28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Spoznajte Východné Slovensko - Pieniny a okolie

Autor: lubkasungirl, Foto:
Adresa: Čas:- Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Spiaci mních

Jedinečný skalný útvar, ktorý nájdete pri hlavnej ceste za obcou Kamenica /smer Stará Ľubovňa/. Hneď pri ceste je aj odpočívadlo, kde môžete pohodlne zaparkovať. Môžete taktiež ochutnať aj z prameňa vody, ktorý je hneď pod týmto skalným útvarom, prípadne si posedieť pod altánkom. Odporúčame využiť aj turistický chodník, ktorý vedie z parkoviska a popozerať si zblízka tento jedinečný prírodný skvost.

tabula spiaci mnichP7270009spiaci mnich


Cyklotrasa Lesnica - Szczawnica

Túto jedinečnú cyklotrasu v prekrásnom prostredí Pienin si môžete vychutnať aj s najmenšími deťmi dvoma smermi. Buď východiskovým bodom bude obec Lesnica /2km - nenáročná trasa/ - cestou zo Starej Ľubovne pred obcou Veľký Lipník je odbočka na obec Lesnica. Prechádzate celou obcou, na konci ktorej sa nachádza chata Pieninka. V jej blízkosti sú aj požičovne bicyklov so sedačkami alebo cyklovozíkmi. 
Druhý východiskový bod je Červený Kláštor /12km/ - hneď vedľa Múzea Červený Kláštor, tam prechádzate cyklotrasou od kláštora dreveným mostíkom /míňate camp/. 
Je to nenáročná cyklotrasa /vhodná aj na kočiare/ s nádhernými výhľadmi, keďže prechádzate priamo okolo rieky Dunajec a neďaleko chodníka vidíte nádherné skaly Tri koruny.

cyklotrasa


Múzeum Červený Kláštor

Táto národná kultúrna pamiatka leží v malebnom vyústení Lipníka do prielomu Dunajca v Pieninskom národnom parku pri vstupe do obce Červený Kláštor. Kláštor pôvodne slúžil reholi kartuziánskych, neskôr kamadulských mníchov. Je to nádherné a tiché miesto, kde sa dozviete o živote reholí a taktiež sa tam môžete aj ubytovať. V sezóne 2017 je do 15. augusta v cene vstupného aj vystúpenie sokoliarov. V rámci Kláštorného leta sa môžete zúčastniť aj zaujímavých podujatí.

Viac >>

12


Farma Kamenica

Hneď za obcou Kamenica sa nachádza pekné miesto plné zvierat - ovce, kozy, pávy - prehliadka gazdovského dvora. Nájdete tam krásnu prírodu a môžete aj ochutnať tradičné miestne potraviny vyrobené z mlieka. 

farma1farma


Kúpele ČERVENÝ KLÁŠTOR Smerdžonka

Nádherné kúpele nachádzajúce sa hneď neďaleko Múzea Červený Kláštor. Môžete sa tam nielen ubytovať v kúpeľnom dome alebo domčekoch, ale aj sa skvele zabaviť v areáli kúpeľov - nájdete tam lanovú pyramídu, veľké detské ihrisko, trampolínu, ihrisko s vonkajšími strojmi na cvičenie, kolky, minifutbalové ihrisko, bazén s protiprúdom, ruské kuželky, badmintonové a volejbalové ihrisko. 

Viac >>

00000


Jezerské jazero

Toto prírodné jazero vzniklo prirodzeným zosuvom hornín a má dobre zachovanú vodnú hladinu. Leží v nadmorskej výške 919 m n. m., má maximálnu dĺžku 110 m a šírku 74 m a zaberá plochu 0,60 ha. Môžete ho navštíviť cestou z dedinky Jezersko, po zelenej značke postupujete asi 45 minút. 

10

 
Hrad Stará Ľubovňa

Tento nádherný starobylý hrad sa rozpína nad mestom Stará Ľubovňa. Vládne na ňom čulý ruch, pretože celú letnú sezónu sú na ňom vystúpenia sokoliarov a taktiež mnohé tématické podujatia viažuce sa k histórií hradu. Pod hradom nájdete aj skanzen s malým dreveným kostolíkom.
Určite odporúčame navštíviť túto pamiatku, je to nádherné miesto a výlet si skutočne užije celá rodina!

Viac >>

13


Pamiatková rezervácia Osturňa

Rázovitá goralská obec Osturňa sa nachádza len pár kilometrov od hraníc s Poľskom. Je to rázovitá podhorská dedinka, v ktorej akoby sa zastavil čas. Celá dedina je vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. V rázovitej goralskej obci sa zachovalo viac pôvodných stavieb - goralských usadlostí.
Zástavbu obce tvoria jednotlivé hospodárske dvory, ležiace na jednej, alebo druhej strane cesty pri potoku. Sú od seba nepravidelne vzdialené a tiahnu sa v dlžke až 9,5 km. 

2224

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Dada 02.01.2020, 23:24

    Nádherná príroda, navštívili sme Červený Kláštor, spravili sme si turistiku, ale najviac nás ohúrila plavba na pltiach na rieke Dunajec. Odporúčam každému vyskúšať, bol to nezabudnuteľný zážitok. :-)

  • Adriana 23.11.2019, 08:44

    V pieninach sme uz dlhsie neboli a preto nas dost nemilo prekvapili masy ludi na chodniku a zial, prevazuju viac cyklisti, ktori su niekedy riadne nezodpovedni. Boli sme traja, sli sme v zastupe za sebou kvoli bezpecnosti, a aj tak nas niekedy cyklisti minali tak blizko, ze keby som sa zapotacala, vrazim donho.
    Rovnako som bola prekvapena, aky rusny je Dunajec. Dokonca by som povedala, ze bolo na nom viac clnov ako plti. Boli sme aj svedkami toho, ako sa jeden cln prevratil a jedna pani zmizla pod hladinou

  • Dada 02.01.2019, 21:53

    Pieniny a Červený Kláštor sú moja srdcovka. Plavba na plti bola pre nás nádherným zážitkom, na ktorý v živote nezabudnem. Krásna príroda, oblasť vhodná na turistiku.

  • Karol 10.12.2018, 21:56

    Navštívili sme nedávno Osturňu a je to nádherná dedinka, ktorá každého očarí a prenesie do minulosti a prírodu sme si s deťmi tiež vychutnávali plnými dúškami.

  • Katy 02.12.2018, 21:37

    Krásne prostredie, ktoré sa dá obdivovať počas pešej turistiky alebo na bicykli a na výlet je ako stvorené každé z týchto zaujímavých miest.

  • Nina 08.01.2018, 22:18

    Chodíme pravidelne, veľmi pekná príroda, je čo obzerať. No žiaľ ako na Slovenku chýbajú služby.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár