20. 04. 2024 Marcel 12°C Prehánky

Interaktívna výstava Múdro sporiť a rozumne míňať

05.02.2018 Autor: Maria Bodnarova, Foto: vsmuzeum.sk
Termín: 14.04.2018 a ďalšie Mesto:Košice Zdroj:stránka organizátora

7079 img 1 1 1 b

Odkiaľ sa peniaze vzali a čo im predchádzalo, aké sú výhody papierových peňazí pred mincami z drahých kovov a prečo sa používali práve oni, čo je to účet, na čo slúži hypotéka či úver, čo je to úrok a kedy je dobrý, prečo si sporiť na dôchodok alebo o investíciách do trvalejších hodnôt: to všetko sa malé i väčšie deti dozvedia na interaktívnej výstave „Múdro sporiť a rozumne míňať“. Jej ambíciou je vysvetliť deťom vo veku 5 až 14 rokov hravou a pútavou formou základné finančné pojmy, mechanizmy a zákonitosti sveta financií a materiálnych hodnôt.

Pripravené prostredie trhoviska či interaktívne panely im vysvetlia ako a prečo vznikli peniaze a neskôr banky. Zahrajú sa kvíz s bankomatom, ktorý im za správne odpovede vydá guličkové „peniaze“ a „Stena rozhodnutí“ ich následne vystaví pokušeniu okamžite ich na krátkodobé potešenie, ale dá možnosť ich aj odložiť na hodnotnejšie veci. Rukolapne a názorne vysvetlí čo robí banka, čo je to úver, úrok ale aj úžera či ako funguje hypotéka. Poskytne možnosť zahrať sa na bankových úradníkov a tiež prejsť si chodbou rozhodnutí, ktoré majú vplyv na celý náš život.

Všetko sa deje zrozumiteľnou, veku adekvátnou a pritom maximálne interaktívnou formou rolových hier a prostredí.

Výstava vznikla vďaka veľkorysému grantu Nadácie Poštovej banky, ktorá sa snaží o zlepšenie finančného vzdelávania detí a mládeže.

Otváracie hodiny: 

  • utorok - sobota: 9.00 - 17.00
  • nedeľa: 13.00 - 17.00

Vstupné: 

  • vstupné: dospelí - 2€
  • deti, študenti, dôchodcovia - 1€
  • rodinná vstupenka - 4€

Kde: Východoslovenské múzeum v Košiciach, Námestie Maratónu mieru 2

Napíšte komentár