30. 09. 2024 Jarolím 15°C Oblačno

Hrad Šomoška

Autor: Simona, Foto: sdetmi.com
Adresa:985 58 Šiatorská Bukovinka Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Návšteva hradu Šomoška je pekný celodenný výlet spojený s turistikou vhodnou aj pre menšie deti, návštevou kamenného vodopádu, či rozhľadňou, ku ktorej sa viete dostať pekným okruhom lesom. Ak uprednostňujete ľahký prístup k hradu, odporúčame prísť z maďarskej strany.

Hrad Šomoška je zrúcanina hradu v chotári obce Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec, v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice nad maďarskou obcou Somoskő (Šomoška). Hradný kopec tvorí národná prírodná rezervácia Šomoška. Je prístupný priamo z maďarskej obce Somoskő, alebo náučným chodníkom od obce Šiatorská Bukovinka.

Na hrad sa platí symbolické vstupné (zo slovenskej strany priamo na parkovisku za obcou, z maďarskej priamo pod hradom). Na slovenskej strane priamo na parkovisku nám boli vysvetlené možnosti prístupu, odporúčania, či zaujímavé info o hrade. Máte tu možnosť kúpiť si suvenír, či nejaké drobné občerstvenie. A hor sa na výlet! Cestou na hrad si môžete s deťmi prečítať náučné info na tabuliach, po približne pol hodinke už obdivovať kamenný vodopád.

História hradu

Hrad Šomoška mal v priebehu histórie viacero názvov. V roku 1323 castrum Somoskw, Somoskew znamenalo Drieňový Kameň, bol známy tiež ako Drienov.

Hrad postavil pred rokom 1291 pravdepodobne Illés z rodu Kácsikovcov (Kacsics, Kačičovci). V roku 1310 sa Illésovi synovia Leustach a Jakow pridali na stranu Matúša Csáka a hrad odovzdali jemu. Po rozpade jeho dŕžav daroval Karol Róbert Šomošku Tomáš Szechenyi (Szécsényi). V roku 1461 ho kráľ daroval Országhovcom a Lošonczyovcom. Od roku 1554, po strate Fiľakova patril k prvej línií protitureckých hradov[1]. V roku 1573 hrad obsadili Osmanské vojská pod vedením fiľakovského bega Aliho. Turci hrad držali až do roku 1596, kedy pred jednotkami Valentína Prepoštváryho ustúpili[1]. Po smrti majiteľky hradu Anny Lošonczyovej sa stal majetkom Žigmunda Forgáča. V roku 1618 bol na príkaz krajinského snemu hrad opevnený, renovácia prebehla v rokoch 1547-1655[2]. Po porážke povstania Františka II. Rákocziho, ktorého vojská hrad v roku 1703 dobyli bol cisárskym vojskom zbúraný. Odvtedy sa nachádzal v ruinách.

Hrad od úplnej skazy zachránila rekonštrucia a pamiatková obnova pod vedením Dr. Gabriela Klúdyho, ktorá prebiehala od roku 1971. Práce sa zastavili po roku 1990 a aj opravené časti už chátrajú.

V súčasnosti je hrad majetkom Slovenskej republiky a spravuje ho obec Šiatorská Bukovinka.

 

Mohlo by vás ešte zaujímať:

Mapa: N 48° 10′ 18″ E 19° 51′ 26″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár