20. 04. 2024 Marcel 12°C Prehánky

EKOcentrum Zázrivá - záchranná stanica

Autor: MS, Foto: zachranazvierat.sk
Adresa: Dolina, okres Dolný Kubín Telefón:+421 903 504 470 E-mail:macek@sopsr.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Záchranná stanica v Zázrivej je zariadenie, ktoré slúži na záchranu ranených, slabých alebo inak indisponovaných živočíchov, najmä vtákov, z celého Slovenska, najmä stredného a severného.

Ekocentrum je výchovné zariadenie, určené k prezentácii ochrany prírody, záchrany živočíchov, výuke prírodovedeckých predmetov pre školy a podobne. K dispozícii je pre Vás učebňa z mnohými exponátmi, propagačnými materiálmi, s prezentačnou technikou.

Je možné navštíviť Náučný chodník, pre organizované skupiny vieme pripraviť prednášku, príp. premietanie filmov napr. zo stráženia a výskumu chránených druhov, záchrany živočíchov, prírodopisné filmy a podobne.

Budete si môcť prezrieť priestory Záchrannej stanice, živočíchy, ktorých zdravotný stav to umožňuje, dozvedieť sa informácie o záchrane živočíchov i o ochrane prírody všeobecne.

Záujemcov prosíme o nahlásenie sa vopred a dohodnutie si termínu návštevy (na čísle 0903 504 470, alebo emaili: macek@sopsr.sk).

Ekozáhrada

Ekozáhrada rozširuje aktivity Záchrannej stanice a ekocentra v Zázrivej. V areáli môžete vidieť rôzne druhy rastlín, drevín, mokradné jazierko, vtáčie búdky, napájačky a plochy pre hmyz a plazy. Prírodné prostredie v kombinácii s domáckym rázom záchrannej stanice vytvára príjemné prostredie, v ktorom budete mať bližšie k prírode. 

Okrem rôznych druhov stromov a kríkov, nájdete v areáli Záchrannej stanice aj:

  • Jazierko – reprodukčná plocha pre obojživelníky  - malé jazierko, v ktorom môžu žiť a rozmnožovať sa obojživelníky.
  • Vtáčie búdky - vtáčie búdky a umelé hniezda, ktoré zvyšujú hniezdne možnosti pre vtáky. Môžete vidieť, ako sa dajú rozširovať hniezdne možnosti aj vo Vašom domove a zvyšovať tak diverzitu. Túto druhovú pestrosť si môžete všimnúť aj v okolí záchrannej stanice. Tiež môžete vidieť napájačke pre vtáky - najmä v letnom období potrebuje vtáctvo prístup k vode.

  • Plochy pre hmyz a plazy - vytvorením mikrobiotopov sa zlepšili možnosti pre výskyt hmyzu a plazov. Na kvetinových záhonoch, skalách, starých kmeňoch môžete vidieť rôzne druhy hmyzu, drobných plazov.

Náučný chodník

Na siedmych tabuliach Náučného chodníka sú spracované tieto témy:

  • O náučnom chodníku a Záchrannej stanici,
  • živočíchy regiónu, rastliny regiónu, dravce regiónu,
  • o obci Zázrivá,
  • o Národnom parku Malá Fatra,a
  • o spojitosti medzi turizmom a ochranou prírody.

Dĺžka trasy chodníka je cca. 2km, miernym tempom či s deťmi sa dá prejsť asi za hodinku. Dá sa prejsť aj na bicykli, časť trasy chodníka ide priamo po cyklotrase.

Náučný chodník nájdete v Zázrivej - Doline. Začiatok je pre Záchrannej stanici Dolina 61, pri prvej tabuli sú umiestnené aj lavičky. Pokračujte cestou, pri kapličke vľavo a cestou nahor. Postupne prejdete popri prvej tabuli, pojdete stále rovno, smer určujú smerové šípky. Prejdete okolo druhej tabule a ďalej cestou okolo tretej tabule. Odbočíte vľavo, už z cesty vidieť ďalšiu tabuľu. Prejdete k nej, nižšie od nej je oddychové miesto - prístrešok s lavičkami. Trasa ďalej pokračuje po plynovode a nadol, ďalšia tabuľa. Od tejto predposlednej tabule cestou nadol, až sa dostanete k poslednej tabuli. Návrat je už po prejdenej trase.

 

Mapa: N 49° 16′ 36″ E 19° 7′ 41″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Nika 03.01.2022, 12:54

    Krásne miesto, skvelý p. sprievodca, vidieť že to robí zo srdca.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár