02. 10. 2024 Levoslav 17°C Jasno

Hriňovská drevenica Štefana Nosáľa

Autor: Annie, Foto: hrinova.sk
Adresa:Hriňová Telefón:+431918 877 561 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hriňovská drevenica prof. Štefana Nosáľa vás srdečne pozýva do svojich priestorov na prehliadku.

Hriňovská drevenica, v ktorej je zriadená expozícia tradičnej ľudovej kultúry Podpoľania a pamätná izba prof. Štefana Nosáľa, je jedným z posledných príkladov tradičnej architektúry zachovalej priamo v centre mesta. Trojpriestorová drevenica vyniká pôsobivým estetickým prevedením verandy – gánku, ktorý je tvorený ručne vypaľovanými latkami, kde si návštevníci môžu posedieť a oddýchnuť na drevených laviciach.

Pamätná izba prof. Štefana Nosáľa ponúka návštevníkom komplexný obraz o jeho živote. Venuje sa detstvu, vzdelaniu, pôsobeniu v tanečnej skupine Odzemkári, v súbore Lúčnica, publikáciám, oblasti hudby, filmu a ďalším témam. Hriňovská drevenica je zároveň inštitúciou, ktorá sa venuje regionálnej výchove pre základné a umelecké školy, miestne združenia a folklórne súbory.

Pre návštevníkov sa organizujú aj rôzne remeselné dielne, pre ktoré je vyčlenená jedna z miestností drevenice. Ich cieľom je oživiť a odovzdať zručnosť zanikajúcich remesiel, ako napríklad ľudové šperkárstvo, výroba ľudových hudobných nástrojov, vyšívanie krivou ihlou, výroba fujary, rezbárstvo, hrnčiarstvo, kváskovanie a iné.

Drevenica leží takmer v centre mesta, v tesnej blízkosti hlavnej cesty a nedá sa prehliadnuť. Tieto faktory, spoločne s jeho stavom a vizuálnou príťažlivosťou ho priam predurčili na to, aby slúžil na propagáciu života v meste, na základe histórie a tradičného bývania na hriňovských lazoch. Objekt bol verejnosti sprístupnený 16.08. 2019.

Vstup: 

  • dospelí 2 €
  • deti zadarmo
  • ZŤP a dôchodcovia 1 €

V prípade záujmu o návštevu objektu kontaktujte Turistické informačné centrum Hriňová: 0918 877 561

 

 

Mapa: N 48° 34′ 43″ E 19° 31′ 38″

Mapa sa nahráva...

Napíšte komentár