23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Jaskyňa Čertova pec

Autor: Hanka, Foto: sdetmicom
Adresa:Radošina Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Čertova pec je jaskyňa vytvorená krasovatením dolomitického vápenca.


Je dlhá 27 metrov a obojstranne priechodná. Predstavuje vzácnu archeologickú a paleontologickú lokalitu s dokladmi o viacnásobnom paleolitickom, hallštatskom osídlení. Pri jaskyni sa nachádza rovnomenný motorest. Pri motoreste sa nachádzajú aj zvieratká ako napr. prasiatka a menšie detské ihrisko.

Prístup je po vyznačenom chodníku 3 minúty od rovnomenného motorestu pri ceste medzi Piešťanmi a Radošinou. Vstup je voľný.

Táto verejnosti voľne prístupná malá krasová jaskyňa je aj prírodná pamiatka v pohorí Považský Inovec v podcelku Inovecké predhorie. Nachádza sa v katastrálnom území obce Radošina, okres Topoľčany v Nitrianskom kraji. Jaskyňa je prístupná návštevníkom za účelom zotavenia a poznávania jej prírodných a historických hodnôt. Boli v nej nájdené najstaršie známky jaskynného osídlenia na Slovensku.

Archeologické nálezy

Jaskynné sídlisko lovcov v staršej dobe kamennej. Výskumom bolo zistené viacvrstvové osídlenie. Najstaršie z posledného interglaciálu reprezentuje moustierská kultúra zo stredného paleolitu, kedy ju obýval človek neandertálskeho typu. Je to najstaršie známe jaskynné osídlenie u nás. Nasledovalo osídlenie kultúry szeletien z mladšieho paleolitu. Štiepané a retušované kamenné nálezy a ulitníky z tejto lokality možno spájať s nálezmi z oblasti Čierneho mora.

Pohľad z vnútra jaskyne

Patrí medzi tunelovité jaskyne a je obojstranne priechodná. Jej západný bránovitý portál, obklopený bralovitými výčnelkami, sa otvára v približne 12 m vysokom vápencovom brale. Jeho šírka je 4,5 m a výška 5,3 m. Jaskyňu pretína niekoľko tektonických puklín. Je 27 m dlhá, priemerne 6 m široká a jej maximálna výška je 4,6 m. Smerom k východnému vchodu sa výška jaskyne znižuje. Vnútorný priestor osvetľuje oknovitý otvor na severnej strane. Vytvorená bola krasovatením dolomitického vápenca pri niekdajšej vyššej eróznej báze Malého jarku, je teda potočného pôvodu. Predstavuje vzácnu archeologickú a paleontologickú lokalitu s dokladmi o viacnásobnom paleolitickom, halštatskom osídlení. 

 

 

Mapa: N 48° 32′ 49″ E 17° 56′ 16″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • lydia 03.01.2019, 14:19

    Ked ideme na Bojnu vzdy sa tu zastavime kedze je to blizko cesty velmi pekne prostredie a cez hubarku sezonu aj hriby hladame

  • Vierka 30.12.2016, 19:29

    V blízkosti jaskyne sa nachádza motorest, takže si tam občas spravíme prestávku pri cestovaní. Inak na nejaký dlhodobý program neodporúčam, je to kratučká prechádzka a malinká jaskyňa, takže len ako spestrenie prestávky na natiahnutie kostí. Cestou k jaskyni sa môžete rozptýliť aj mini ZOO, ktorá patrí k motorestu.

  • Jana Záňová 02.09.2016, 16:13

    Malinká, ale pekná.

  • Jana Záňová 02.09.2016, 15:52

    Pekné prostredie.

  • Mary 31.07.2016, 21:37

    Skvelé miesto na výlet pre deti. My sme si tam urobili zastávku iba po ceste inam, ale dalo by sa tam pokojne stráviť aj celé poobedie.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár