19. 03. 2024 Jozef 11°C Skoro jasno

Výstava Čo svet JE? na zámku Schloss Hof

09.03.2018 Autor: Simona, Foto: schlosshof.at
Termín: 29.04.2018 a ďalšie Mesto:Schloss Hof Zdroj:stránka organizátora

Zámok Schloss Hof a zámok Niederweiden prinášajú novú výstavu v modernom prevedení

V rokoch 2018-2020 budú mať návštevníci zámkov na Moravskom poli možnosť nahliadnuť za okraj taniera a dozvedieť sa aký zaujímavý je svet jedla. Pre barokový zámok vcelku netradičné moderné a interaktívne stvárnenie výstavy má za cieľ zaujať aj mladšie generácie i návštevníkov, ktorí hľadajú niečo iné ako historické témy . Poučnú cestu od semiačka až po hotový pokrm môžete absolvovať v severnom trakte prvého poschodia zámku a zaujímavé inštalácie nájdete aj v zámockých exteriéroch.

2018 03 09 213122

Sériu výstav otvára 15.3.2018 téma „Zo zeme na tanier“. Takmer každý pokrm nášho jedálnička je úzko spätý s pôdou. Preto je pôda už tisícročia opradená rôznymi mýtmi a uctievaná v podobe božstiev. Nazrite do hlbín kultu zeme prostredníctvom zemného tunelu. Ste zástancami domáceho varenia a hrdíte sa vlastne pripraveným jedlom? Ale koľko z toho, čo konzumujeme si skutočne pripravíme sami? Kto melie obilie, spracováva surové mlieko či varí pivo? Výstava poukáže aj na spracovanie a výrobu potravín.
Zámocký areál disponuje prenádherným statkom, na ktorom budú inštalované zaujímavosti ako akvaponické zariadenie, v ktorom ryby vyrábajú cenné hnojivo na pestovanie zeleniny.  A v oranžérii môžete nahliadnuť na vertikálne farmy, ktorých význam neustále narastá.

Zámok Niederweiden

Nemenej zaujímavú výstavu ponúkne lovecký zámoček princa Eugena. Pokúsi sa  osloviť vaše zmysly. Nakoľko dokážu vzhľad, vôňa, konzistencia a zvuky ovplyvniť náš vzťah k jedlu? Taktiež sa tu môžete presvedčiť o tom, že príjem potravy nie je len biologický proces, ale je ovplyvnený kultúrou, vyjadrením hodnôt, zvykov i sociálnych rozdielov.

Nové podujatia

Na tému jedlo pribudnú k tradične obľúbeným podujatiam aj celkom nové. Po veľkonočných trhoch sa na sklonku apríla môžete tešiť na kulinársky festival ( 21.-22.4.). Novinkou je aj podujatie s argentínskym grilovaním Asado (16.-17.6.) a prvýkrát si môžete na zámku Schloss Hof vychutnať Medzinárodný deň piknikov (23.6.)

Odhaľte zákulisie cesty jedla s novou výstavou na Moravskom poli.

DÔLEŽITÉ: Stála expozícia v barokových apartmánoch je prístupná aj počas mimoriadnej výstavy.

Napíšte komentár