29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Podporná skupina dojčiacich žien

07.10.2017 Autor: Zuzka, Foto: Sprievodca materstvom Piešťany
Termín: 10.10.2017 Mesto:Piešťany Čas:10.00 - 12.00 Zdroj:stránka organizátora

piestany

Kedy: 10.10.2017 o 10.00 - 12.00 hod
Kde: MC ÚSMEV, A. Hlinku 41, Piešťany


V našom časopriestore je dojčenie ešte stále viac tabu ako normálna súčasť života. Málokto z nás žije vo viacgeneračných domoch alebo v úzko spätých komunitách, kde sa bežne stretáva niekoľko generácií v rôznych štádiách života a možnosť pozorovať dojčiacu matku a bábätko je na dennom poriadku.
Podporná skupina dojčenia čiastočne nahrádza takúto komunitu. Ženy – matky tu zdieľajú svoje príbehy, skúsenosti, rady a podporujú sa navzájom. Nie každá má možno doma podporu, pochopenie a pomoc pri prekonávaní ťažkostí, nemá sa komu zdôveriť. V kruhu žien s podobným zmýšľaním sa cíti prijatá, v bezpečí.
Na materskej dovolenke skôr či neskôr príde fáza, keď si žena uvedomí, že je celé dni zavretá vo svojej bubline a rieši iba spánok, plienky a kŕmenie bábätka. Pritom pre našu pohodu je v rámci psychogygieny potrebné chodiť medzi ľudí, stretávať sa, rozprávať, smiať sa, uvoľniť sa.
Toto všetko nájdete v príjemnom a baby-friendly prostredí materského centra, kde stretnutia prebiehajú. Je tu zázemie vhodné pre bábätká i staršie deti, ktoré sa pri vás môžu pohrať s novými kamarátmi.
Podporné skupiny dojčenia vytvárajú kultúru dojčenia a vzor dojčenia pre celú spoločnosť
nahrádzajú komunity žien, ktoré kedysi prirodzene existovali a pomáhali ženám vychovávať deti spoločne.
Prekonávajú sociálnu izoláciu matiek na materskej dovolenke a vytvárajú dlhotrvajúce priateľstvá
významnou mierou prispievajú k zvyšovaniu percenta dojčiacich matiek a percenta dlhodobo dojčiacich matiek.
Matky majú pri tom možnosť vidieť fungovanie dojčenia rozlične veľkých detí – od novorodencov až po väčšie deti nad 2 roky a majú možnosť pozorovať prirodzené odstavenie, vidieť, ako sa dojčené deti za normálnych okolností správajú, pretože dojčené deti sa svojím správaním líšia od nedojčených detí.
Vzájomne sa povzbudiť, aby pokračovali v dojčení, aj keď ich okolie tlačí do odstavenia.
Získať podporu v ťažkých obdobiach vývinu dieťaťa – keď sa ho učia dojčiť, uspávať, nosiť, keď si zvykajú s dieťaťom spoločne spať, a prekonávať časté nočné budenie.

Ako taká podporná skupina prebieha?
časovo sú vyhradené väčšinou 2 hodiny, nie je však nutné, aby ste prišli presne, ani nemusíte zostávať do konca – príchod aj odchod sú voľné.
Platíte symbolický poplatok pre materské centrum a certifikovanú laktačnú poradkyňu, ktorá podpornú skupinu organizuje.
Príde maximálne 10 žien, väčšinou s detičkami od cca 2 mesiacov do 2 rokov, často aj so staršími súrodencami.  Zoznámime sa, povieme si o svojich skúsenostiach s dojčením, môžete sa pýtať konkrétne otázky, ktoré práve riešite a potrebujete odbornú radu laktačnej poradkyne.
Preberáme rôzne témy zo života s bábätkom: spánok, príkrmy, plač, obdobie vzdoru, kam s deťmi, ako si ukradnúť s manželom chvíľku bez detí, dokedy dojčiť a ako odstaviť, ergonomické nosenie atď… vždy sa môžete spýtať, čo vás práve zaujíma. Spoznáte nových ľudí, nadviažete kontakty a možno nájdete dobrú kamarátku na kočíkovanie.

Vstupné: 1,50 Eur

Napíšte komentár