španielsko

Claudia - syn 15 rokov. Zo zahraničia mne a môjmu 15-ročnému synovi najviac učarovala španielska Barcelona. Majestátnosť zatiaľ stále nedostavanej baziliky Sagrada Familia a množstvo miest, ktoré sa dajú navštíviť. Na spoznanie tých najdôležitejších a najviac dych vyrážajúcich odporúčame ubytovanie na 3 až 5 dní. Boli sme tam v apríli 2023 a v januári 2024 a každé obdobie má niečo do seba, vianočnú výzdobu majú fakt očarujúcu, o svetelnej záhrade Els Llums de Sant Pau ani nehovorím, nedýchala som! Na ulici La Rambla na tradičnom trhu Mercat de la Boqueria sme jedli asi tú najchutnejšiu zmrzlinu na svete. Za zmienku stojí aj viacero múzeí, my sme navštívili vedecké múzeum CosmoCaixa a Múzeum Nou Camp. A odporúčame si zaradiť do itineráru aj miesta ako pláž Barceloneta, zoo, Aquàrium Barcelona, kopec Tibidabo, kopec Turo de la Rovira, Parc Güell, lanovku na kopec Montjuïc, Ciutadella Park, ulicu Passeig de Gràcia či Víťazný oblúk. Veľakrát sú tie miesta veľmi blízko seba a viete si ich pozrieť v rámci jednej cesty. Ľudia v Barcelone sú veľmi srdeční, usmiati, mesto je multi-kulti a sú zvyknutí na turistov.

barcelona tip redakcia24

Zdroj: Claudinka (SD)

 

Balaton

Danka - mama dvoch malých loptošov - 8 ročného Maťka a 2 ročného Jakubka. S našou rodinkou najradšej dovolenkujeme na Balatone. Jednak je to blízko a cestu zvládnu aj malé detičky a po druhé si tam na svoje príde naozaj každý. Taktiež tým že jazero je hlbšie až ďaleko od brehu, detičky rôzneho veku sa tam dokážu poriadne vyšantiť. Ak vás už omrzí jazero, v okolí sa nachádzajú aj menšie zoo,dokonca aj Western park - ktorý za nás určite odporúčame.  Ak by ste chceli chodiť aj po pamiatkach - o tie tam tiež nie je núdza - určite si urobte výlet do krásneho mestečka Tihany. Odporúčame si ma toto mestečko vyčleniť jeden celý deň. Za nás túto destináciu určite odporúčame ako tip na rodinnú dovolenku. Viac tipov nájdete v článku Kam s deťmi na Balatone.

20200705 121616

Zdroj: Sdetmi.com

Rakúsko

Monika - mama 12 ročnej Mišky a 14 ročného Kamila, spolu s rodinkou najradšej dovolenkujú v Rakúsku. Je to blízko, vieme sa ľahko dohovoriť (po anglicky) a aj po rokoch máme stále čo objavovať. Medzi naše obľúbené dovolenkové destinácie patrí určite Dolné Rakúsko, či už ideme na turistiku, bicykle alebo len tak do prírody. Ak by som mala vytiahnuť len jednu destináciu, bola by to oblasť okolo vrchu Ötscher a hlavne dolina Ötscher Graben, ktorú milujeme. Prešli sme toho ale oveľa viac a ak by ste chceli spoznávať túto oblasť Rakúska, určite odporúčame aj tento článok o dovolenkových tipoch v Dolnom Rakúsku

Dovolenky 2 700x400Zdroj: Dovolenka v Dolnom Rakúsku, sdetmi.com

 

 

 

Taliansko

Anka - mama 15 ročného Branka, 14 ročnej Viky a 7 ročnej Sofi. Naším dovolenkovým tipom je Taliansko - Lignano Sabbiadoro. Piesočná pláž s jemným pieskom a hlavne cenová dostupnosť a blízkosť k domovu nás viedla práve k tejto voľbe. Pre deti je tu množstvo zábavy priamo v letovisku - zoo, lunaparky, ihriská. Všetky atrakcie dostupné na pešo a dlho do noci. Výlet do Benátok bol nezabudnuteľný a určite sa sem vrátime aj budúci rok.

italy

Zdroj: sdetmi.com

Chorvátsko

Zuzka - mama tínedžerov. Zamilovali sme si Chorvátsko. Milujeme kontrast hôr a mora a preto je pre nás oblasť okolo Omiša úplne čarovná. Naším obľúbnym miestom bola dlhé roky malá dedinka pri Omiši - Mimice. Je to špecifické miesto, ktoré ocenia iba ľudia hľadajúci skôr pokoj ako vyžitie. V stredisku je niekoľko reštaurácií, potraviny  otvorené do 21.00 hod, bary, kaviarničky, pizzeria a pošta. 

Plaž je drobný štrk, deti sa s kamienky vyhrali cele hodiny. Ale sú tam dve pláže bez ježkov. My sme ich vždy striedali. Cele stredisko je v kopcoch, takže ubytovanie vyberáme výlučne pri mori, ak bývate niekde v kopci, už to stráca svoje čaro. Výhľady sú síce krásne, ale to ako zadosťučinenie za to šľapanie  nestačí.

Výlety do okolia: Omiš, Split, Biokovo a splav absolútna topka!

20240621 121306 0000

Zdroj: sdetmi.com

Napíšte komentár