02. 10. 2024 Levoslav 17°C Jasno

Vianočné darčeky pre deti: Ako vybrať darček podľa veku

Autor: MS, PR správa
darceky pre deti

Zdroj: pixabay.com

Výber vianočných darčekov pre dieťa je pre väčšinu rodičov príjemná činnosť. Veď kto by sa netešil na úsmev, ktorý vyčarí vianočným darčekom svojmu potomkovi?

Rozmaznať však deti drahými vianočnými darčekmi od výmyslu sveta sa nemusí vyplatiť. Niekedy jeden správne vybraný darček môže potešiť viac ako 10 iných darčekov. Nenechávajte si preto výber darčekov pre deti na poslednú chvíľu, ale premyslite si ich s dostatočným predstihom. Užitočnou inšpiráciou pri výbere darčekov pre deti sú aj vianočné letáky supermarketov a hračkárstiev. Môžete tak nájsť napríklad zaujímavú ponuku montessori hračiek, ktorú pripravil Lidl alebo vianočnú ponuku hračkárstiev Dráčik.

No čo kúpiť deťom pod stromček tak, aby im darček spravil radosť a zároveň bol aj užitočný? Poradíme, ako vybrať vhodné darčeky pre deti podľa ich veku.

Do jedného roka

Deti do jedného roka si ešte neuvedomujú čaro Vianoc, ani nevnímajú obdarovanie. Napriek tomu sa vždy potešia novej zaujímavej hračke. Najlepším vianočných darčekom pre bábätko tak bude vhodne zvolená hračka podľa počtu mesiacov dieťatka. A ako sa mnohí rodičia zhodujú, najlepšie hračky sú tie, ktoré zároveň pomáhajú rozvíjať schopnosti bábätka.

Siahnuť tak môžete po rôznych hrkálkach, hračkách na rozvoj motoriky či zvukových hračkách. Vhodným vianočným darčekom pre deti do 6 mesiacov bude napríklad kolotoč nad postieľku, hrazdička či hracia deka. Bábätko nad 6 mesiacov potešia hračky do vane, prvé skladačky či drevené kocky.

Do dvoch rokov

Deti vo vekovom rozmedzí jeden až dva roky sú hravé, učenlivé a najmä zvedavé. Rady všetko ochutnávajú či rozoberajú. Aj v tomto veku tak stavíte na istotu vhodne zvolenou hračkou. Dávajte však pozor, aby nemala malé časti, ktoré by mohlo dieťatko prehltnúť. 
Ideálnym vianočným darčekom v tomto veku budú sánky, bábika a kočík, autíčka, odrážadlo či CD s detskými pesničkami.

Do troch rokov

Deti vo veku od dvoch do troch rokov sa pomaly chystajú na úlohu veľkého školáka. Ideálnym vianočným darčekom tak budú hračky na rozvoj jemnej motoriky, podporu kreativity, knihy, puzzle či darčeky imitujúce rôzne povolania.

Tri až šesť rokov

Škôlkari sa radi učia nové veci a zbierajú zážitky. Zároveň neznášajú nudu a stereotyp. Keďže sú zo škôlky naučení veľa sa hrať aj spoločne, zaujímavým vianočným darčekom v tomto veku môže byť spoločenská hra pre celú rodinu ako je Človeče nehnevaj sa či pexeso. No od Ježiška tieto deti určite poteší aj bicykel, kolobežka, knižka, lego alebo puzzle.

Chlapci budú nadšení z autíčka na ovládanie a malé parádnice z nového oblečenia či doplnkov do vlasov. Predškolák, ktorí sa už nevie dočkať, kedy konečne zasadne do školskej lavice si rád nájde pod stromčekom školskú tašku či inú výbavu na prvé školské chvíle.

Malí školáci

Obdobie, kedy deti začnú chodiť do školy je plné nových vedomostí a zručností. Deti sa postupne učia čítať, písať aj počítať. Zaujímavým vianočných darčekom pre malého školáka tak bude hra, ktorá mu pomôže zábavným spôsobom zdokonaľovať tieto novonadobudnuté skúsenosti. Krokom vedľa nebude ani spoločenská hra pre celú rodinu zamerané na logické myslenie.

Deti od desať rokov

Deti od desiatich rokov postupne prichádzajú do čarovného obdobia, kedy nie sú už tak úplne deťmi, no rozhodne ani nie sú dospelí. Vybrať vianočný darček pre dieťa v tomto veku sa môže zdať byť hotová veda. Pokiaľ sa však upriamite na záľuby a individuálne potreby svojho dieťaťa, len ťažko siahnete vedľa.

Deti v tomto veku pod vianočným stromčekom poteší najmä elektronika (mobil, smart hodinky, notebook). No zaujímavým darčekom bude aj športová výbava, vedecká výbava či iný špeciálny darček vybraný na mieru potrebám dieťaťa.

Zároveň vianočné darčeky v tomto veku môžete bez obáv doplniť aj o potrebnú výbavu ako sú ponožky, posteľné obliečky či nové oblečenie a topánky.

Hoci Vianoce nie sú len o darčekoch, stromček, pod ktorým by neboli žiadne darčeky, by pre deti nebol to pravé. Krásna tradícia ako zistiť, čo by dieťa na Vianoce potešilo, je aj spoločné písanie listu Ježiškovi.

Napíšte komentár