29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Ako tráviť zimu s deťmi mimo domu

Autor: Petula , Foto: pexels.com, pinterest.com

Ako sa zabavit s detmi v zime

Zima. Toto krásne aj studené obdobie prináša so sebou časté zmeny počasia. Častokrát nám nedovolí tráviť toľko času s deťmi vonku ako v inú ročnú dobu. Čo všetko sa dá robiť? Kam s nimi ísť? Ako tento zimný čas využiť a naplno si ho užiť?


Prevetrajte sánky, lyže či korčule na ľade

448ab7dd277974d99a563401f786ba76 winter love winter snow

Zdroj: pexels.com

Hovoríme tomu zimná klasika. Zima bez týchto zážitkov nie je úplne ta správna zima. Stačí na to úplne málo a deti sa do sýtosti vyšantia a ostanú vám krásne spomienky a červené líčka :). Sánkovanie zvládnete na ktoromkoľvek kopčeku v okolí či už za pomoci bobov, sánok, lopárov, starej pneumatiky, nafukovačky či obyčajného pevného igelitu. Technike sa medze nekladú :). Korčuľovanie je v mnohých miestach zdarma na hlavných námestiach. Ak nemáte korčule, bez problémov ich zapožičiate aj priamo na mieste a zistíte, či vášho potomka tento šport baví. Najmenšie detičky sa môžu tešiť na malých tučniakov či iné zvieratká, ktoré im pomôžu zvládnuť prvé kroky na korčuliach a budú im oporou pri tlačení. Lyžovačka nemusí byť hneď v drahom rezorte niekde v zimnom letovisku. Neďaleký kopec poslúži rovnako dobre pre všetkých začiatočníkov a najmenších. Heslo dňa: užiť si to, zašportovať si, naučiť sa niečo nové a hlavne byť spolu ako rodina :)

Stavajte snehuliaka

snowman making near the log cabin

Zdroj: pexels.com

Keď je snehu naozaj dostatok, dobre sa s deťmi oblečte, vezmite starý hrniec, uhlíky alebo kamienky, metlu a mrkvu a hor sa na to. Stavanie snehuliaka ale nie je len o vyrábaní obrovských snehových gulí. Je to aj o spoločnom úsilí a cieli. A aj o tvorení :)). Koniec koncov, nemusíte mať predsa snehuliaka ako iní. Zapojte deti, nech vymyslia, ako by mohol vyzerať. Možno postavíte spolu nejakého rozprávkového hrdinu, ktorého vám budú závidieť všetci v okolí :)).

Zorganizujte guľovačku s priateľmi

snowball fight pinterest

Zdroj: pinterest

Zoberte kamarátov a ich deti a vytvorte tímy. Vymyslite vlastné pravidlá a užite si guľovačku ako sa patrí. Potom si spolu užite v nejakej milej kaviarničke alebo doma horúci čaj, čokoládu či koláčik :).

Vyskúšajte psie záprahy či konské záprahy

sleigh ride horses the horse winter

Zdroj: pexels.com

Rozprávková jazda ako v Troch orieškoch pre Popolušku. Nezabudnuteľný zážitok pre deti a nejedného dospeláka. Jazda zimnou krajinou v sánkach ťahaných koňmi, kde počujete dupot kopýt a užívate si výhľad a ticho krajiny okolo vás. Alebo vás láka skôr rýchla jazda na psích záprahoch? Aj taký výlet si môžete s deťmi naplánovať :). Môžete vidieť a zažiť napríklad na furmanských podujatiach či pretekoch psích záprahov.

Nasadnite na vlak, električku či autobus

pexels photo 688662

Zdroj: pexels.com

Mínusové teploty, dážď či silný vietor nás často núti vymýšľať program pre deti. Ak milujú cestovanie MHD či vlakom, kúpte si celodenný lístok a zažite malé dobrodružstvo, kde samotná cesta je cieľ :). Môžete sa previesť z prvej zastávky až po konečnú. Alebo niekoľkokrát prestúpiť na iný dopravný prostriedok. Zahrajte si hru, kde počítane zastávky, psov, vymýšľajte príbehy o ľuďoch, ktorých stretávate, rozprávajte sa spolu o tom, čo vidíte cez okno. Fantázie sa medze nekladú :).

Navštívte športové zápasy

pexels photo 221190

Zdroj: pexels.com

Boli ste už s deťmi na nejakom športovom zápase? Že ešte nie? Tak smelo do toho :) . Vyberte taký, ktorý je vám srdcu blízky alebo je známe, že je na ňom výborná atmosféra a sprievodný program. Isto sa niečo vo vašom okolí objaví, či už hokej, basketbal, tenis, fusbal... Povedzte deťom o pravidlách hry, čo je to fair play. Vymyslite víťazný pokrik. Možno jeden zápas zaujme tak, že sa z toho stane milá tradícia alebo inšpiruje vaše dieťa prihlásiť sa na ten šport.

Zahrajte si bowling, biliard, šípky

bowling colorful bowling balls bowling pin 53115

Zdroj: pinterest

Ak ste na dovolenke, častokrát vedú vaše kroky práve do hernej miestnosti, kde je bowling, biliard či šípky. Prečo tak nespraviť, ak sa nedá ísť von hocikedy inokedy počas zimy? Choďte ako rodina, zoberte aj starých rodičov alebo kamarátov. Pravidlá jednoduché, zábava zaručená :).

Skočte si do bazéna či aquaparku

pexels photo 261173

Zdroj: pexels.com

Pripomeňte si tie zábavné chvíle z leta, keď ste sa jašili s deťmi vo vode. Možno postačí len plavecký bazén a dobrá nálada. Alebo zájdite do najbližšieho aquaparku, kde možno strávite aj celý deň na toboganoch, prúdových bazénoch či iných atrakciách. O skorý spánok vašich unavených detí máte večer postarané :).

Pozrite si divadlo, kino, koncert či múzeum

b4505443947809a723e2a5fa72620be5

Zdroj: pinterest

Nie je to len nejaké klišé. Nádherné detské predstavenia sú dnes interaktívnejšie, zábavnejšie a ešte viac oku lahodiace ako si vieme predstaviť :). Dokonca nájdete úžasné predstavenia detského baletu, ktoré sú také vyšperkované, že je často problém zohnať dobré lístky, keďže sú ihneď vypredané. Kino je klasika, kde ak správne zvolíte film, nič nepokazíte. Koncerty detských interpretov ako Spievankovo alebo FÍHA Tralala sú ďalšou lahôdkou pre malého diváka, ktoré zanechajú výnimočný kultúrny zážitok. Múzeá sa tiež snažia prilákať rodičov s deťmi špeciálnymi expozíciami, či programom určeným pre malých návštevníkov. Kultúra je " IN" aj s deťmi :) .

Zapíšte sa na spoločné kurzy tvorenia, varenia či jogy

kids cooking classes miami 0

Zdroj: pinterest

Strávte spoločný čas s deťmi pri aktivitách, ktoré vás oboch posunú vpred, kde sa niečo nové naučíte, či si spolu zdravo zacvičíte. Pravidelné kurzy počas zimy sú to pravé pre tento tip zážitku. Ponuka týchto spoločných kurzov rodič-dieťa sa stále rozširuje a určite spolu nájdete niečo, čo bude baviť oboch :).

Navštívte detské centrá a lezecké steny

19d0e222842dfc28db7ee34e7b024e6a indoor playground playground ideas

Zdroj: pinterest

Ak chcete deťom dopriať aktívny pohyb, detské zábavné centrá majú všetko, čo vaše ratolesti poteší. Tobogany, šmykľavky, autíčka, trampolíny, stavebnice, aktivity panely, preliezačky a veľa ďalšieho. Cez týždeň doobeda je ten najlepší čas, kedy nie sú preplnené a často ponúkajú v tomto čase aj zvýhodnený vstup, ktorý nezruinuje vašu peňaženku, aj keď ostanete celé dopoludnie :)

Prečítajte si aj:

 

Napíšte komentár