20. 04. 2024 Marcel 13°C Občasný dážď

Nitrianska poľná železnica v SPM Nitra

Autor: Hanka, Foto: spmnitra.sk
Adresa:Dolná 92, 950 50 Nitra Telefón:037 657 25 53 E-mail:muzeum@agrokomplex.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vzácnym unikátom v múzeu je múzejná úzkorozchodná Nitrianska poľná železnica (NPŽ), ktorá počas ohlásených podujatí prevádzkuje 3 parné rušneU 35.901 Križko (1918, zrekonštruovaný za pomoci doc. Ing. Ladislava Križana v r. 1990), U 36.001 (1949), U 25.001 (1951).

Vo funkčnom vozovom parku NPŽ sa nachádza: dieselelektrický rušeň, 4 vyhliadkové vozne, 2 historické kryté vozne z Korytnice, ručná drezina, železničná točňa z Radošiny (1908), detská železnica – elektrický vláčik.

Súčasťou NPŽ v skanzene je vozeň „Šaling“ z Dobroče z obdobia SNP, vagóny (repné, služobný, na vrecovaný a kusový tovar), nefunkčný rušeň BS-70 č. 14 (1944) nazývaný Bibiana, 1 dieselelektrický a dieselový rušeň

Prevádzka Nitrianskej poľnej železnice

Za prevádzku Nitrianskej poľnej železnice zodpovedá prednosta. Je najvyššie postavenou osobou v najkrajšej uniforme. Zodpovedajú sa mu všetci zamestnanci.

Na NPŽ sa nachádzajú 2 malé drevené staničky -Stanica Skanzen a Stanica Brána, ktoré majú na starosti výpravcovia. Výpravcovia vypravujú vlaky a zodpovedajú za prevádzku a dodržiavanie grafikonu. Rovnako ako prednosta majú červenú čiapku a výpravku.

Závorár-výhybkár je tá istá osoba. Zodpovedá za ovládanie mechanických (ručných)  závor a za posun vlaku na správnu koľaj.

Rušňovodiči deň vopred pripravujú parný rušeň na jazdu. Musia pripraviť dostatok uhlia, vody, vykonať tlakové skúšky t.j. vyskúšať tlak kotla, skontrolujú celý rušeň a pred začatím prepravy s cestujúcimi sú povinní vykonať skúšobnú jazdu.

V búdke rušňovodiča, ktorá sa slangovo nazýva „kuchyňa“, sa počas jazdy nachádza rušňovodič so svojím asistentom kuričom.

O cestujúcich vo vagónoch sa starajú sprievodcovia, ktorí kontrolujú cestovné lístky a značia ich preštiknutím. Dávajú pozor na bezpečnosť cestujúcich a poskytujú informácie.

V staničkách predávajú lístky a poskytujú informácie vždy milé a usmiate tety pokladníčky.

Vlaky jazdia po 2 tratiach:  okruh skanzenom (1,6 km), rovná trať spájajúca Skanzen s Výstaviskom (1 km).

Pri príležitosti 25. výročia NPŽ (výstava Agrokomplex 2010) bol vydaný klasický kartónový vlakový cestovný lístok, ktorý je v predaji celoročne ako cestovný lístok na NPŽ v 3 verziách: smer Okruh, smer Skanzen – Brána, smer Brána – Skanzen.

NPŽ je v prevádzke počas ohlásených podujatí  (podľa kalendária) a na objednávku.

Vo funkčnom vozovom parku NPŽ sa nachádza:

  • parný rušeň U 35.901 “Križko” (1918, zrekonštruovaný za pomoci doc. Ing. Ladislava Križana v r. 1990),
  • parný rušeň U 36.001 “CP” (1949),
  • parný rušeň U 25.001 “BS 80″ (1951),
  • dieselelektrický rušeň,
  • 4 vyhliadkové vozne,
  • 2 historické kryté vozne z Korytnice,
  • ručná drezina,
  • železničná točňa z Radošiny (1908),
  • detská železnica – elektrický vláčik.

