29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Králická tiesňava a Králický vodopád

Autor: Annie, Foto: Peter Babiak
Adresa:medzi Tajovom a Králikmi Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Králická Tiesňava medzi Tajovom a Králikmi je jedna z najkrajších prírodných pamiatok v okolí Banskej Bystrice. Krásna roklina v jedinečnej prírode Kremnických vrchov. Chránená prírodná pamiatkou s rozlohou takmer 21 ha v ktorej nájdete krásny les, vápencové bralá s výškou až 20 metrov a 7 metrový vodopád ako časť Farebného potoka, ktorý preteká oblasťou.

Králická tiesňava je stále v štádiu budovania. Tento úsek v dĺžke 2 km je len časťou okruhu, ktorý po dobudovaní bude mať približne 7 km. Na tomto úseku Králickej tiesňavy sú prekrásne prírodné scenérie tiesňavového typu s množstvom výhľadov do koryta Farebného potoka. Skalné bralá naokolo tiesňavy dosahujú výšku niekde aj 20 metrov a tato scenéria vás dovedie až k vodopádu.

Králický vodopád sa nachádza v nadmorskej výške 650 metrov a aj napriek tomu, že patrí medzi menšie vodopády, je ozdobou Prírodnej pamiatky - Králická tiesňava. V okolí Banskej Bystrice patrí medzi najväčšie. Voda Farebného potoka tu prepadá cez skalný stupeň do hĺbky 7 metrov. Najpôsobivejší je pri vyššom vodnom stave Farebného potoka, či už na jar pri topení snehu v Kremnickom pohorí, alebo aj počas trvalejších dažďových zrážok.

Za obcou Tajov tesne pred obcou Králiky uvidíte menšie parkovisko s informačnou tabuľou, ktorá označuje začiatok tiesňavy. Odtiaľ vás čaká nenáročná prechádzka vhodná aj pre rodinky s deťmi zakončená Králickým vodopádom. Mierne stúpanie ľahkým terénom pre všetky vekové kategórie. Celá oblasť Králickej tiesňavy sa vyznačuje výskytom vzácnych druhov rastlín a živočíchov takže sa je na čo pozerať.

Mapa: N 48° 44′ 8″ E 19° 2′ 15″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Eva 08.01.2023, 22:34

    Jedna z najkrajších tiesňav podľa mňa. Krásna prechádzka lesom, super prostredie. Zážitok veľký.

  • Veronika 20.12.2019, 09:02

    Dobrý tip na krátky nenáročný výlet, aj pre menšie deti.

  • Lucia J. 18.12.2017, 19:24

    velmi pekne a kludne miesto

  • ľudmila 08.12.2017, 22:25

    nádherný vodopád

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár