18. 09. 2024 Eugénia 22°C Oblačno

Fiľakovské hradné hry - ZRUŠENÉ

06.08.2023 Autor: Annie
Termín: 14.09.2024 Mesto:Fiľakovo Zdroj:stránka organizátora
Hradne hry Fueleki Varjatekok

Zdroj: hradfilakovo.sk

14. septembra 2024 si milovníci histórie, ktorí zavítajú na Fiľakovský hrad, opäť prídu na svoje. Podujatie sa každoročne teší obrovskému záujmu verejnosti. Publikum si v rámci programu, začínajúceho od 14:00 hodiny, bude môcť užiť vystúpenia historických skupín prezentujúcich hlavne obdobia 13–17. storočia, i život vojenskej posádky a bežného ľudu. Pestrý kultúrny program ponúka nielen informácie o histórii okolia, ale aj skvelú zábavu pre všetky vekové kategórie. Vystúpenia, divadelné predstavenia a iné činnosti určené pre tých najmenších ich humornou formou zabavia aj poučia. V rámci rôznych workshopov sa návštevníci môžu priučiť starým remeslám, alebo si na vlastnej koži vyskúšať život v danej dobe. Okrem toho bude podujatie tento rok zamerané aj na dobovú gastronómiu, v rámci ktorej budú môcť záujemcovia ochutnať pripravované jedlá, a prezentované budú aj jednotlivé prísady a spôsob ich prípravy.

V programe účinkuje niekoľko historických skupín. Rozprávkovo-šermiarske predstavenie s názvom „3 prúty kráľa Svätopluka” spojené s interaktívnou verbovačkou pre deti sa uskutoční v podaní skupiny Vir Fortis, ktorá predstaví aj to, ako sa voľakedy sekalo mečom a šabľou, ale dospelí si môžu vyskúšať aj boj vo falange. Deti určite zaujme aj chodúľové predstavenie divadla Kreatív Kráter Kör, či ukážky už stáleho hosťa podujatia – Sokoliarstva Kanát. Život janičiarov – pešiakov Osmanskej ríše, ktorých vychovávali za vojakov už od detstva, nám umožní spoznať skupina Cassanova. Bojové ukážky z obdobia osmansko-habsburských vojen uvidia účastníci v réžii spolku Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület. Dobovú hudbu zabezpečí kapela Keleti Szél.

Podujatie ponúka aj bohatý sprievodný program. Historickú kuchyňu budú mať na starosti skupiny Defensores a Amis, ale miesto dostanú aj výrobcovia gastronomických regionálnych produktov Novohrad. Okrem toho čakajú na záujemcov tvorivé dielne, ako napríklad výroba keramiky, marcipánu podľa dávnych receptov, kartónových štítov s historickými motívmi a erbmi, ďalej skúšanie brnení a zbraní, vypaľovanie keramiky v pravekej peci, či hudobný workshop pre deti. O dobrú náladu sa postarajú historickí zabávači.

Počas celého dňa budú sprístupnené aj výstavy a expozície hradu.  Na podujatie platí bežná hradná vstupenka.

Vstupné:

Základná vstupenka od 27 do 61 rokov 5 €
Zľavnená vstupenka od 7 do 26 a od 62 do 69 rokov 2,5 €
Bezplatná vstupenka do 6 a nad 70 rokov 0 €
Zľavnená vstupenka pre držiteľov preukazu ZŤP od 27 do 61 rokov; platí aj pre sprievodcov ZŤP – SP 2,5 €
Bezplatný vstup pre držiteľov preukazu ZŤP od 7 do 26 rokov a od 62 do 69 rokov 0 €

 



Napíšte komentár