20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Múzeum mincí a medailí Kremnica

Autor: Annie, Foto: muzeumkremnica.sk
Adresa:Štefánikovo námestie 11/21 Kremnica Telefón:+42145 678 03 01 E-mail:muzeum@nbs.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Objavte v Kremnici:

  • vzácne mincemedaily z najstaršej prevádzkovanej mincovne v Európe
  • unikátne exponáty, ktoré sa viažu k dejinám peňazí na Slovensku
  • viac než tisícročnú históriu baníctva v Kremnici

Navštívte expozície:

Líce a rub peňazí

Peniaze a medailérstvo v dejinách Slovenska

Špecializovaná numizmaticko-historická expozícia, sprístupnená po rekonštrukcii v roku 2003, je jedinou svojho druhu na Slovensku. Nachádza sa v priestoroch pôvodne gotického meštianskeho domu na historickom námestí Kremnice. Návštevníkovi predstavuje históriu a vývoj platobných prostriedkov na Slovensku od najstarších čias až po súčasné mince a bankovky, ako aj komplexné dejiny medailérstva, často prostredníctvom unikátnych exponátov. Ako súčasť expozície je predstavená história samotného mesta Kremnica, slávneho kremnického baníctva, hutníctva a jedinečnej mincovne, ktorá je nepretržite činná už takmer 700 rokov. 

Za realizáciu expozície získalo múzeum v roku 2003 prestížne ocenenie Múzeum roka.

Expozícia Líce a rub peňazí predstavuje:

  • Dejiny peňazí na Slovensku
  • Dejiny mesta Kremnice
  • Kremnické baníctvo a hutníctvo
  • Medailérstvo v dejinách Slovenska

Mestský hrad

Mestský hrad je prístupný zo Štefánikovho námestia. Svojim architektonickým riešením predstavuje ojedinelú pamiatku stredovekého osídlenia a fortifikácie. Je to komplex stavieb z 13. – 15. storočia chránený dvojitým opevnením. V strede areálu stojí dominantný gotický kostol sv. Kataríny – patrónky mesta s neogotickým interiérom. Na bočnom oltári je umiestnená socha Madony z prelomu 15. – 16. storočia, v zadnej časti lode sa nachádzajú tri drevené gotické plastiky svätíc a baroková kamenná plastika od Dionýza Stanetiho. Z obdobia renesancie je zachovaný toskánsky stĺp kazateľnice, ako aj krstiteľnica z ružového mramoru najvýznamnejšieho kremnického medailéra Krištofa Füssela. Kostol je požehnaný, konajú sa v ňom cirkevné obrady.

Mestský hrad v Kremnici

V  rokoch 1976 – 1996 prešiel hradný areál komplexnou obnovou. Počas nej bol v kostole sv. Kataríny inštalovaný moderný organ, jeden z najkvalitnejších nástrojov na Slovensku. Organ je využívaný nielen počas bohoslužieb, ale aj pre potreby múzea, ktoré organizuje pravidelne organové koncerty popredných domácich i zahraničných interpretov a poslucháčov konzervatórií. Múzeum v lete spoluporiada známy festival Kremnický hradný organ, pravidelné sú aj predvianočné koncerty. Ponuka organových koncertov je spestrená i koncertami ďalších komorných a speváckych hudobných telies, ale aj skupín a interpretov prezentujúcich kompozície stojace mimo oblasti vážnej hudby.

Ku kostolu bola v 15. storočí voľne pristavaná veža. Dnes má renesančnú podobu, ktorú dostala po požiari v roku 1560. Po stáročia v nej sídlili strážcovia a ohlasovali nebezpečenstvo. V súčasnosti funguje izba strážcov ako expozícia a zároveň je odtiaľ najkrajší výhľad na panorámu mesta a  okolité kopce. Návštevníci sa k nej dostanú výstupom po 127 točitých kamenných schodoch.

Meštiansky dom

Meštiansky dom na Štefánikovom nám. č. 32/38 je miestom prezentácie rôznorodého zbierkového fondu múzea prostredníctvom dlhodobých výstav rozličného zamerania. Architektonicky zaujímavý dom je postavený na úzkej stredovekej parcele medzi dvoma väčšími gotickými stavbami a jeho interiér predstavuje neskororenesančnú meštiansku architektúru.

Od roku 1988 bola v týchto priestoroch na takmer 10 rokov umiestnená expozícia Z dejín lyžovania na Slovensku. Od roku 1998 sa v meštianskom dome vystriedalo niekoľko dlhodobých výstav, prezentujúcich zaujímavé predmety zo zbierok múzea, ktoré nie sú súčasťou stálych expozícií. Boli to výstavy Krása starých remesiel (1998 - 2003), Čriepky z histórie (2003 - 2004), K pocte zbraň (2004 - 2005) a Cesty zberateľstva v umení 15. - 18. storočia (2007 - 2012).

Pôvab kameninových záhrad

Pozývame vás na návštevu meštianskeho domu, ktorý sa vďaka kamenine premenil na rozkvitnutú lúku či záhradu plnú kvetov. Dlhodobá výstava predstavuje produkciu kremnickej kameninovej továrne, ktorá pracovala približne jeden a pol storočia. Jej výrobky boli vďaka vysokej kvalite tohto typu keramiky, tvorivej invencii a originalite expedované do celého sveta. Kremnický maliar Vojtech Angyal svojimi návrhmi pozdvihol kremnickú kameninu na vysokú umeleckú úroveň. K unikátom, v súčasnosti aj jedným z najžiadanejších zberateľských artiklov, patria výrobky z obdobia secesie.

Zbierku NBS - Múzea mincí a medailí na výstave, ktorá prezentuje viac ako 800 výrobkov z produkcie kameninovej továrne, dopĺňajú predmety zo súkromnej zbierky a niekoľko exponátov z iných múzeí.

Galéria

V galerijných priestoroch múzea v meštianskom dome na Štefánikovom námestí sa konajú príležitostné výstavy výtvarného umenia. Svoju tvorbu tu prezentujú nielen kremnickí výtvarníci, resp. výtvarní umelci viac či menej spätí s mestom Kremnica, ale aj autori z celého Slovenska a zahraničia. Zaujímavou je tiež tzv. zelená izba s dobovými nástennými maľbami zo 16. storočia.

Otváracie hodiny a vstupné - TU

Mapa: N 48° 42′ 14″ E 18° 55′ 2″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Tomáš 28.11.2020, 16:43

    Veľmi pekné múzeum s množstvom zaujímavých exponátov. Deti určite najviac poteší možnosť vyraziť si vlastnú mincu.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár