28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Autor: MS, Foto: smopaj.sk
Adresa:Školská 4, 031 01 Liptovský Mikuláš Telefón:+421 44 547 72 10 E-mail:smopaj@smopaj.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Príďte zažiť svet prírody od podzemia postupne až do vysokých hôr do najmodernejšieho múzea svojho druhu na Slovensku. To je Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Počas interaktívnej prehliadky sa môžete pozrieť do medvedieho brloha, vypočuť si zvuky prírody a zvierat alebo vyskúšať si plazenie v jaskyni. Prehliadku ukončite v rozhľadni múzea, z ktorej uvidíte dominanty mesta Liptovský Mikuláš.

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva – najmodernejšie múzeum Slovenska, jediné špecializované múzeum svojho druhu na Slovensku. Na ploche približne 1400 m2 tu nájdete také vzácne exponáty ako je kostra jaskynného leva, ktorá patrí medzi najväčšie v Európe, praveká kultová maska či model meteoritu.

Pozrieť a zažiť sa tu dá svet prírody od podzemia postupne až do vysokých hôr. Návštevníci si môžu vyskúšať, aké je to vôjsť do napodobneniny medvedieho brloha či skúsiť plazenie v jaskyni. Vystavené exponáty dopĺňajú svetelné a zvukové efekty, pri ktorých sa človek cíti, akoby naozaj prechádzal lesom. Počuť môžete napríklad piskot svišťa i zavýjanie vlka. V podkroví múzea si môžete prezrieť výstavu vysokohorského prostredia a nájdete tu i napodobeninu najstaršej chaty Vysokých Tatier – Rainerovu útulňu.

Jaskynná expozícia s nádhernými kvapľami sa nachádza v podzemných priestoroch budovy a ponúka komplexný obraz o jaskyniach a jaskyniarstve. Návštevník tu môže vidieť vznik a vývoj jaskyne, jaskynnú výzdobu, archeologické nálezy, historické zaujímavosti no spozná aj samotnú prácu jaskyniara.
Nakoniec Vás pozývame na rozhľadňu múzea, z ktorej si môžete prezrieť dominanty mesta Liptovský Mikuláš  a nádhernú panorámu okolitých kopcov Západných Tatier, Chočských vrchov, Veľkej Fatry a Nízkych Tatier.

Otváracie hodiny >> TU

Mapa: N 49° 4′ 57″ E 19° 36′ 60″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 08.01.2023, 22:24

    Navštívili sme hneď dva razy, veľmi sa tam dcérke páčilo. Super zážitok, náučné, veľa sme sa dozvedeli a vyhliadka na koniec bola super. Krásne výhľady na mesto a okolie.

  • Lubka 24.12.2020, 00:22

    Stále prinášajú niečo nové. baví ma to. Nadchlo ma chodiť tam vždy, keď pripravia niečo nové. Nikdy to nie je o tom, že by to nebolo robené pútavou formou. Každý si tam niečo nájde.

  • Danka 10.12.2020, 23:50

    Múzeum, ktoré obohatilo moje deti množstvom vedomostí. Je radosť tam chodiť. Vstupné je tiež relativne v pohode.

  • Daniela 09.12.2020, 22:00

    Muzeum sme navštívili na zaklade odporúčaní, aj keď sme sa trosku báli, ze to bude nuda, hlavne pre nase dve male deti. Bola to však zabava, hlavne v časti s interaktivnymi tabulkami sa nam velmi pacilo. Deti si tiez vyskusali najst v piesku skamenelinu a prešli cez medvedí brloh. Velmi zaujímavé a poučné pre nás všetkých.

  • Hana 21.11.2020, 15:58

    Najskôr sa nám veľmi nechcelo, ale po zhliadnutí stránky sme sa rozhodli múzeum navštíviť a neľutujeme, nielen synovia ale aj my sme si odniesli kopec nových poznatkov. Synom sa najviac páčil medvedí brloh. Ale nadšení boli takmer zo všetkého čo v múzeu videli. Mali sme sa o čom rozprávať takmer 2hodinovou cestou z dovolenky. Takže odporúča veľkým aj malým

  • Adriana 23.11.2019, 08:46

    Nenechajte si to ujst, ak natrafite v LM na zle pocasie, vyuzite toto muzeum.

  • adam 22.04.2018, 06:59

    super odporucam hlane ta zvukova kulisa,zver...

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár