19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Lesnícke a drevárske múzeum

Autor: Annie, Foto: LDM
Adresa:Námestie SNP 23/35, 960 01 Zvolen Telefón:+421 45 532 18 86 E-mail:muzeum@ldmzvolen.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Múzeum sa do roku 1992 (Vlastivedné múzeum) orientovalo na vlastivednú problematiku so zameraním na zvolenský región. Základy dnešného múzea boli položené v roku 1942, pričom prvá expozícia bola sprístupnená v roku 1944. Sídli v meštianskych domoch, ktoré sú národnou kultúrnou pamiatkou na centrálnom zvolenskom námestí a boli postavené v 1. polovici 16. storočia. Dnešnú podobu dostali v priebehu 19. a začiatkom 20. storočia. V roku 1992 získalo múzeum z Múzea vo Svätom Antone lesnícku a drevársku zbierku a premenovalo sa na Lesnícke a drevárske múzeum. Múzeum sa v súčasnosti orientuje na dokumentáciu lesníctva a drevárstva na celom Slovensku a zároveň na vlastivednú dokumentáciu zvolenského regiónu.

K 1. januáru 2006 sa Lesnícke a drevárske múzeum vo Zvolene zlúčilo s Múzeom vo Sv. Antone. Rozhodlo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva SR, ktoré je zriaďovateľom obidvoch múzeí. Od 1.1.2008 bolo múzeum pričlenené k štátnemu podniku LESY Slovenskej republiky.

Expozície:

Rodina Ostrolúcka a Ľudovít Štúr
Realizovaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra.
- výstava prezentuje regionálne dejiny Zvolena a predstavuje jednu z najstarších a najvplyvnejších šľachtických rodín Zvolenskej stolice, ktorej osvietenecký prístup k verejnému životu pomohol ovplyvniť politický a hospodársky vývoj Zvolena v búrlivom revolučnom období 19. stor. Zobrazený je zároveň vzťah významnej osobnosti slovenského národného hnutia, Ľudovíta Štúra, nielen k rodine, Zvolenu, ale naznačuje aj širšie európske súvislosti. Výstava prostredníctvom moderných technológií a hodnotných zbierkových predmetov získaných z pozostalosti rodiny, najmä rozsiahlej knižnice, ponúka jedinečnú možnosť nahliadnuť do spôsobu ich života.

Drevo vždy živé
Tradičné remeslá pre dnešok
- stála výstava realizovaná v rámci projektu Tradičné remeslá pre dnešok

Hlas lesa
Pozitívne odkazy minulosti k zefektívneniu práce v lesníctve

Lesnícky skanzen - Čierny Balog
Izba starého horára, Lesy Slovenska, Lesy a život - stále výstavy v objekte horárne v areáli skanzenu.

ldm21

Zdroj: ldm.sk

Vstupné:

  • Základné vstupné: 2,00 € prehliadka všetkých výstav)
  • Zľavnené vstupné: 1,00 € (prehliadka krátkodobej výstavy, žiaci a študenti všetkých stupňov škôl, rodiny s deťmi do 15 rokov doprovod max. 2 dospelí, držitelia karty ISIC, poberatelia dôchodku, návštevník v rámci organizovanej skupiny 10 a viac návštevníkov)
  • Zdarma (pre deti v predškolskom veku, pre zdravotne ťažko postihnutých, pre držiteľov preukazov na bezplatný vstup, napríklad ZMS, pre držiteľov novinárskeho preukazu, pre doprovod žiakov a študentov všetkých stupňov škôl v rámci organizovanej skupiny)
  • fotografovanie vo výstavných priestoroch 1,00 €

 

 
 

 

 

 

 

Mapa: N 48° 34′ 38″ E 19° 7′ 31″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dada 03.01.2020, 22:09

    Múzeum, ktoré doteraz asi najviac oslovilo mojich žiakov, skvelý a milý personál, zaujímavý výklad hravou formou pre deti, rôzne hádanky, žiakom sa veľmi páčili preparáty, oslovili ich zvuky zvierat a mnohé ďalšie veci. Dozvedeli sme sa množstvo podnetných a cenných informácií o zvieratách aj rastlinách, ako aj o remeslách v minulosti. Moderné vybavenie. Hodnotím vysoko pozitívne.

  • Jozefína Mitterpachová 23.11.2019, 12:34

    Navštívili sme niekoľko expozícií, vždy zaujímavé a dobre urobené. Odporúčam.

  • Dominika 05.01.2018, 22:19

    Vlastivedne drevarske muzeum zaujme kazdeho a urcite aj deti kazdeho veku.

  • Denka 24.04.2014, 20:34

    Expozície zaujali aj deti v mladšom školskom veku, cenovo zvýhodnené rodinné vstupné.

  • Ivana Čipková 09.04.2014, 09:37

    zaujímavé výstavy,

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár