29. 03. 2024 Miroslav 18°C Oblačno

Schaubmarov mlyn v Pezinku

Autor: Danka, Foto: sng.sk
Adresa:Cajlanská 255, Pezinok-Cajla Telefón:- www:stránka organizátora
Hodnotenie:

schaubmarov mlyn

Schaubmarov mlyn v pezinskej časti Cajla je miesto s výnimočnou atmosférou - historický mlyna je obklopený vidieckym dvorom a starým ovocným a orechovým sadom.


Prírodný charakter lokality a prítomnosť výtvarného umenia ho predurčujú na to, aby sa stal jedinečným a príjemným miestom na oddych a trávenie voľného času pre deti aj dospelých.

Mlyn, známy aj ako Schaubmarov mlyn, patrí SNG od 70. rokov 20. storočia. Ako jediný kompletne zachovaný mlyn na Slovensku je dnes vzácnou historickou a technickou pamiatkou. Okrem funkčnej mlynárskej technológie a expozície o histórii mlyna v ňom sídli aj galéria výtvarného umenia, ktorý prezentuje najmä súčasné profesionálne výtvarné umenie a dizajn.

Počas celého roka sa v mlyne konajú rôzne podujatia pre verejnosť, školákov, rodiny s deťmi - od vzdelávacích až po kultúrne a spoločenské podujatia, venované témam súvisiacim s umením, prírodou, či jedlom.

Pôvod mlyna

Usadlosť Schaubmarovho mlyna svojou polohou a uzavretou zástavbou reprezentuje typ na Slovensku vzácnych extravilánových zemepanských mlynov zo 16. – 18. storočia. Rozprestiera sa na tzv. mlynskom ostrove ohraničenom zo severu bývalým mlynským náhonom (Mlynský potok, Cajlanka) a z juhu tzv. Starým potokom.

Mlyn dali postaviť v roku 1767 pezinskí Pálffyovci. Od roku 1857 mlyn patril štyrom generáciám rodiny Schaubmarovcov, ktorí  prišli z Bavorska. Slovenská národná galéria má mlyn vo svojej správe od roku 1972. Pamiatkový objekt je zapísaný v štátnom zozname nehnuteľných pamiatok. Baroková architektúra mlynskej budovy, jej stavebno-technický charakter, dispozičná a funkčná stavba, ktorá je rozdelená na výrobnú a obytnú časť, sú typické pre vyspelejšie mlyny z 18. storočia. Historickú podobu usadlosti dotvárajú pôvodné hospodárske budovy z 30. rokov minulého storočia.

Zánik mlyna bol historicky zákonitý, pretože sa objavili a osvedčili mlyny na parný, elektrický alebo motorový pohon. V roku 1951 prestali mlieť všetky vodné mlyny na Slovensku.

Celá usadlosť Schaubmarovho mlyna je vzácnou historickou pamiatkou. Je to jediný kompletne zachovaný mlyn na Slovensku. Patrí medzi najväčšie potočné mlyny v Európe.

Otváracie hodiny a cenník nájdete TU.

Mapa: N 48° 18′ 40″ E 17° 15′ 51″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Rene 21.12.2022, 22:29

    Velka parada, odporucam

  • Daniela 08.07.2022, 08:59

    Dobrý deň, Schaubmarov mlyn je naozaj krásny a odporúčam každému tam ísť a sa pozrieť... Boli sme tam minulý rok počas kovidu, detičkam sa tam veľmi páčilo. Zaujímavy článok o ňom som našla tu https://www.daibau.sk/clanok/1018/schaubmarov_mlyn_v_pezinku_-_jeden_z_najvacsich_potocnych_mlynov_v_europe

  • Daniela 30.06.2022, 10:16

    Schaubmarov mlyn v Pezinku je naozaj nádherný. Boli sme tam s drobčekami, aj ima sa veľmi páčilo. Inak narazila som na pekný článok o ňom https://www.daibau.sk/clanok/1018/schaubmarov_mlyn_v_pezinku_-_jeden_z_najvacsich_potocnych_mlynov_v_europe

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár