25. 09. 2024 Vladislav 25°C Občasný dážď

Interaktívna výstava - Vedecká hračka

13.09.2023 Autor: Zuzka
Termín: 25.09.2024 a ďalšie Mesto:Kežmarok Zdroj:stránka organizátora

Vystava 20240904 1031 VedeckaHracka plagat

Pozývame vás na interaktívnu výstavu

KEDY:

  • od 4. septembra 2024
  • do 31. októbra 2024
  • otvorené utorok - sobota v čase od 8:00 do 16:00

KDE:

  • Výstavná sieň múzea
  • ul. Dr. Alexandra č. 11, Kežmarok

REZERVÁCIE:

  • e-mail: vystavna.sien.muzea@kezmarok.com
  • tel.: 052 452 41 43

VSTUPNÉ:

  • dospelí - 4,00 €
  • deti, študenti, dôchodcovia, ZŤP - 2,00 €
  • rodinná vstupenka - dvaja dospelí a 1 - 4 deti - 6,00 €

HRANÍM SPOZNÁVAM SVET!

Interaktívna výstava vedeckých hračiek TECHNIKA – VEDECKÁ HRAČKA prispieva k naplneniu túžby malých i veľkých poznávať a učiť sa hrou. Druhá časť názvu výstavy – vedecká hračka – je odborné pomenovanie dobrej a kvalitnej hračky, ktorá pri hre demonštruje, približuje alebo využíva konkrétny prírodný alebo technický fenomén.

So všetkými výstavnými exponátmi – hračkami, neškolskými fyzikálnymi experimentmi a hlavolamami – sa môže každý žiak, učiteľ, prípadne i rodič či iný návštevník, podľa svojej chuti vlastným tempom ľubovoľne dlho hrať. Pomôckou pri hre s menej známymi či neznámymi hračkami sú prehľadné manuály obsahujúce motivačnú otázku, opis manipulácie, pozorovanie, fyzikálnu podstatu a príslušnú tému Štátneho vzdelávacieho programu v spojení s ročníkom ZŠ, platná priemyselno-právna ochrana a príp. upozornenie na bezpečnosť manipulácie.Originálnu interaktívnu výstavu tvorí viac ako 60 vedeckých hračiek a jednoduchých experimentov, ktoré boli zakúpené v 15 štátoch alebo boli vytvorené v denných táboroch tvorivosti VEDHRA. Môže byť doplnená 15 hlavolamami. Odporúčaný čas návštevy/efektívneho hrania na výstave je 1,5 hodiny.

Výstavu pripravili členovia banskobystrického občianskeho združenia Vedecká hračka. Pod autorským vedením predsedníčky Ing. Beaty Puobišovej sa na jej príprave a realizácii podieľali najmä Mgr. Sidónia Tomášová Czetöová (Michalovce), Ing. Klára Kováčiková (Bratislava) a fotograf na voľnom kolese Matej Kapusta (Banská Bystrica).

Na doplnení textov manuálov spolupracovali pracovníci Katedry fyziky a Katedry techniky a technológie Fakulty prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Výstava vznikla v roku 2016 a dosiaľ bola reinštalovaná v 43 školách a osvetových zariadeniach v SR aj vďaka úvodnej podpore Komunitnej nadácie Zdravé mesto, Banská Bystrica.

 

Napíšte komentár