18. 04. 2024 Valér 12°C Prehánky

Stavanie májov

19.04.2018 Autor: MS, Foto: skanzenmartin.sk
Termín: 29.04.2018 Mesto:Martin Zdroj:stránka organizátora

plagat Stavanie majov 2018

Dnes je sviatkom zaľúbených len jeden deň, no v minulosti patril láske celý mesiac! Odštartujte máj – lásky čas v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Stavanie májov v nedeľu 29. apríla 2018. V najväčšom múzeu v prírode na Slovensku sa v tento deň môžete pokochať sviežou jarnou zeleňou, pobozkať pod rozkvitnutou čerešňou a pozrieť si zaujímavý program od 10.00 do 16.00 hod.

Počas programovej nedele zaznie až trikrát pieseň „Sadíme my máje, čo nám dajú za ne?“ v podaní členov folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou. Dievčence máje vyzdobia farebnými stužkami a mládenci ich postavia za sprievodu veselej muziky o 11.00, 12.30, 14.30 hod. pred krčmou z Oravskej Polhory a pri domoch z Novote a Nolčova.

Počas dňa bude hrať ľudová hudba Rodinka z Martina a Beníc.

Pre návštevníkov je pripravená aj ľúbostná poradňa „Nečarovaný ženích jak nemastený hrach“, v ktorej sa dozviete zasvätené rady o magických praktikách v ľúbostných záležitostiach, ktoré vrcholili s prebúdzajúcou sa prírodou v jarnom období.

V tvorivej dielni si malí návštevníci budú môcť vytvoriť jarné kvietky, loďky z papiera, dreva a korku. Naučia sa i to, ako vytĺcť vŕbovú píšťalku.

Súčasťou programu budú aj ukážky ľudovo-umeleckých výrob spojené s predajom. Tradičné jedlá a občerstvenie ponúkne krčma z Oravskej Polhory.

O 13.30 hod. sa budú konať ev. a. v. služby Božie v kostole z Rudna.

Napíšte komentár