20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Ako vybrať krúžok pre dieťa

Autor: Maria Bodnarova, Foto: Shutterstock, wallpaperhdzone.com
kids wallpaper HD7

Zdroj: wallpaperhdzone.com

Na začiatku školského roka rodičia riešia okrem školských povinností aj to, aké mimoškolské aktivity a záujmové krúžky vybrať deťom. Možnosti sú široké a na výber je množstvo smerov, ktorými sa môžete vybrať, od pohybových (tanečné a športové), cez hudobné, prírodné, vedecké, divadelné, dramatické, až po kreatívne (výtvarné, keramické, ...) či jazykové. 

Krúžok by mal dieťaťu najmä pomôcť rozvinúť talent, naučiť ho niečo nové, vyplniť mu zmysluplne voľný čas a poskytnúť "pridanú hodnotu" do budúcnosti. Rozhodnúť sa pre ten správny je však hotová veda. Čo by ste mali určite zvážiť pri výbere? 


1. Zistite, čo dieťa baví

Najdôležitejšie je vyberať krúžky podľa záľub a záujmov dieťaťa. Krúžok má byť pre dieťa hlavne zábavou a má tam chodiť s radosťou, v opačnom prípade preň bude skôr trápením. Sadnite si spolu, porozprávajte sa, čo by ho bavilo a navrhnite možnosti. Ak je dieťa menšie alebo sa nevie rozhodnúť, môžete sa poradiť aj s odborníkom - detským alebo školským psychológom, výchovným poradcom, prípadne pracovníkmi jednotlivých zariadení pre mimoškolské aktivity (ZUŠ, CVČ a podobne).

2. Vyberajte adekvátne veku a povahe dieťaťa

Menším deťom vyberajte jednoduchšie krúžky, ktoré ich naučia hlavne sústredeniu a akceptovaniu novej autority (učiteľa). Voľte skôr hravejšiu formu či kratšie časové trvanie. Pri výbere u každej vekovej kategórie berte ohľad na povahu dieťaťa a jeho individualitu. Ak je napríklad dieťa introvert, vyhnite sa kolektívnym krúžkom a naopak. Pri športe treba zvážiť jeho druh v závislosti od kondície a zdravotného stavu dieťaťa. 

3. Berte ohľad na ďalšie povinnosti

Nezabudnite vziať do úvahy, že dieťa má aj ďalšie povinnosti, ktoré mu v priebehu dňa zaberú určitý čas. Potrebuje sa pripraviť do školy na ďalší deň či splniť si domáce povinnosti. Ak mu to napríklad v škole ide horšie alebo je pomalšie, prispôsobte tomu aj smerovanie a trvanie mimoškolskej aktivity. Záujmový krúžok by rozhodne nemalo dieťa vykonávať  na úkor základných povinností. 

4. Zvážte ekonomické možnosti a dostupnosť

Nie každý krúžok je najlacnejší. Mnohé vyžadujú výstroj či pomôcky, ktoré nestoja málo peňazí a nie každý si ich môže dovoliť. Premyslite si dopredu svoju finančnú situáciu, aby ste predišli možným komplikáciám v tomto smere. Ekonomicky menej náročné sú napríklad krúžky v Centrách voľného času oproti súkromným vzdelávacím či športovým inštitúciám. Deťom tiež vyberajte krúžky, ktoré sú blízko vášho bydliska, aby ste netrávili zbytočne veľa času presunom na a z krúžku domov a nevyčerpávali tak dieťa i seba zbytočne viac fyzicky i psychicky.

5. Dajte na odporúčania a recenzie

Pýtajte sa známych a kamarátov na odporúčania a hodnotenia jednotlivých zariadení i pedagógov. Čítajte recenzie na internete. Osobné skúsenosti sú jedným z najlepších výberových prostriedkov. Dobrý učiteľ či tréner vie aj s menej šikovnými deťmi spraviť hotové zázraky. 


6. Absolvujte ukážkovú hodinu

Mnohé inštitúcie dnes ponúkajú pred samotným zápisom na kurz absolvovať skúšobnú či ukážkovú hodinu. Niektoré ich poskytujú bezplatne, inde si musíte zaplatiť jednorázové vstupné. Každopádne je to výborná možnosť, ako si vyskúšať, či bude dieťa daná aktivita baviť. Ďalšou možnosťou je ísť priamo na konkurz či výberové konanie, po ktorom obe strany (tak dieťa ako aj pedagóg) zhodnotia, či je daný krúžok pre dieťa vhodný alebo nie. 

7. Nechajte dieťaťu čas na hru

Nezabudnite dieťaťu popri škole a mimoškolských aktivitách a ostatných povinnostiach nechať čas aj na hru. Práve hra je dôležitou súčasťou psychohygieny a relaxu dieťaťa. Nechajte mu jednoducho priestor pre seba alebo sa s ním zahrajte spolu. Nepreťažujte dieťa príliš ani množstvom krúžkov, dva sú primerané, tri sú už veľa. 

Ďalšie rady

  • Nemajte prehnané nároky a očakávania. Každé dieťa je iné a každé má iný talent a tempo rozvoja. Niekomu idú veci a učenie ľahšie, inému ťažšie. Tešte sa z každého pokroku, ktorý vaše dieťa spraví a každému peknému výsledku, ktorý ho posunie vpred a nekritizujte dieťa za chyby alebo preto, že mu niečo nejde tak, ako by ste si predstavovali.
  • Podporte ho a povzbuďte. Je veľmi dôležité, aby dieťa videlo podporu u rodiča. Pochváľte ho, keď sa mu niečo podarí, chodievajte na vystúpenia, sprevádzajte ho na turnaje. Buďte mu psychickou oporou. 
  • Rozprávajte sa. Pýtajte sa, čo sa mu páči a čo nie, ako mu idú pokroky, čo nové sa naučil. Prejavte záujem o dobré ale aj tie horšie veci, ak sa chce dieťa posťažovať. Pýtajte sa na učiteľa, jeho prístup, spolužiakov a vzťahy v kolektíve. Dieťa bude cítiť záujem a vy sa možno dozviete veci, ktoré pre Vás môžu byť užitočné.
  • Pomôžte prekonať krízy. Či chceme alebo nie, občas príde na každého kríza, keď sa nám nič nechce, nič nás nebaví, nevidíme výsledky alebo sa cítime demotivovaní. Rovnako je to aj s dieťaťom. Nehnevajte sa, ak prestalo mať o krúžok záujem a zlostí sa, keď tam má ísť. Pýtajte sa na dôvody. Ak sú adekvátne, riešte ich, ak nie, vysvetlite mu, že krízy sú prirodzené a netreba pre maličkosti hádzať flintu do žita.
  • Nebojte sa zmeny. Ak dieťa krúžok nebaví alebo mu neprináša nič dobré, nič sa nestane, ak z neho jednoducho odíde a vyskúša nabudúce niečo nové. Nikdy nie je neskoro nájsť to pravé orechové, čo bude pre dieťa (a v konečnom dôsledku i pre rodiča) potešením a príjemným vyplnením voľného času.
shutterstock 96137972

Zdroj: Shutterstock

 

Napíšte komentár