29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

MiniTrnava - mesto detí

19.07.2017 Autor: Hanka, Foto: trnava.sk
Termín: 04.08.2017 a ďalšie Mesto:Trnava Zdroj:stránka organizátora

minitrnava 1Milé deti, 

predstavte si mesto, v ktorom nie sú dospelí. Taxikári, bankári, novinári, záhradníci, kuchári, smetiari, profesori a mnohí ďalší – všetci v tomto meste majú od 8 do 15 rokov a sami sa rozhodujú, ako si tu budú nažívať. Páčilo by sa vám žiť tu?

Ak áno, máme pre vás dobrú správu – budete si to môcť vyskúšať už toto leto od 17. júla do 4. augusta 2017 na Zimnom štadióne v Trnave. V miniTrnave sa môžete hrať na to, ako to funguje v ozajstnom meste medzi dospelými. Tí sa však budú môcť iba prizerať. :)

Pravidlá sú jednoduché: ráno prídete do miniTrnavy, dostanete herný preukaz a samy sa rozhodnete, čo by ste chceli robiť. V miniTrnave sú totiž špeciálne peniaze, a ak by ste chceli niečo zaujímavé kúpiť, budete si na to musieť najprv zarobiť. Je na vás, kde sa zamestnáte – môžete pracovať na radnici, v televíznom štúdiu, na pošte, na úrade práce, v redakcii novín... 

Mesto detí je tzv. hra na mesto. Podstatou nie je naučiť deti, ako sa musia veci robiť. Cieľom je povzbudiť ich k samostatnosti a zodpovednosti za svoje rozhodnutia a vytvoriť im priestor na vzájomnú komunikáciu a hľadanie spoločných riešení. Okrem toho sa naučia, ako napr. fungujú rôzne inštitúcie či ako hospodáriť s peniazmi, a pochopia súvislosti, ktoré im môžu pomôcť neskôr v skutočnom svete. Mesto detí je však predovšetkým veľká zábava, pretože deti skutočne fascinuje, že sú brané vážne.

Na to, aby si dieťa mohlo hru užiť, je podstatné, aby vedelo čítať, písať, počítať a pohybovať sa v miniTrnave samostatne bez pomoci druhých. Pohyb detí v hernom areáli nie je kontrolovaný a po vstupe dieťaťa do hry zaň organizátor nepreberá zodpovednosť, preto odporúčame rodičom dohodnúť si doma vopred pravidlá (napríklad čas odchodu z hry, miesto stretnutia a pod.).
Dôležité je taktiež vybaviť svoje dieťa fotokópiou preukazu poistenca a telefónnym číslom na jedného z rodičov. Deti pri vstupe dostanú náramky, na ktoré si číslo zapíšu, aby mohli organizátori v prípade potreby kontaktovať jeho rodinných príslušníkov. Prvá pomoc bude v priestore hry zabezpečená stálou službou Slovenského červeného kríža.

Koncept hry je inšpirovaný obdobnými projektmi v zahraničí, predovšetkým nemeckým Mini-Munchen (Mníchov) a českou MiniPlzňou. Mini-Munchen sa koná každý druhý rok už od roku 1978, MiniPlzeň začala svoju tradíciu v lete 2015. Trnava je prvým slovenským mestom, ktoré pripravuje projekt tohto druhu a rozsahu.

MiniTrnava v skratke:

  • počas troch prázdninových týždňov leta 2017
  • každý pracovný deň od 8.00 do 16.00 h
  • pre deti od 8 do 15 rokov
  • zadarmo
  • bez nutnosti prihlasovať sa.

Bližšie informácie na mini.trnava.sk alebo na FB miniTrnava - mesto detí.

Mapa:

minitrnava mapa

Napíšte komentár