29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Slovenské národné múzeum v Martine

Autor: MS, Foto: snm-em.sk
Adresa:Malá hora 2, Martin Telefón:+421 43 413 10 11 E-mail:snmmartin@snm.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Slovenské národné múzeum v Martine (ďalej len SNM v Martine) je jednou z najväčších a najstarších organizačných zložiek Slovenského národného múzea. Už od svojho počiatku získavalo zbierky vlastivedného charakteru (historické, etnografické, numizmatické, umelecko-historické, prírodovedné, archívne a knižné) z celého Slovenska a zo zahraničia. Od roku 2004 tvorí SNM v Martine sedem múzeí a spolu spravuje takmer trištrvte milióna zbierkových predmetov (z toho viac ako pol milióna sú zbierkové predmety z oblasti prírodných vied v Múzeu Andreja Kmeťa). 

Hlavnou budovou SNM v Martine je Etnografické múzeum, ktoré sa špecializuje na záchranu, výskum, dokumentáciu a prezentáciu ľudovej kultúry na Slovensku. V rámci svojich fondov uchováva viac ako stotisíc zbierkových predmetov z oblasti etnografie.  

K SNM v Martine patrí najväčšie múzeum v prírode (skanzen) na Slovensku Múzeum slovenskej dediny. Okrem tradičného staviteľstva prezentuje aj spôsob života na Slovensku v druhej polovici 19. a prvej polovici 20. storočia. Na ploche 15,5 ha sústreďuje viac ako 150 obytných, hospodárskych, technických, spoločenských a sakrálnych stavieb z regiónov severozápadného Slovenska.

Od roku 2004 je súčasťou SNM v Martine Múzeum Andreja Kmeťa, ktoré skúma a dokumentuje prírodu severozápadného Slovenska, predovšetkým v regiónoch Turca, Oravy, Kysúc a Liptova. Múzeum spravuje viac ako pol milióna zbierkových predmetov z oblasti prírodných vied a okolo desaťtisíc zbierkových predmetov dokumentujúcich históriu a kultúru Turca.

Múzeum Martina Benku sídli v dome, v ktorom žil a pracoval Martin Benka. Autentické prostredie - pracovňa, ateliér a spálňa - sa zachovalo podľa poslednej vôle umelca.

Súčasťou SNM v Martine je aj Múzeum Karola Plicku sídliace v Prónayovskej kúrii v Blatnici. Múzeum je venované životu a dielu umeleckého fotografa, filmára, etnografa, folkloristu a pedagóga Karola Plicku.

Najmladšími múzeami SNM v Martine sú menšinové múzeá. V roku 1999 bolo sprístupnené Múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Sídli v dome významných osobností - akademika Jiřího Horáka a Anny Horákovej-Gašparíkovej. Najmladším múzeom v Martine je Múzeum kultúry Rómov na Slovensku, ktoré sídli v areáli Múzea slovenskej dediny v Jahodníckych hájoch.

Vstupné: TU 
Otváracie hodiny: TU

 

 

Mapa: N 49° 3′ 52″ E 18° 55′ 43″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Monika 18.04.2019, 11:31

    Žilaľ msuím skonštatovať, že za posledných 30 rokov sa v tomot múzeu nezmnilo nič, akurát tak ľudia.
    každých pár rokov oprášia čepce z Turca a okolia urobia výstavu. To je asi tak všetko.
    tmavé, bez poriadneho osvetlenia, bez kvalitného výkladu a doprovodu. len expozícia, ktorú si pozriete za 1 hoďku. Ani len suvenír nie je možné kúpiť.
    Mali by sa trošku posnažiť a zaujať.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár