29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Najkrajšie rozhľadne na Slovensku a v blízkom okolí

Autor: Danka
Adresa: - Telefón: - www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Pripravili sme si pre vás tipy na najkrajšie rozhľadne u nás a v blízkom okolí.

Vyhliadková veža Horné Lazy

Mesto: Brezno, Banskobystrický kraj

lazy

Zdroj: sdetmi.com

Druhá najvyššia vyhliadková veža na Slovensku je od leta 2021 oficiálne otvorená a vstup je voľný. Po prekonaní 39,6 metrovej výšky a 192 schodov máte možnosť pozorovať jedinečné výhľady na kopce národných parkov, mesto Brezno i krásy jeho okolia. K veži vedie nový náučný chodník po starom bukovom lese, ktorý turistom približuje prírodu v lokalite Horné Lazy a jej zaujímavosti. Trasa náučného chodníka má 5 zastávok, ktoré ponúkajú náučné panely s pútavými fotografiami i drevené sochy zvierat.

Viac >>


Rozhľadňa Háj

Mesto: Nová Baňa, Banskobystrický kraj

haj

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa Háj má tri vyhliadkové poschodia. Najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán sa nachádza vo výške 12 metrov. Ponúka výhľad na takmer celú Novú Baňu. Pohľad na Novobanskú kotlinu, Pohronský Inovec ale aj časť Podunajskej nížiny či Vtáčnik sa naskytne turistom, ktorých túto rozhľadňu navštívia. Celkom 21 metrov vysoká vyhliadková veža sa nachádza na turistickej zastávke Háj vo výške 625 metrov nad morom a je súčasťou náučného chodníka Zvonička. Vrch Háj patrí medzi najkrajšie vyhliadkové lokality v okolí Novej Bane.

Viac >>


Rozhľadňa Maginhrad

Mesto: Veľké Teriakovce, Banskobystrický kraj

maginhrad

Zdroj: regionmalohont.sk

Nad obcou Veľké Teriakovce v historicky významnej lokalite Maginhrad, ktorá sa nachádza 430 m n.m. na vrchu Maginhrad, vyrástla rozhľadňa týčiaca sa do výšky 16,8 metrov. Za dobrého počasia poskytuje výhľad takmer na všetky strany – od Kráľovej hole, cez celú Rimavskú dolinu až do Maďarska.

Viac >>


Rozhľadňa na Krahulskom vrchu

Mesto: Kremnica, Banskobystrický kraj

rozhladna

Zdroj: skikrahule.sk

Nezabudnuteľné výhľady na starobylú Kremnicu, ale aj na blízke či vzdialenejšie okolie na všetky strany poskytuje vyhliadková veža nad mestom. Ak chcete mať Kremnicu ako na dlani, prejdite sa na vyhliadkovú vežu. Veža má výšku 13,5 metra a vyhliadkovú terasu vo výške 9 metrov. Najpôsobivejší výhľad z veže je na juh – juhozápad. Okrem Kremnice uvidíte Žiarsku kotlinu, južnú časť Kremnických vrchov, Vtáčnik, Štiavnické vrchy, na sever uvidíte do Kunešova a do Turčianskej kotliny a smerom na východ hlavný hrebeň Kremnických vrchov.  

Viac >>

 


Strážna veža Vartovka

Mesto: Krupina, Banskobystrický kraj

vartovka

Zdroj: sdetmi.com

Nad mestom Krupina už viac ako štyristo rokov stojí strážna veža Vartovka, ktorá je pre mnohých Krupinčanov dominantou mesta. Vartovka je vyhľadávanou lokalitou pre rodiny s deťmi a mládež, organizujú sa tu rôzne podujatia, navštevujú ju deti v rámci školských výletov, organizované skupiny návštevníkov, ale aj individuálni účastníci domáceho či zahraničného cestovného ruchu. Veža štvorcového pôdorysu je vysoká približne 13 metrov a postavili ju okolo roku 1564. Dnes je obľúbeným miestom turistov či cyklistov. Poskytuje výhľady na široké okolie Štiavnických vrchov a Krupinskej planiny.

Viac >>


Vyhliadkova veža Zbojská

Miesto: Pohronská Polhora, Banskobystrický kraj

zbojskaa

Zdroj: sdetmi.com

Vyhliadková veža Zbojská sa nesie v znamení ľudovej architektúry a nachádza sa na území Národného parku Muránska planina nad sedlom Zbojská. Štvorhranná veža obložená šindľom bola postavená v roku 2016 Štátnou ochranou prírody SR. V  spodnej časti veže sa nachádza kaplnka Sv. Juraja. Rozhľadňa je výnimočná aj svojim interiérom. Pri vstupe do veža sa nachádza menšia izba s vypreparovanými lesnými zvieratami, na prvom poschodí sú umiestnené pamätné kroniky, druhé poschodie sa nesie v duchu ovčiarstva, tretie poschodie je venované zbojníctvu. Z veže sa vám naskytne rozprávkový pohľad na sedlo Zbojská, Čertovu dolinu, vrch Kučalach či Fabovu hoľu.

Viac >>

 


Rozhľadňa na Kamzíku

Mesto: Bratislava, Bratislavský kraj

kamzik

Zdroj: bratislava.sk

Areál Amerického námestia na Kamzíku je jeden z najkrajších a najvyhľadávanejších miest v okolí a práve sem umiestnili novú turistickú rozhľadňu, z ktorej si návštevníci môžu  pozrieť Bratislavu s neuveriteľným výhľadom. Rozhľadňa s výškou 15 metrov v nadmorskej výške 380 metrov bola vybudovaná ako súčasť projektu Milión pre Bratislavu. Turistickú rozhľadňu môžu návštevníci plnohodnotne využívať a užívať si nádherné pohľady, ktoré ponúka. Na jej výstavbu bolo použitých viac ako 20 m2 dreva z červeného smreku. 

Viac >>


Rozhľadňa Veľká homoľa

Mesto: Bratislava, Bratislavský kraj
IMG 0234

Rozhľadňa Veľká Homola je významným objektom aktívneho cestovného a turistického ruchu v malokarpatskom regióne a stáva sa obľúbeným cieľom turistov, milovníkov prírody a pohybovej aktivity. Nachádza sa na vrchu Veľká Homola, nazývanom aj modranský Kúgel. Pôvodnú vežu rozobrali v roku 2016, výstavba trvala päť mesiacov. Rozhľadňa nesie meno po Alexandrovi Filípkovi a znovuotvorenie bolo 3.11.2018. Pohodlný prístup na rozhľadňu je približne za 1 hodinu po červenej značke od zástavky autobusu na Zochovej chate.

Viac >> 


Rozhľadňa Čerešenka

Mesto: Čižatice, Košický kraj

cizatice

Zdroj: keturist.sk

Asi 12-metrová kamenná rozhľadňa sa nachádza na rozhraní chotárov obcí Čižatice, Chrastné a Rozhanovce v okrese Košice-okolie asi 15 km od mesta Košice. Veža bola postavená pri príležitosti 700. výročia bitky pri Rozhanovciach a zároveň aj pamätným miestom. Veža ponúka výhľady na Slanské vrchy, na nich nadväzujúce Zemplínske vrchy v Maďarsku, východnú časť Volovských vrchov s Kojšovskou hoľou, Sopotnické vrchy, Toryská pahorkatina a na údolie Torysy.

Viac >>


Vyhliadková veža Hradová

Mesto: Košice, Košický kraj

hradova

Zdroj: sk.wikipedia.org

Vyhliadková veža umiestnená na vrchole kopca Hradová na severnom okraji mesta Košice. Prístup je chodníkom pre peších (cca 20 min) z parkoviska štátnej cesty Košice - Kavečany. Pri ceste k veži sú umiestnené drevené sochy, ktoré zaujmú nejedno dieťa.

Viac >>


Vyhliadkova veža Malá Tŕňa

Mesto: Malá Tŕňa, Košický kraj

tokaj

Zdroj: slovakia.travel

Mesto: Malá Tŕňa, Košický kraj

Dominantou Vinohradníckej oblasti Tokaj je 12 metrov vysoká Vyhliadková veža jedinečná svojim tvarom dreveného suda. Veža spolu s altánkom a detským ihriskom je ideálnym oddychovým miestom pre turistov, cyklistov a rodiny s deťmi. 

Viac >>


Rozhľadňa Dolná Nitra

Mesto: Klasov, Nitriansky kraj

dolna nitra

Zdroj: dolnanitra.sk

Rozhľadňa v Klasove je postavená z dreva červeného smreka, vysoká je 15 metrov. Nová rozhľadňa poskytuje návštevníkom pekný výhľad na Tribečské pohorie, Zobor, Pohronský Inovec, Štiavnické vrchy a nížinu smerom na juh.

Viac >>


Vyhliadková Veža Kravany nad Dunajom

Mesto: Kravany nad Dunajom, Nitriansky kraj

kravany

Zdroj: vyhliadkoveveze.sk

Kravany na Dunajom (maď.Karva) malebná dedinka medzi mestami Štúrovo a Komárno. Obec tiež nazývajú „dedinka kaštieľov“. V roku 2013 na základe projektu „Upracme si Podunajsko!“ bola postavená vyhliadková veža Kravany nad Dunajom. Veža je vysoká 17 m a pre výstup na vyhliadkovú plošinu je potrebné zdolať 90 schodov.

Viac >>


Rozhľadňa Radošinka

Mesto: Zbehy, Nitriansky kraj

radosinka

Zdroj: radosinka.sk

Rozhľadňa Radošinka je umiestnená na hranici katastrov obcí Čab, Nové Sady a Šurianky, na mieste, ktoré je najvyšším bodom v okolí. Pri peknom počasí je vidno z rozhľadne do širokého okolia. V diaľke možno pozorovať Nitru, Zobor, Žibricu, celé pohorie Tríbeča, časť považského Inovca a dokonca aj Malé Karpaty

Viac >>


Vyhliadková veža Bojnice - Čajka v oblakoch

Mesto: Bojnice, Trenčiansky kraj
bojnice

Vyhliadková veža Bojnice je neprehliadnuteľná stavba, ktorá sa nachádza v horách nad mestom Bojnice poskytujúca nezabudnuteľný výhľad. Vyhliadková veža Čajka s prevýšením asi 30 metrov má oceľovú konštrukciu a drevenú lávku, stúpanie na nej je šesť percent. Súčasťou stavby je i tobogan, ktorým sa návštevníci môžu spustiť z vrcholu veže nadol. Z vyhliadky môžu návštevníci zazrieť okrem Bojnického zámku a okolia i Prievidzu na opačnej strane, ktorá nie je bežne vidieť z menšej výšky.

Viac >>


Rozhľadňa Dúbravka nad Soblahovom

Mesto: Soblahov, Trenčiansky kraj

soblahov

Rohľadňa "Dúbravka" sa nachádza v Soblahove (len 6 km od Trenčína). Cesta na rozhľadňu je naozaj nenáročná a je možné je absolovať aj s terénnym kočíkom (po lúčnej ceste). Celková výška rozhľadne je 9,5 metra a naskytá sa z nej panoramatický pohľad na okolité obce - Soblahov, Trenčianska Turná, Mníchová Lehota, mesto Trenčín, ale vidieť až po Nové Mesto nad Váhom a tiež značnú časť pohoria Strážovské vrchy, Považský Inovec a Biele Karpaty. Má dve vyhliadkové podlažia a v spodnej časti je posedenie pre návštevníkov. 

Viac >>


Rozhľadňa na Inovci

Mesto: Trenčianske Jastrabie, Trenčiansky kraj

inovec

Zdroj: sdetmi.com

 Rozhľadňa sa nachádza priamo na Inovci vo výške 1042m n.m. Rozhľadňa ponúka pohľad ponad stromy a v prípade jasného počasia uvidíte naozaj celý kraj.  Približná dĺžka trate aj s deťmi je cca 50 min smerom hore. Túra je vhodná aj s kočíkom.

Viac >>


Turistická rozhľadňa v Trenčianskej Závade

Mesto: Trenčianska Závada, Trenčiansky kraj

zavada

Zdroj: sdetmi.com

Výška rozhľadne s celodrevenou konštrukciou je 24,6 metrov a ponúka pohľad na okolité Biele Karpaty, priľahlé obce, Považský Inovec, Strážovské vrchy a pri dobrej viditeľnosti možno vidieť aj Martinské hole. Veža je ľahko prístupná. 

Viac >>


Rozhľadňa na vrchu Bobovec

Mesto: Stará Bystrica a Radôstka, Žilinský kraj

Rozhladna Bobovec sdetmi.com

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa na Bobovci leží v nadmorskej výške 720 m na hranici katastrov obcí Stará Bystrica a Radôstka. Bobovec nie je najvyšším vrchom Starej Bystrice. Ide však o výrazný strmý vrch nad centrom obce, dobre viditeľný z hlavných dopravných komunikácií, ako aj od Slovenského orloja z Rínku sv. Michala, odkiaľ k rozhľadni vedie aj značkovaný žltý turistický chodník.

Viac >>


Svätojánska rozhľadňa

Mesto: Liptovský Ján, Žilinský kraj

jan2

Zdroj: liptovskyjan.sk

Turistická rozhľadňa nad obcou Liptovský Ján bola dokončená a sprístupnená verejnosti v roku 2013. Ponúka výhľad na celú obec a široké okolie. Rozhľadňa je celodrevená,  svojim tvarom a použitými materiálmi vychádza z tradičnej slovenskej architektúry. Výška rozhľadne je 10,475 m,  pôdorysný rozmer je 4,95 x 4,95 m. Má dve plošiny, prvá má rozmery 4 x 4 m a druhá, vyššia, 3,25 x 3,25 m.  Svätojánska rozhľadňa sa nachádza vo výške približne 700 m.n.m.

Viac >>


Rozhladňa Terchovské srdce

Mesto: Terchová, Žilinský kraj

terchova

Na vrchole kopca Oblaz v blízkosti centra obce Terchová vyrástla tridsať metrov vysoká rozhľadňa.
K novej turistickej atrakcii v Terchovej vedie po už existujúcom lesnom chodníku nová trasa s informačnými tabuľami, ktoré približujú faunu a flóru v Terchovskej doline. 

Viac >>


Rozhľadňa na vrchu Špicák 

Mesto: Strečno, Žilinský kraj

strecno

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa stojí v nadmorskej výške 620 m.n.m. na súradniciach 49°10’22.3″N, 18°51’20.7″E. Postavená je celá z dreva, jej pôdorys tvorí štvorec o rozmere 3,4 x 3,4 metrov, vysoká je 8,2 m.
Z rozhľadne je panaromatický výhľad na Žilinskú kotlinu, hrebeň Malej Fatry, časť Kysuckej vrchoviny a Strážovské vrchy. Raritou je určite výhľad na 4 okolité hrady – Strečno, Starý hrad, Budatínsky hrad a Lietavský hrad.

Viac >>


Vyhliadková veža na Dubni

Mesto: Žilina, Žilinský kraj

Vyhliadkova veza Duben

Zdroj: sdetmi.com

Veža je vysoká 27,4 metra a má desať podlaží. Prvé nadzemné podlažie je vo výške 572 metrov nad morom, najvyšší bod veže je v nadmorskej výške 598 metrov. Je zhotovená z oceľovej konštrukcie a obložená drevom.

Viac >>

 


Rozhľadne v blízkom okolí Slovenska 

Rozhľadňa na vrchu Braunsberg

Mesto: Hainburg an der Donau, Rakúsko

braunsberg

Zdroj: sdetmi.com

Braunsberg je vrch v Rakúsku s výškou 346 m n. m. pri obci Hainburg an der Donau približne 15 km od Bratislavy. Je dostupný autom, ale i pešou túrou z prístavu v Hainburgu. Jesenná príroda poteší každého, deti si cestou môžu pozbierať napríklad aj gaštany, ktorých je tam mnoho. Na vrchu Braunsberg sa nachádza malá rozhľadňa, ale očarí vás predovšetkým krásny výhľad na mesto Hainburg a okolitú prírodu. V diaľke je možné vidieť Devínsku kobylu, hrad Devín, Cyklomost slobody, či zámok Schloss Hof.
Výlet sa deťom bude určite páčiť a okrem krásneho výhľadu si užijete i spoločný čas strávený s rodinou v prírode.

Viac >>


Rozhľadňa Königswarte

Mesto: Berg, Rakúsko

berg

Zdroj: sdetmi.com

Rozhľadňa Königswarte sa nachádza vo výške 344 metrov nad morom a po nenáročnom výstupe vám ponúkne krásny výhľad na okolie - Rakúsko i Slovensko. Nájdete ju kúsok od Bratislavy, prístup je možný z obce Berg, ale i obce Wolfsthal. Pod rozhľadňou je aj veľká lúka vhodná na piknik, prípadne sedenie na malé občerstvenie.Pozor, keďže je rozhľadňa za hranicami, je potrebné deťom pribaliť vlastné pasy. 

Viac >>

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Danka Guláňová 28.07.2021, 09:10

    Skúste pridať rozhľadňa Veľký Lopeník, trocha náročnejšia trasa z Novej Bošáce, ale krásny výhľad do širokého okolia

  • Natalia 06.01.2021, 19:19

    Niektoré rozhľadne sme už stihli navštíviť ale ešte nám ich dosť chýba... poslednú sme navštívili Čajku v oblakoch- výborný výlet.

  • Tomáš 28.11.2020, 16:49

    Na vyhliadkovú vežu Hradová vedie nenáročný chodník lesom. Po krátkej prechádzke a vystúpení na vrch rozhľadne Vás čaká veľmi pekný výhľad na Košice a okolie. Po zaplatení symbolického vstupného dostanete namiesto lístka pohľadnicu a veľmi oceňujem aj to, že ďalekohľad na vrchu rozhľadne môžete používať bezplatne.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár