14. 09. 2024 Ľubomil, Ľudomil 19°C Dážď

Jar na dedine

28.04.2023 Autor: MS
Termín: 07.05.2023 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora
plagat jar na dedine

Zdroj: kysuckemuzeum.sk

Príchod jari na kysuckých dedinách sa od nepamäti spájal so silnými tradíciami našich predkov. Mnohé tradície sa zachovávali po stáročia aj v oblasti poľnohospodárstva, chovu zvierat či pestovania základných plodín, ktoré našim predkom zabezpečovali obživu po celý rok. Azda tým najcharakteristickejším javom súvisiacim s príchodom jari  na dedine boli a aj sú práce na poliach či v záhradách. Hoci sa agrárny rok začínal  už v marci, v niektorých regiónoch napr. na Kysuciach to bolo kvôli klimatickým podmienkam neskôr.       

Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci a so Slovenským zväzom záhradkárov Nová Bystrica pripravilo na nedeľu 7. mája 2023 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke podujatie s názvom Jar na dedine.

Počas dňa budú prebiehať ukážky jarných prác, odborná prednáška o poľnohospodárstve, predaj ovocných stromčekov, kríkov a kvetov. Členovia Slovenského zväzu záhradkárov Nová Bystrica na lúke pri Základnom kameni budú vysádzať ovocné stromčeky. Návštevníci sa určite dozvedia, aké druhy sú typické a odolné pre chladnejšie podnebie na Kysuciach. Nezabudli sme ani na ukážku sadenia zemiakov, pretože v minulosti sa vysádzali po celom chotári a túto prácu priblíži FSk Vrabčiar v scénickom pásme Sadenie zemiakov. Okrem toho v Raganovom mlyne prebehne vernisáž k výstave Výstava beskydských výtvarníkov na Kysuciach.

Program:

  • Od 10.00 hod. do 16.30 hod. Remeselníci
  • Od 10.00 hod. do 12.30 hod. Sadenie ovocných stromčekov na lúke pri Základnom kameni
  • 13.00 hod. Svätá omša pri Kaplnke Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou
  • 13.30 hod. Odborná prednáška o poľnohospodárstve v Multifunkčnom objekte
  • 14.00 hod. Scénické pásmo Sadenie zemiakov v usadlosti do Potoka
  • 15.00 - 15.30 hod. Folklórne vystúpenie na pódiu pri Krčme z Korne
  • 15.30 hod. Vernisáž k Výstave beskydských výtvarníkov na Kysuciach

Tešíme sa na vás v nedeľu 7. mája 2023 na podujatí Jar na dedine!

Napíšte komentár