Súčasťou NPŽ v skanzene je vozeň „Šaling“ z Dobroče z obdobia SNP, vagóny (repné, služobný, na vrecovaný a kusový tovar), nefunkčný rušeň BS-70 č. 14 (1944) nazývaný Bibiana, 1 dieselelektrický a dieselový rušeň.

Jazdy na objednávku:

Ponúkame jazdy vlakom po Nitrianskej poľnej železnici, avšak nejde o parnú lokomotívu. Ide o lokomotívu na dieselový pohon, ktorá by v prípade záujmu o jazdy ťahala vagóny.

Jazdy je potrebné objednávať najneskôr 3 pracovné dni vopred.

Fixná cena jazdy je 50€ (za pripravenie a prevádzku dieselovej lokomotívy) cena nezáleží od počtu prepravovaných osôb a pri akomkoľvek počte osôb zostáva rovnaká.

Mapa: N 48° 17′ 19″ E 18° 8′ 9″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Matúš 14.01.2019, 23:46

    Nitrianska poľná železnica je ten najlepší nápad kam ísť s deťmi nakoľko si tam nájdu svoje deti aj dospelí. Som veľmi rád tomu že NPŽ jazdí často a to počas podujatí v slovenskom poľnohospodárskom múzeu napríklad: Nedeľný pilník (2x za rok), Múzeu patrí deťom, Noc múzeí a galérií, Ukážky 2. Svetovej vojny a mnoho iných . Kedy najbližšie premáva Nitrianska poľná železnica sa dá veľmi ľahko zistiť a to na ich stránke

  • Zuzu 08.01.2018, 16:40

    Parádny zážitok pre deti, aj dospelých (pokiaľ tam nie je hlava na hlave), chodíme počas Mikulášskeho programu aj počas výstavy Agrokomplex. Navyše je tam veľmi sympatický a vtipný pán výpravca, ktorý rozveselí nejedno dieťa.

  • Lina 31.12.2017, 14:53

    Keby bolo na mne chodím týmto vláčikom každý deň. SUper !

  • Vierka 21.12.2016, 12:19

    Pekný zážitok pre deti, chodíme pravidelne vrámci výstavy Agrokomplex v lete, ale za zmienku určite stojí aj využitie tejto železničky na Mikuláša, kedy sa deti môžu vrámci jazdy vláčikom stretnúť s Mikulášom, čertom a anjelom a v historickom skanzene vidieť ukážku rôznych zvykov a tradícií.

  • Spartakovačan 07.12.2016, 14:57

    Jazdy vlakom po Nitrianskej poľnej železnici sú nezabudnuteľným zážitkom ako pre deti, tak i pre dospelých. Odporúčam si spraviť v lete v peknom počasí rodinný výlet, určite neoľutujete.

  • Anka 20.08.2016, 22:58

    Prvýkrát sme sa viezli na tejto železničke - vrámci návštevy Agrokomplexu. Bola som milo prekvapená. Rada pri pokladni bola síce dlhá, ale veľmi rýchlo postupovala. Páčilo sa mi, že vo vláčiku naozaj "štikali" skoro "klasické" hnedé obdĺžnikové lístky. Myslím, že to ešte vyskúšame, že aké to bude bez toľkých ľudí všade naokolo :-) Ale určite odporúčam.

  • Miro 08.03.2016, 08:01

    Fantastická,prekrasna a úplne neznáma stránka o Nitrianskej poľnej železničke !!!!
    Ďakujem Vám!!! Ostatné je zbytočné vypisovať, veď sme v tupokrajine egoistov a hrabošov, ktorých takáto "blbosť" (železnička) nezaujíma, nesype to prachy!!! Kašle na ňu aj riaditeľ Agrokomplexu a poslanci a podobná pliaga, ktorá má do toho čo hovoriť.....
    Miro z Nitry

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár