19. 04. 2024 Jela 12°C Prehánky

Slovenské poľnohospodárske múzeum v Nitre

Autor: Hanka, Foto: spmnitra.sk
Adresa:Dlhá 92, 950 50 Nitra Telefón:037 657 25 53 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

V krásnom prírodnom prostredí, na Dlhej ulici číslo 94, sídli Slovenské poľnohospodárske múzeum.


Expozície múzea sú venované tradičným formám hospodárenia Slovákov a dokumentujú bohatú poľnohospodársku minulosť a prítomnosť. Súčasťou múzea je poľnohospodársky skanzen. Nitriansky skanzen je zaujímavým prierezom vidieckeho života v nížinných oblastiach južného Slovenska. Jeho expozíciu tvorí 33 stavieb zozbieraných z celého Slovenska, nachádzajú sa tu včelíny, škola, pekáreň, mliečnica, čistiareň osív, výrobne oleja, mlyn, salaš a iné.

Veľkou atraktivitou múzea je úzkokoľajná parná poľná železnica. Zvážala sa na nej úroda z polí, zvieratá a stavebný materiál. Zatiaľ čo lesných železničiek bolo kedysi na Slovensku niekoľko desiatok, poľných úzkorozchodných tratí bolo len 5 – 6.  Dnes nitrianska poľná železnica prevádzkuje tri parné rušne a jeden dieselelektrický rušeň.

Expozície:

Najstaršie dejiny poľnohospodárstva:

Expozícia vznikla v spolupráci s Archeologickým ústavom SAV v Nitre a mapuje vývoj poľnohospodárskych techník od najstarších čias po stredovek. Jej cieľom je ukázať, že územie Slovenska v poľnohospodárskom vývoji nezaostávalo za okolitým svetom. Exponáty tvoria väčšinou archeologické nálezy zo Slovenska a predstavujú kultúrnu úroveň roľníckych etník od neolitu do konca stredoveku.

Poľnohospodárske motívy v umení: 

V expozícii sa nachádzajú kópie oltárnych reliéfov s poľnohospodárskymi výjavmi (najmä s motívom rozsievača) z rôznych kútov Slovenska. Expozíciu dopĺňajú originálne drevené a kamenné plastiky zobrazujúce svätcov a zvonica.

Tradičné remeslá a spracovateľstvo: 

Expozícia dokumentuje tradičné technológie spracovania rastlinných a živočíšnych produktov. Tematicky nadväzuje na úvodnú expozíciu „Najstaršie dejiny poľnohospodárstva“, ktorá sa končí stredovekom. Témy ako novoveké manufaktúrne a veľkovýrobné technológie spracovania, výroba a uchovania poľnohospodárskych produktov predovšetkým potravín sú prezentované v 14 samostatných kójach:

  • mlynárstvo
  • pekárstvo
  • olejárstvo
  • mäsiarstvo
  • mliekarstvo
  • spracovanie priadnych rastlín
  • debnárstvo, kolárstvo, tokárstvo, rezbárstvo
  • kováčstvo
  • garbiarstvo, sedlárstvo
  • cukrovarníctvo
  • konzervárenstvo
  • liehovarníctvo
  • pivovarníctvo
  • vinohradníctvo a vinárstvo.

Ochrana roľníckej usadlosti pred požiarom: 

Expozícia je venovaná hasičskej technike. Nachádzajú sa tu záprahové striekačky, hasičské autá a ďalšie exponáty dokumentujúce vývoj hasičstva na Slovensku od konca 19. storočia.

Skanzen: 

V skanzene Slovenského poľnohospodárskeho múzea sa nachádza 33 objektov dokumentujúcich poľnohospodársku minulosť. Hoci sú samotné stavby kópiami, ich vnútorné vybavenie (technologické zariadenia, nábytok) sú pôvodné.

Dnes ponúka návštevníkom prehliadku týchto objektov: škola (Divín, 19. stor.), mliečnica (Čifáry, 20. stor. ),pálenica (Moravské Lieskové, 20. stor.), lisovne oleja – klasická/ľanová (Žirany, 18. stor.) a strojová (Soľ, 20. stor.),voštinársky záboj (Budikovany 19. stor.), valcový mlyn (Cakov, 20. stor.), kamenný mlyn (Franková, 19. stor.),vinohradnícky hajloch (Hontianske Nemce, 19. stor.), pekáreň (Veľký Biel, 20. stor.), salaš (Spišská Belá, 19. stor.),zimná maštaľ (Vyšná Boca, 19. stor.), čistička osív (Rimavská Seč, 20. stor.), stupa na konope – valcová (Rimavská Seč, 20. stor.) a kladivová (Boliarov, 20. stor.), valcha (Liptovský Ondrej, 19. stor.), senníky (severné Slovensko 19. stor.), včelíny (14 objektov z celého Slovenska, 19.-20. stor.), ranostredoveká roľnícka usadlosť (Veľká Morava, 8./9.stor.), symbolický cintorín (kríže z celého Slovenska).

V historickom obchode konzume z prvej polovice 20. storočia je počas ohlásených podujatí pre návštevníkov pripravená ochutnávka tradičnej meltovej kávy. Zaujímavosťou sú aj ukážky lisovania oleja na klasickom lise, drvenia konopného vlákna na stupe a pečenia osúchov v pekárni.

V areáli skanzenu sa nachádza aj Nitrianska poľná železnica s technickým vybavením (depo s 3 parnými a dieselelektrickým rušňom, železničná točňa z Radošiny, kryté vozne z Korytnice, vyhliadkové vozne, rôzne vagóny).

Otváracie hodiny a cenník >> TU

Mapa: N 48° 18′ 36″ E 18° 6′ 46″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Mária 01.01.2020, 12:18

    Som rada že v meste máme s deťmi možnosť navštíviť tieto atrakcie,je to veľmi náučné a pritom sa aj vyšantia,páči sa nám aj Mikulášsky vláčik ...ďakujeme

  • Bozena 04.01.2018, 20:11

    Prekvapilo ma, že je to pod holým nebom, na druhej strane troška škoda, že je to zatvorené v nedeľu.

  • Julo 05.12.2016, 11:03

    Super, najmä pre našeho malého ,,traktoristu" :-D Počas agrokomplexu je tu aj možnosť povoziť sa na traktoroch, na parnom vláčiku. Sú tu zvieratká, deti sa dosýta vybehajú.

  • Lenka 30.11.2016, 23:05

    Do tejto casti chodime, hlavne ked premava aj vlacik, co je uplne super. