20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

3. ročník festivalu DIVNÉ VECI

14.06.2017 Autor: Simona, Foto: staratura.sk
Termín: 24.06.2017 a ďalšie Mesto:Dubník Zdroj:stránka organizátora

201706071653090.plagat divne veci 2017

V piatok 23. a sobotu 24. 6. 2017 sa v meste Stará Turá, v areáli jazera Dubník a priľahlom okolí bude konať originálny Festival Divné veci. Zakladateľkou a garantkou festivalu je umelkyňa Monika Haasová. Novinkou tohto ročníka bude stanové mestečko v okolí jazera Dubník a netradičný jarmok.
 
Festival DIVNÉ VECI  vychádza z myšlienky holandského site-specific theatre - pouličného festivalu, kde sa počas dvoch, troch dní stretne na jednom mieste množstvo umelcov, ktorí prinášajú netradičné, autorské inšpiratívne predstavenia na princípe tvorivého interaktívneho dialógu s miestnym publikom s dôrazom na vytvorenie autentickej zážitkovej atmosféry. Každoročné stretnutia tvorcov a priaznivcov site-specific tvorby z multidisciplinárnym žánrovým zameraním vnášajú nové podnety k tvorbe a spolupráci. Spoločne s publikom vzniká vzájomné otváranie možností umeleckého vnímania a kultúrneho obohacovania. 
 
Iniciátorkou a garantkou festivalu je Monika Haasová, herečka, režisérka, všestranná umelkyňa, ktorá dlhodobo pôsobila v Holandsku, kde vytvorila viaceré  autorské projekty, či originálne umelecké koncepty, ktoré boli inšpirované atmosférou danej lokality. 
 
Dramaturgia festivalu je založená na troch okruhoch:
 
a/ domáca a medzinárodná prezentácia novátorských umeleckých produkcií s dôrazom na fyzické divadlo pod umeleckou supervíziou Moniky Haasovej; 
 
b/ prezentácia novovytvorených divadelných produkcií priamo vytvorených v rezidencii Starej Turej so zameraním na fyzické a vizuálne umenie ako aj komponovaných dielach multižánrových disciplín, ktoré sú umiestnené do netradičných lokalít; 
 
c/ účinkovanie úspešných a výnimočných autorských hudobných a divadelných produkcií, ktoré zaznamenali pozitívny ohlas u odborníkov a domácej verejnosti. 
 
V rámci festivalu DIVNÉ VECI sa svojimi vystúpeniami predstavia domáci aj zahraniční umelci:
Martin Valihora, VRBOVSKÍ VÍŤAZI, Latrino cubano, SLÁVA DAUBNEROVÁ, FYZICKÉ DIVADLO DEBRIS, The Third Hand Company - site specific divadlo, divadlá pre deti DIVADLO HAAF a ZKUFRAVON, Jan Bárta(CZ)- stand up comedy, HAS COMPANY, Gerindo Kartadinata (NL/GE), JOHANNA BIESEWIG(GE/NL), Virág Dezső (HU/NL), IDE VAN HEININGEN (NL), Emil Leeger, MED A PRACH, FYZICKÉ DIVADLO TRIO OLGA, THE SUSIE HAAS BAND a Zuzana Haasová, DJ Owsley (NL/GB), WOEDY WOET (NL) kúzla pre deti, Flash mob študentov Konzervatória a VŠMU, ĽUBOŠ ŠRÁMEK & Jazz artsamble, inštalácie výtvarných objektov - Iveta HAASOVÁ, Matej GAVULA, Erwin VAN AMSTEL (NL), Lucia LUPTÁKOVÁ (NL/SK). Moderátormi a zvolávačmi festivalu budú Miro Beňuš a Andrej Balko.
 
Novinkou tohto ročníka bude stanové mestečko v okolí jazera Dubník, kde sa priamo na hladine jazera odohrajú viaceré hudobné produkcie.
 
Festival sa realizuje v kooperácii s produkčnou agentúrou AVE agency, na festivale spolupracujú Dom kultúry Javorina, mesto Stará Turá a spoločnosť PreVAK.

Napíšte komentár