20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Boli sme, videli sme...Turovský vodopád

Autor: Annie, Foto: sdetmi.com

Od Zvolena, za obcou Budča sa nachádza obec Turová a na jej konci nájdete aj Turovský vodopád. Cesta k nemu je dobre označená, nemôžete prehliadnúť. 

turov

Zdroj: sdetmi.com


Začiatok trasy nie je náročný, vhodný aj pre menšie detičky. S kočíkom nedoporučujem, nakoľko je to cez les. Od hlavnej cesty nám trasa k vodopádu trvala necelých 25 minút s ročnou dcérkou v náručí :) 

turov10

Zdroj: sdetmi.com


Rovnako cez les je dnes už značenie aj na stromoch takže nezablúdite. Na výber máte z 2 trás - spodná popri potoku alebo vrchná. My sme absolvovali obidve a určite odporúčame vrchnú trasu. Cez potok je to náročnejšie najmä pre deti.

turov11

Zdroj: sdetmi.com

turov7

Zdroj: sdetmi.com


Z lesnej cesty sa dosť strmými prírodnými schodíkmi (do budúcna plánujú kovový rebrík) dostanete k potoku a potom je to už len kúsok k nádhernej scenérii padajúcej vody. Na istenie sú kovové reťaze, ktoré sú v niektorých miestach naozaj potrebné :)

turov6

Zdroj: sdetmi.com


Toto je asi najťažší úsek vrchnej cesty, ale hneď za ním sa už nachádza vodopád. Pár náhľadov od nás:

turov2

Zdroj: sdetmi.com

turov3

Zdroj: sdetmi.com

turov5

Zdroj: sdetmi.com

turov4

Zdroj: sdetmi.com

Cestu späť sme volili spodnú popri potoku avšak bola dosť náročná najmä pre 8 ročnú dcéru. Nakoľko kamene sú dosť klzké a pri vyššej hladine vody tadiaľ asi cesta ani nie je možná. Na konci resp. na začiatku Vás čaká zaslúžený oddych pod prístreškom s ohniskom, kde je možnosť opekať si. Boli dokonca k dispozícii aj pripravené ražne. Kúsok ďalej je malá studnička so sviežou vodou na občerstvenie. Prajeme pekný výlet :)

turov8

Zdroj: sdetmi.com

Turov9

Zdroj: sdetmi.com



Viac o Turovskom vodopáde - TU

Napíšte komentár