30. 09. 2024 Jarolím 15°C Oblačno

Vyhliadkové veže a rozhľadne v Prešovskom kraji

Autor: Zuzka
Adresa:Košický a Prešovský kraj Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Turistické  rozhľadne,  či vyhliadkové veže sú výborným spestrením turistiky alebo aj cieľom cesty. V Prešovskom kraji sme ich zatiaľ objavili desať a každá z nich stojí za návštevu. 


Vyhliadková veža Švabľovka

Mesto Sabinov

severovychod svablovka

Zdroj: severovychod.sk

Sabinov sa môže pochváliť novou dominantou, a to vyhliadkovou vežou Švabľovka na kopci Šanec v Lesoparku Švabľovka v Sabinove. Vyhliadková veža sa nachádza v nadmorskej výške 465 m. Pri jej návšteve si môžete vychutnať pohľad na Šarišský hrad, Slanské vrchy, Čergovské pohorie či Jakubovanskú priehradu. Celková výška veže je 11 metrov.  Pri veži je sedenie, z ktorého je krásny výhľad na široké okolie.

Viac >>

 

Rozhľadňa na Balážke Lipany

Mesto Lipany, okres Sabinov

dukladestination

Zdroj: Dukla Destination

Nad mestom Lipany v okrese Sabinov sa nachádza vrch Balažka (643 m n. m.). V roku 2019 bola na Balažke postavená 14 m vysoká rozhľadňa Balažka, ktorá ponúka krásne výhľady na mesto Lipany, Kamenický hrad a široké okolie. Z centra mesta sa na vyhliadku dostanete od starého cintorína, po zelenej turistckej značke. Dĺžka trasy je 3 km a je vhodná pre všetky vekové kategórie.

Viac >>

 

Rozhľadňa Čierna hora

Okres Svidník

dukladestination2

Zdroj: Dukla Destination

Čierna hora (667,1 m n. m.) sa vypína nad mestom Svidník medzi obcami Jurkova Voľa, Rovné a Cernina. Postavená bola v roku 2006. Turistická rozhľadňa má tvar štvorbokého ihlana a celková výška rozhľadne so strieškou je 18 metrov.  V blízkosti rozhľadne sa nachádza turistická zrubová útulňa. K rozhľadni s útulňou sa každoročne konajú turistické výstupy. Trasa k nej vedie zo Svidníka pešo po červenej turistickej značke. Dĺžka trasy je 4,5 km. Výstup trvá asi 1:20 hod.Túra je mierne náročná s ostrým stúpaním.

 

Viac >>

 

Vyhliadková Veža pri Stropkove

Okres Stropkov

veza stropkov severovycho

Zdroj: severovychod.sk

Neďaleko Stropkova vyrástla v roku 2018 dvojposchodová vyhliadková veža, z ktorej dovidieť na toto malebné mesto i jeho široké okolie. Nová atrakcia je súčasťou cyklotrasy Po stopách Rakúsko-Uhorska. Dostať sa na ňu možno na bicykli, ale aj peši. Cesta vedie  cez lúku z ulice Ciolkovského alebo z mestskej časti Stropkov Sitníky, kde vyjdete na vrchol kopca (smer Vojtovce), odkiaľ vedie poľná cesta priamo ku veži. Trasa je vhodná aj pre deti a starších ľudí.

Viac >>

 

Rozhľadňa Bachledová dolina

rozhladna bachledka nasa foto2

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa Bachledova dolina sa nachádza sa na hrebeni Spišskej Magury. Vybudovaná bola v roku 2011 a jej výška je 14 metrov. Poskytuje výhľad na slovenskú, ale aj poľskú stranu. Na každom zo štyroch podlaží sa nachádza vyhliadková plocha, čo zabezpečuje dostatok miesta aj väčšiemu množstvu návštevníkov. Na najvyššom poschodí je umiestnený ďalekohľad a podrobná mapa viditeľných slovenských štítov. Na rozhľad­ňu sa dá dostať pešo po zelenej a modrej turistickej značke alebo aj lanovkami z  lyžiarskych stredísk Bachledova dolina a Jezersko. 

Viac >>

 

Vyhliadka Srdiečko 

Obec Lipovce

srdiecko

Zdroj: sdetmi.com

Vyhliadka sa nachádza neďaleko obci Lipovce a nesie názov Srdiečko.
Oceľovo - drevený mostík spájajúci dve skalné bralá slúži turistom na vyhliadku do doliny Lipovského potoka. Malí aj veľkí odvážlivci sa určite potešia krásnemu výhľadu aj adrenalínovému zážitku. Vyhliadku nájdete na lesnej cestičke smerom k jaskyni Zlá diera.

