25. 04. 2024 Marek 10°C Dážď

Festival zabudnutých remesiel 2017

01.01.2017 Autor: Maria Bodnarova, Foto: FB Občianske združenie Schatmansdorf
Termín: 02.07.2017 a ďalšie Mesto:Častá Zdroj:stránka organizátora

Propagacne materialy page 1

Atmosféru radosti, ale i útrapy dobového života zažijete len na Festivale zabudnutých remesiel na hrade Červený Kameň 1. – 2. 7. 2017.


Počujete cinkať kladivo o nákovu? Zvuk opravujúceho sa dreva? Trmu-vrmu na rušnom trhovisku? Cítite vôňu včelieho vosku? Čerstvo pečených placiek? Vnímate pestré farby stredoveku? Že nie? Tak všetko toto a ešte viac budete mať možnosť spoznať na festivale venovanom prezentácii života stredovekého človeka – remeselníka.

Stredovek je obdobím prepychu, radosti, tanca, kaukliarov, mocných mešťanov a šľachty, ale i časom skromnosti, úcty k odmene za poctivú remeselnú lopotu či k darom od samotnej matky prírody. Dianie na trhovisku bude dopĺňané kvalitným celodenným programom pre malých i veľkých, priamo na pľaci sa budete môcť prevteliť do kože lukostrelca, osedlať oslíka či si vyskúšať dobýjanie slameného hradu.

Na čo sa môžete tešiť?

  • Rušné stredoveké trhovisko, kde nájdete sviečkara, minciara, tokára, hrnčiara, obuvníka a brašnára, krajčíra, výrobcu lán a mnoho ďalších zaujímavých stredovekých remesiel a remeselníkov.
  • Plne zariadené dobové tábory historických skupín, ktoré sú k dispozícii na nahliadnutie.
  • Stredovekú kuchyňu s ochutnávkou dobových jedál pripravovaných na ohni.
  • Dobové atrakcie, kde sa môžete premeniť na lukostrelca, vrhača sekeriek či oštepu, alebo sa stať dobyvateľom slameného hradu.
  • Sedliacky dvor s úžitkovými zvieratami.
  • Vodné trysky a studňu s pitnou vodou.
  • Kvalitnú hudobnú zložku v podaní stredovekej hudobnej skupiny GINEVRA.

  • Počas celého dňa sa v určitých hodinách budú konať šermiarske, tanečné, hudobné či kaukliarske WORKSHOPY.

1remesla1remesla2

Cena jednodňovej vstupenky

Dospelá osoba 7 eur
Zľavnené vstupné (študenti, ZŤP, seniori) 5 eur
Deti do 6 rokov zadarmo

– pre obyvateľov Mikroregiónu Červený Kameň (zľava platí po preukázaní sa platným občianskym preukazom) a pre predpredaj vstupeniek

 

Dospelá osoba 6 eur
Zľavnené vstupné (študenti, ZŤP, seniori) 4 eur
Deti do 6 rokov zadarmo

Pre Váš väčší komfort budete mať možnosť vstupenku zaplatiť Vašou platobnou kartou priamo pri pokladni! Taktiež budete mať možnosť kartou kúpiť (zameniť) mince, ktoré sa používajú pri platení na festivalovej lúke.

Stredoveké remeslá

Organizátori vám predstavia rôznorodé spektrum stredovekých remesiel. Svoje výrobky remeselníci zhotovujú podľa originálnych stredovekých výrobných postupov a techník spracovania materiálu. Môžete tak detailne pozorovať stredoveký proces výroby, v ktorom sa kus dreva premení na drevenú misku, z nahrubo opracovanej kože sa stane krásne zdobená kožená brašna, z roztopeného včelieho vosku si privoniate k funkčnej sviečke. Na festivalovej lúke sa z hrudy hliny roztočením keramikárskeho kolesa stane džbán či sa od nití a farebných látok dostaneme až k zhotoveným autentickým replikám stredovekých kostýmov. Šikovní remeselníci vám predvedú svoje znalosti a zručnosti a prezentujú remeslá z dôb dávno zabudnutých. Pomocou nástrojov, o akých dnes už slýchame len málo, vytvárajú krásne a originálne výrobky, v ktorých sa skrýva kus histórie. Ak sa vám nejaké remeslo zapáči, pristavte sa a pokojne si remeslo vyskúšajte. Pozývame vás, aby ste sa preniesli o sedem storočí späť so všetkým, čo k tomu patrí!

 

Napíšte komentár