20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Víkend otvorených parkov a záhrad

22.05.2017 Autor: Laura , Foto: vopz.sk
Termín: 11.06.2017 a ďalšie Mesto:Celá SR Zdroj:stránka organizátora

1vikend

Druhý júnový víkend (10. – 11. 6. 2017) bude na Slovensku tradične patriť parkom a záhradám i mnohým iným zaujímavým zeleným a historicky hodnotným lokalitám. Slovenské parky a záhrady sa hlásia k myšlienkam medzinárodného dobrovoľníckeho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktorého hlavným cieľom je spoločne osláviť význam a hodnoty parkov a záhrad na Slovensku. Do konca apríla 2017 môžete do podujatia zapojiť aj Vaše lokality!ýznam a hodnoty parkov a záhrad na Slovensku. Do konca apríla 2017 môžete do podujatia zapojiť aj Vaše lokality!,

Víkend otvorených parkov a záhrad v mimobratislavských lokalitách

Víkend otvorených parkov a záhrad je celoslovenské podujatie, do ktorého sa zapája aj množstvo parkov a záhrad z územia celého Slovenska.

Deň otvorených modranských záhrad v Modre sa bude niesť v znamení záhradnej slávnosti. Návštevníci sa budú môcť prejsť okruhom sedemnástich najmä súkromných záhrad a zúčastniť sa netradičného atraktívneho programu.

Do Víkendu otvorených parkov a záhrad sa s prehliadkami a programom zapájajú významné slovenské arboréta ako Lesnícke arborétum Kysihýbeľ v Banskej Štiavnici, Arborétum Mlyňany SAV, Arborétum Borová hora Technickej univerzity vo Zvolene (POZOR: táto lokalita sa do podujatia zapája pripraveným programom s názvom Dni ruží až 17. a 18.6.2017!!) či najvyššie položené arborétum v Strednej Európe – Arborétum v Liptovskom Hrádku.

V tomto roku budú mať možnosť návštevníci prezrieť si aj viaceré ukážkové prírodné záhrady, ako napríklad ukážkovú prírodnú záhradu Hanky Sekulovej v Ivanke pri Dunaji, prírodnú záhradu Zuzany Pastorkovej v Dlhej nad Váhom, ukážkovú prírodnú záhradu v lokalite Pažiť či ovocnú farmu Kubra pri Trenčíne alebo školskú prírodnú záhradu Spojenej školy internátnej v Trenčíne.Ukážky pikírovania rastlín a tvorivé dielne pre deti sú pripravené aj v obnovenej botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici.  Organizátori podujatia v Spišskej Novej Vsi pripravili skvelý program, v ktorom bude prezentovaných sedem zaujímavých zelených i historických lokalít – Park najdlhšieho šošovkovitého námestia v Spišskej Novej Vsi, historický park v Markušovciach, Madaras park, Záhrada umenia v  Galérii umelcov Spiša, Komunitná záhrada ZáZeMie, Židovský cintorín či letohrádok Sans Souci.

Do podujatia sa ďalej zapájajú a zaujímavý program či lektorované prehliadky pre návšteníkov pripravujú Zámocký park v Hlohovci, Park pri kaštieli v Tomášove, Ekopark Holá hora z Prešova, Budatínsky park v Žiline, Botanická školská záhrada v Trnave, Včelárske múzeum a Arborétum v Kráľovej pri Senci, Voľnokrajinársky park v Topoľčiankach, Historický park Budimír, Kaštieľ Csákyovcov z Hodkoviec, Park slovenských národovcov v Revúcej, Múzejná záhrada Mestského múzea Fándlyho fary v Seredi, Hunyadyovský park v Mojmírovciach, Historický park v Lednických Rovniach, Záhrada vily Dominika Skuteckého v Banskej Bystrici a z Liptovského Hrádku sa do podujatia zapája Park pri hrade a kaštieli v Liptovskom Hrádku, Dalova Galéria naivného umenia či Záhrada cirkevnej materskej školy.

Spoločnosť arboristov Slovenska – ISA Slovensko tradične aj tento rok podujatie VOPZ podporujú sadením vzrastlého stromu do vybratého historického parku či záhrady. Tento rok sa bude sadiť vzrastlý strom v Budatínskom parku v Žiline.

Myšlienka otvárania parkov a záhrad a sprístupňovania ich hodnôt verejnosti sa realizuje vo viacerých krajinách na svete. Do praxe ju aplikujú organizátori podujatí v Anglicku, Írsku, Holandsku, v Poľsku, v Nemecku, v Portugalsku, v Austrálii, ale aj u našich susedov v Českej republike, Rakúsku či v Maďarsku. Iniciátorom a organizátorom podujatia na Slovensku jeod roku 2007 Národný Trust n. o. – nezisková organizácia venujúca sa ochrane kultúrneho a prírodného dedičstva.

 

 

 V našom podujatí radi privítame všetky parky a záhrady na Slovensku, ktoré sa môžu pochváliť niečím zaujímavým, napr. historickým významom, príťažlivým dizajnom, ekologickým prístupom, dendrologickými raritami alebo zbierkami či zaujímavými príbehmi.

Do podujatia sa okrem parkov a záhrad môžu zapájať aj iné zaujímavé a významné plochy zelene: ovocné sady, prírodné záhrady, komunitné záhrady, námestia s historickou zeleňou, historické cintoríny, aleje, arboréta, botanické záhrady, ale aj školské záhrady.

Podujatie je určené pre vlastníkov a prevádzkovateľov verejných i súkromných parkov a záhrad vo všetkých krajoch Slovenska.

Napíšte komentár