19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Rozhľadna na Marháte

Autor: Hanka, Foto: nitrianskablatnica.sk
Adresa:Nitrianska Blatnica 6 Telefón:+42138 539 91 12 E-mail:info@nitrianskablatnica.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Marhát je vrch v pohorí Považský Inovec na Slovensku. 


Nachádza sa severne od Nitrianskej Blatnice, z ktorej je k nemu najľahší prístup po zelenej a žltej značke. Vystupuje nad zarovnané plošiny vrcholovej časti ako skalnatý vrstvový tvrdoš. Je porastený jaseňovo-javorovým a bukovým lesom. 
Na vrchole stojí 10 m vysoký kríž s nápisom "Bože ochraňuj turistov". 

V roku 2008 bola na vrchole vybudovaná 17 m vysoká drevená rozhľadňa, obcami združenými v Mikroregióne pod Marhátom – predovšetkým starostami obcí a občanmi. Je vysoká 17 m a ponúka impozantný výhľad tri samosprávne kraje – Nitriansky, Trnavský a Bratislavský. Scenéria pohľadu je na Považský Inovec, Tribeč, Vtáčnik, Biele Karpaty, od Galanty cez Nitru, Topoľčany, Partizánske, Bánovce n/Bebravou, Nováky a od Tematína po Devín. Je prístupná z viacerých strán, od obce Hubina (Piešťany, Moravany), Bojná, Vozokany, Lipovník, Nitrianska Blatnica, čo tvorí náučný chodník, riadne značený.

Výstup na Marhát je dobré začať v obci Nitrianska Blatnica. Jeho vrchol je od dediny vzdialený približne 5 km. Už na námestí začína zelená značka, ktorá vedie na severozápad, v ústrety vrchom zaliatych v slnečných lúčoch. 

Ak ste podcenili svoje zásoby pitnej vody, asi dvesto metrov od rotundy je možné ich doplniť z prameňa zachyteného v betónovej šachte. Žltá značka bude vašim sprievodcom počas strmého stúpania dubovo-hrabovým lesom, až kým sa nedostanete do sedla Marhát, kde vás privíta posledný informačný panel náučného chodníka Považský Inovec. Po červenej je to na samotný vrchol už iba na skok. Železný kríž a nová rozhľadňa hlásia, že vyššie to už nepôjde.

Odpočívadlá ponúkajú miesto na oddych a prestávku na jedlo. Nová 17 m vysoká rozhľadňa poskytne výhľad na pohorie Tribeč, Považský Inovec, Vtáčnik a Biele Karpaty od Beckova až po Devín a na druhej strane od Galanty po Nováky. Rovnakou cestou sa môžete vrátiť do Nitrianskej Blatnice, alebo cez Krahulčie vrchy, Zlatý vrch, sedlo Havran prejsť až do Piešťan. V tom prípade však máte pred sebou dobrých 20 km a ešte dlhý deň.

rozpis trasy

Zdroj: nitrianskablatnica.sk

Mapa: N 48° 33′ 22″ E 17° 58′ 5″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • lydia 28.12.2018, 14:01

    Krasny vyhlad, odporucam

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár