08. 09. 2024 Miriama 31°C Skoro jasno

Gemerská veľkonočná slávnosť s jarmokom

29.02.2024 Autor: MS
Termín: 24.03.2024 Mesto:Betliar Zdroj:stránka organizátora

429658234 399988122771349 383227097193246503 n

Veľká noc je najvýznamnejším kresťanským sviatkom, ale aj obdobím ľudových tradícií spojených s vítaním jari. Každá kultúra má s Veľkou nocou a príchodom jari spojené iné symboly a zvyky.
GemArt - Gemerský umelecký inštitút v spolupráci so Zuš Rožňava na našej Veľkonočná slávnosť na Vodnom Hrade v Štítniku predvedie aspoň niektoré z nich.
Doobeda na vás budú čakať zaujímavé workshopy, kde si detičky aj dospelí budú môcť ozdobiť rôznymi spôsobmi veľkonočné vajíčka, upliesť korbáčik, zasadiť veľkonočné osivo, ozdobiť dreveného zajačika alebo vyrobiť ďalšie papierové veľkonočné dekorácie. Vstup na workshopy stojí 5 eur / dieťa. Všetok materiál je v cene a môžete využiť všetky naše kreatívne kútiky.
Poobede sa budú konať rôzne zábavné súťaže, napríklad v kotúľaní varených vajíčok z kopca, ako sa to robí v Škótsku, v lovení vajíčok, ako sa to robí v Amerike, ale aj v mnohých zemiach Európy. Naučíte sa kamerunský veľkonočný tanec, ochutnáte z obrovskej francúzskej veľkonočnej omelety súdržnosti a samozrejme nebude chýbať ani slovenská oblievačka. Po celý deň sa budú zdobiť veľkonočné stromy podľa tradície, ktorá pochádza z Nemecka, kde sa použije viac ako 3000 ks vyfúkaných a ozdobených vajíčok.
Ako bonus bude pre detičky pripravená Veľkonočná rozprávka Kino Úsvit Betliar a pre dospelých, remeselné stánky s veľkonočným tovarom a dobrotami z rôznych kútov sveta, ktoré si pre vás prichystá Baretka Rožňava.
Ak by ste mali chuť sa nejako zapojiť do organizácie slávnosti, bolo by to veľmi fajn. Hľadáme mamičky, oteckov či iných dobrovoľníkov, ktorí nám radi pomôžu napiecť nejaké koláče, pripravia svoj vlastný kreatívny kútik alebo prídu s vlastným nápadom, ako tento deň svojou prítomnosťou obohatiť. Ozvite sa na e-mail: info@gemart.sk , akákoľvek aktivita je veľmi vítaná.
Príďte zažiť prípravy na Veľkú noc ako nikdy predtým. Naučte sa nové zvyky a tradície z rôznych kútov sveta. Poznanie nového je to najkrajšie a najdôležitejšie ľudské privilégium, ktoré nám evolúcia priniesla.

Napíšte komentár