29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Kuchyňa starých materí - Zabíjačkové špeciality

05.10.2017 Autor: MS, Foto: kysuckemuzeum.sk
Termín: 08.10.2017 Mesto:Vychylovka Zdroj:stránka organizátora

zabijacka domace skvarky 02

Pozývame vás ochutnať tradičné zabíjačkové špeciality, v nedeľu 8. októbra 2017 počas celého dňa v rámci kuchyne starých materí v Skanzene Nová Bystrica - Vychylovka. 

V tento deň môžete ochutnať dobroty, ktoré pripravia šikovné lektorky a zamestnanci priamo v objektoch skanzenu na dobových peciach. Pestrú paletu farieb jesennej prírody Vám ponúkame jazdou na drezine, či Historickej lesnej úvraťovej železnici. Občerstviť sa môžete v objekte Krčma z Korne a v Oščadnickom dome určite kúpite pekný suvenír pre svojich blízkych. Príjemnú jesennú nedeľu Vám praje Kysucké múzeum v Čadci a Žilinský samosprávny kraj.

Tradičným zimným kulinárskym zážitkom u nás je rozhodne zabíjačka. Zabíjačka bývala na  kysuckej dedine vždy príležitosťou na veľké rodinné stretnutia. Bola spojená s viacerými tradíciami, a tak tvorí obdobie zabíjačiek súčasť kalendára ľudových zvykov. Už krátko po dušičkách, keď sa trochu ochladilo, začínalo obdobie zabíjačiek. Vrcholili najneskôr týždeň pred Vianocami, aby mali gazdovia dostatok času na zaúdenie klobás. Tie nesmeli na vianočnom stole hojnosti chýbať. 

Napíšte komentár