19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Kaštieľ Oponice - Chateau Appony

Autor: Hanka, Foto: chateauappony.sk
Adresa:Oponice 271, Oponice Telefón:+42138 32 38 111 E-mail:info@chateauappony.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Oponice sú neveľkou obcou medzi Topoľčanmi a Nitrou, jej história je však tak rozsiahla, že sa dotýka hviezd. Dominantou kraja je bez pochýb oponický hrad.


Renesančný kaštieľ šľachtického rodu Apponyiovcov
sa po nákladnej rekonštrukcii premenil na luxusný 4 hviezdičkový hotel so slávnou barokovou knižnicou tohto starobylého rodu. V jedinečnom hotelovom komplexe nájdete veľkorysé sály, štýlové izby a priestorné luxusne vybavené apartmány. Hoci voňajú novotou, priestory kaštieľa skrývajú úžasný príbeh. V minulosti tu prebývali také významné osobnosti ako členovia prezidentskej dynastie Roosveltovcov, Josephine Bakerová, maharadža z Patialy, Thomas Cardeza- jeden z najbohatších pasažierov na Titanicu, albánska kráľovná Geraldina a mnohí iní. Určite neprehliadnite štýlovú reštauráciu Songe, ktorá je pýchou hotelovej gastronómie. K oddychu poslúži našim hosťom moderné wellness centrum s panoramatickým výhľadom do parku priamo z plaveckého bazénu, vírivkou, saunovým svetom a službami maséra. Oázou pokoja je anglický park, v ktorom sú umiestnené dva tenisové kurty s umelým osvetlením. Pýchou kaštieľa je historická Apponyiho knižnica so vzácnymi knihami, ktorá je návštevníkom sprístupnená celoročne.

Kaštieľ, v ktorom sa nachádza aj historická apponyiovská knižnica, vznikol v 16. storočí. Stavebnými úpravami prešiel v 17. a 18. storočí. V polovici 19. storočia ho majitelia, významný uhorský šľachtický rod Apponyiovcov, prestavali v klasicisticko-novogotickom štýle a pristavili ďalší trakt. V ňom je umiestnená knižnica s empírovým interiérom. Objekt pozostáva z troch 2-traktových krídel v tvare U. Je dvojpodlažný, čiastočne podpivničený. Na nárožiach južného krídla sú situované dvoj a trojpodlažné veže baštového tvaru. Súčasťou areálu bola hospodárska budova, kočiareň a kaplnka. Takmer rozpadnutú stavbu sa podarilo počas štvorročnej rekonštrukcie kompletne obnoviť a prestavať na hotel s ubytovacou kapacitou 100 lôžok.

Historická knižnica rodu Apponyi ako súčasť hotelového komplexu je v správe Slovenskej národnej knižnice.  V knižnici sa v súčasnosti nachádza 9000 titulov a 12 000 zväzkov písaných v desiatich jazykoch. Medzi najvzácnejšie z nich patrí aj dielo Sokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1508. Knižnica funguje nezávisle na hotelovom komplexe s vnútorným poriadkom pre bádateľov.

Otváracie hodiny a cenník vstupného do knižnice TU.

Anglický park: Ako oáza pokoja a zelene ponúka dokonalý oddych a relax. Každým nádychom čerstvého vzduchu, každým krokom pomedzi mohutné stromy sa rozpomeniete na prapôvodnú spojitosť s prírodou, ktorej dotyk vráti Vašej mysli stratenú silu a energiu a Vášmu telu zdravie.

Wellness: V hotelovom wellness centre sa nachádza štýlový bazén s panoramatickým výhľadom na park, perličkový kúpeľ, infrasauna, suchá, parná a bylinková sauna, po návšteve ktorých sa návštevníkovi žiada oddať sa do rúk skúseným masérom. V ponuke nová procedúra Apiterapia. Wellness disponuje aj novou terasou.

Novinkou je detský kútik a fitness centrum.

Mapa: N 48° 27′ 50″ E 18° 8′ 54″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Hanka 26.03.2024, 11:26

    Boli sme počas víkendu, personál v reštaurácii príjemný a zaujímavé rozprávanie v Apponyiovskej knižnici nikdy neomrzí.

  • Zuzana 29.12.2022, 11:10

    Luxusne štýlové ubytovanie, vyborná reštaurácia, knižnica je dychberúca. Zaslúži si maximum hviezdičiek.

  • Monika 28.12.2022, 16:31

    Pamätam si ako som tam mala cviklové rizoto a veľmi mi chutilo. Prostredie reštaurácie a celkovo ma pobyt u nich uchvátil.

  • Domika 05.12.2022, 23:31

    Mám to tam rada, keďže kaštieľ má nádych romantickej atmosféry. Miesto priam určené na romantické prechádzky.

  • Domča 01.01.2022, 14:38

    Len ako hosť na svadbe, pekné miesto

  • Dana 06.01.2020, 21:00

    Musím pochváliť miestny park, ktorý je udržiavaný a taktiež aj reštauráciu a jedlá.

  • Veronika 06.01.2020, 16:06

    Wellness je tam vysokej úrovni, fakt profi úroveň.

  • Nikola 02.01.2020, 14:56

    Mali sme to šťastie, keď sme tam boli na svadbe. Ozaj nádherné miesto na svadbu.

  • Moni 13.12.2019, 12:15

    Kaštieľ je krásny. Každému kto tam ešte nebol odporúčam zájsť pozrieť.

  • Soňa Hitková 12.12.2019, 13:19

    Nádherná záhrada počas celého roka na prechádzky a spánok s dietatom v kočíku. Krásne zrekonštruované a tá neskutočná knižnica s tak velkym množstvom zachovaných publikácii. Každý by mal aspon raz navštíviť

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár