04. 07. 2024 Prokop

Mlyn Veľké Teriakovce

Autor: Petula , Foto: ozveny.sk
Adresa:98051 Velke Teriakovce Telefón:0903 772 453 E-mail:mirkakubka@ozveny.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Viete, že pred 200 rokmi stál takmer v každej obci mlyn? Chcete si pozrieť jeden z nich z blízka a zistiť ako kedysi fungoval? Chcete vedieť, čo všetko museli urobiť naši (starí) rodičia, kým sa dopracovali k chlebíku?  Neváhajte a navštívte nás.

HISTÓRIA

Klasicistický vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach bol postavený okolo roku 1800. Mlyn stál na pravej strane rieky Rimava a pôvodne v 19. storočí ho poháňalo vodné koleso z náhonu rieky. V tomto období bol jeho majiteľom Ján Plaucha. V roku 1912 mlyn odkúpil Pavel Nagy so všetkými náležitosťami ako užívanie vodného práva, príjazdovej cesty a práva mlieť. V roku 1917 mlyn odkúpil Pavel Lendvay s manželkou od podžupana Gemer - malohontskej župy. Pavel Lendvay prestaval mlyn na valcový, poháňaný vodnou turbínou, neskôr aj elektromotorom.
V roku 1951 ho terajší majiteľ v dôsledku zákonov a nariadení o likvidovaní malovýrobných mlynov odovzdal do prenájmu krajskému závodu Družstva pre hospodárenie s poľnohospodárskymi výrobkami v Banskej Bystrici.
Posledným záznamom o osude mlyna je zápisnica z roku 1959, v ktorej sa píše o poškodení strechy. Stroje z mlyna boli odvezené, nie je však známe kam. V tomto čase býval v obytnej časti mlyna Juraj Mišurák. Približne v tomto období sa v mlyne mlela múka naposledy. Do roku 1979 sa mlyn využíval ešte ako šrotovník.

Vodný mlyn v obci Veľké Teriakovce je národná kultúrna pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu SR pod číslom 1036.

Klasicistická masívna budova má obdĺžnikový tvar a dve podlažia. Architektonické riešenie kultúrnej pamiatky vyplýva z pôvodného účelu objektu, t.j. prevádzka mlyna a jeho prepojenie na obytné priestory mlynárskej rodiny. Dodnes sa v ňom zachovala aj časť pôvodného technologického zariadenia na mletie múky. Zachované sú aj pôvodné stavebné prvky a slohový výraz, najmä v obytnej časti .

Nevhodné využívanie mlyna, dlhodobé riešenie majetkovo - právnych vzťahov a nedostatok finančných prostriedkov bývalých aj súčasných majiteľov, sa podpísali pod dezolátny stav kultúrnej pamiatky.

Od roku 2008 prebieha rekonštrukcia mlyna.

OTVÁRACIE HODINY:

 Mlyn je prístupný len počas sezóny máj - október.

Prehliadky mlyna - po prechádzajúcej objednávke (min. 1 deň vopred) počas pracovných dní od 10.00 do 16.00 hod. V prípade záujmu zabezpečíme prehliadku mlyna aj mimo pracovných dní, resp. mimo uvedeného času po predchádzajúcej objednávke, a to pre min. 10 osôb.

Objednávky - na tel.č. 0903 772 453 alebo mailom na mirkakubka@ozveny.sk

 Prehliadka mlyna zahŕňa (0,5 - 1,5 hodiny) - so sprievodom alebo bez:

  • prehliadku priestorov mlyna so zachovanou časťou technológie na mletie múky
  • výstavu tradičných spôsobov obživy našich predkov
  • výstavu tradičných remesiel - Kyjatické hračky, hrnčiarstvo, tkanie, výroba košíkov, rezbárstvo
  • interaktívnu náučnú hru História hrou
  • tradičnú izbu a kuchyňu
  • mini galériu starých fotografií
  • informácie o tom, ako mlyn fungoval (len so sprievodom)

VSTUPNÉ:

  • Bežné vstupné - 1,50 EUR
  • Deti a študenti - 1,00 EUR
  • Pedagogický dozor a darcovia predmetov do mlyna - bezplatne
  • Podujatia - osobitné vstupné
  • Kultúrne poukazy zatiaľ neprijímame

Vstupné slúži výlučne na udržanie prevádzky Mlyna vo Veľkých Teriakovciach a na podporu aktivít v ňom realizovaných.

Mapa: N 48° 26′ 6″ E 19° 58′ 11″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár