24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Noc výskumníkov 2016

07.09.2016 Autor: Maria Bodnarova, Foto: Noc výskumníkov
Termín: 30.09.2016 Mesto:Bratislava Zdroj:stránka organizátora

Image

Výročný desiaty ročník festivalu vedy na Slovensku.


Kedy: 30.9.2016
Kde: Stará tržnica, V-klub, SNM - Prírodovedné múzeum, SNG, Bratislava

FESTIVAL VEDY Európska noc výskumníkov je projekt podporovaný novým rámcovým programom Európskej komisie na podporu výskumu, vývoja a inovácií - Horizon 2020, v časti - Marie Sklodowska-Curie actions. Noc výskumníkov je paralelne organizovaná v 33 štátoch Európy a hlavnou snahou komisie je pod mottom „Researchers are among us“ – Výskumníci sú medzi nami, priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich priviedlo k povolaniu výskumníka, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú, k čomu ich ich práca priviedla a kde je možné výsledky ich výskumu uplatniť v bežnom živote.

Na Slovensku sa bude aj tento rok konať už tradične posledný septembrový piatok - 30. 9. 2016. Minulý rok sa do festivalu vedy zapojilo takmer 1 000 vedcov a výskumníkov, vyše 40 000 žiakov a študentov a všetkých podujatí sa zúčastnilo dovedna 163 200 návštevníkov.
Hlavný organizátor podujatia - Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity za pomoci Slovenskej akadémie vied, portálu EurActiv.sk a Centra vedecko-technických informácií SR, opäť sľubuje bohatý a maximálne pestrý program, ktorý osloví všetky vekové kategórie a záujmové skupiny. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku, pričom dôraz je kladený predovšetkým na zvýšenie ich záujmu o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách.

Vybrané nákupné centrá, múzeá a partnerské inštitúcie 30. septembra 2016 pripravia pre návštevníkov rôzne interaktívne vedecké prezentácie, prednášky, diskusie, výstavy, hudobné vystúpenia, veľkoplošné projekcie a mnohé ďalšie vstupy plné vedy i zábavy.

Súčasťou Európskej Noci výskumníkov 2016 bude aj 6 vedeckých kaviarní - VEDA V CENTRE, ktoré sa v spolupráci s CVTI SR a Panta rhei uskutočnia v Košiciach, Nitre, Bratilave, Žiline a v Poprade. Do atraktívnych vedeckých tém Vás osobne zasvätia slovenskí vedci a odborníci, ktorých môžete naživo stretnúť a porozprávať sa s nimi

Kompletný program nájdete TU.
1473261074

Napíšte komentár