24. 09. 2024 Ľuboš, Ľubor 25°C Občasný dážď

Bašavel v tržnici: Poklady z osady

15.07.2015 Autor: Maria Bodnarova, Foto: Cigánsky bašavel
Termín: 16.08.2015 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

basavel2015

Kto nezažil bašavel, nevie čo je zábava! Príďte sa pozrieť na 10-te výročie štipendijného programu Divých makov.

Medzinárodný multižánrový festival Cigánsky bašavel vznikol v roku 2009 na základe myšlienky vytvoriť pódium pre rómskych umelcov, aby mali príležitosť odprezentovať svoju kultúru a umenie. Cigánsky Bašavel je miesto, kde sa v prvom rade stretávajú ľudia, ktorí majú radi pestrofarebnosť života a vedia, že spoločné zážitky zbližujú a pomáhajú spoznávať ľudí či zvyky, ktoré by inak nemali ako spoznať. Festival dáva zároveň priestor pre talentované rómske deti zapojené v štipendijnom programe občianskeho združenia Divé maky, ktoré na festivale každoročne vystupujú, a pre ktoré je určený výťažok zo vstupného.

Kedy: 16.8. o 12.00 - 22.00
Kde: Stará Tržnica

 

Program -  Stage Stará tržnica:

 

  • 13:00 Kuchárska show Zdenky Mahajovej – ukážky prípravy rómskych jedál
  • 14:00 Matiné klasickej hudby – vystúpenia úspešných mladých hudobníkov z Divých makov
  • 15:00 Tanečný  workshop s Lacom Cmorejom a Credance – krátky kurz rómskych tancov
  • 16:00 Divadelné predstavenie detí z Divých makov v réžii Nadi Uherovej
  • 17:00 Galaprogram detí z Divých makov a hostí Barbora Botošová - Gypsy Queen Project, Agata Siemaszko, Eddy Portella, Credance a iní
  • 19:30 Terne Čhave (CZ) Česká kapela Terne Čhave sa drží svojich rómskych koreňov, ale vyniká aj  fenomenálnym spojením folku a World music až po štýl, ktorý si príznačne nazvali Rom'n'Roll. Hudba plná vášne a energie.
  • 21:00  PARA ft. Sendreiovci (SK)

 

Ako znie keď sa spoja tradičné rómske rytmy s rockovou kapelou a deťmi z Divých makov? Výsledok tohto netradičného, ale už overeného spojenia, vám po prvom veľkom úspechu na Cigánskom bašaveli 2012 ponúknu aj tento rok. Občianske združenie  Divé maky  sa venuje podpore nadaných rómskych deti zo sociálne slabých rodín vo vzdelávaní. Štipendijny program Divé maky oslavuje tento rok už svoje 10te výročie. Počas nášho pôsobenia sme podporili už viac ako 440 talentovaných rómskych detí, 80 študentom sme pomohli študovať na stredných školách, 13 na vysokých školách a ďalšie deti sa plánujú v budúcom roku na vysoké školy hlásiť.

Organizátor festivalu: Divé maky, o.z.

 

Napíšte komentár