Viac >>

 

Rozhľadňa Kamenná hora

 Mesto Bardejov

139956005 254753712731248 5671435525115781962 n

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa sa nachádza vedľa turistického chodníka spájajucého mesto Bardejov a Bardejovske kúpele. Výška rozhľadne je 9,6 m a ponúka krásny výhľad na široké okolie Bardejova. Na prvom poschodí rozhľadne je náučná tabuľa, ktorá zabaví nielen deti :). Súčasťou rozhľadne je aj prístrešok so stolmi,  lavicami, vedľa je otvorené ohnisko so sedením. K rozhľadni sa ľahko dostanete z Bardejova aj z Bardejovských kúpeľov.  Trasa je nenáročná vhodná pre všetky vekové skupiny.
Z Bardejovských kúpeľov: Po červenej značke smerom na Bardejov. Cesta trvá cca 15 minút. 
Z Bardejova: Po červenej značke smerom na Bardejovské kúpele, na ktorú sa môžete napojiť z ulice Tehelná alebo na Dlhom rade pod Radničným námestím.  Cesta trvá cca 30 - 45 min.

Viac >>

 

Rozhľadňa Čierna mláka 

Okres Bardejov

cierna mlaka

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa bol postavená bola v roku 2008. Poskytuje nádherný výhľad na Zborovský hrad a jeho okolie. Rozhľadňa  je desiata  zastávka na náučnom chodníku. "Čierna mláka". Turistický chodník Čierna mláka patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické miesta v Bardejovských Kúpeľoch. Chodník má tri okruhy od najľahšieho po náročný. Na ceste chodníkom Vás čakajú edukačné zastávky, ktoré najmenších zábavnou formou oboznámia s miestnou faunou a flórou. Ďalšie atraktívne miesta na chodníku - rozhľadňa, studničky, kaplnka svätého Huberta, jazierka, krásne vyhliadky na krajinu, ohniská. Nechýbajú lavičky, studničky, či ohnisko. Začiatok chodníka je v Bardejovských kúpeľoch v  lokalite nad jazierkom. 

Viac >>

 

Rozhľadňa Kráľova studňa

Obec Lenartov, okres Bardejov

kralova srtudna

Zdroj: severovychod.sk

Rozhľadňa stojí v blízkosti slovensko – poľskej štátnej hranice nad obcou Lenartov, v lokalite Kráľova studňa v Bardejovskom okrese. Vybudovali ju v roku 2011 a má výšku 13 metrov a je to najvyššia rozhľadňa v okrese Bardejov.Ponúka krásne výhľady na  Čergovský hrebeň, Busov a široké okolie.
Pri rozhľadni sú stoly a lavičky s ohniskom.  Celoročne sa v tejto lokalite organizujú rôzne podujatia, tursitické výstupy, súťaže a pod. 
Z obce Lenartov - po zelenej turistickej značke (ponad cintorín). Výstup trvá približne 1:30 hod.
Z obce Obručné - po červenej turistickej značke.(červená turistická značka).Výstup trvá približne 1:15 hod.

Viac >>

 

Rozhľadňa Žobrák

Okres Bardejov

zobrak12

Zdroj: sdetmi.com

Nedaleko Bardejova v blízkosti vrchu Žobrák v pohorí Čergov sa nachádzajú dve rozhľadne "stará" a "nová" rozhľadňa. Tieto veže sú od seba vzdialené cca 80 m. Ponúkajú krásny výhľad na Čergovské pohorie. Spodné podlažia oboch rozhľadní slúžia ako útulne. V okolí sa nachádzajú lavičky a ohnisko. V okolí je možné navštíviť vzácny drevený kostolík v obci Hervartov, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO.
Prístup je možný z dediny Kríže po modrej značke, výstup trvá necelú hodinu. Je tam trošku prudšie stúpanie na krátkom úseku.  Druhá možnosť prístupu je z Hervartova po červenej značke (Cesta hrdinov SNP). Vyššie prevýšenie a výstup trvá cca 1,5 hodiny. 
Výstup nedoporučujeme s malými deťmi,  ktorým by mohlo robiť problém prudšie stúpanie. 

Viac >>

 

Napíšte komentár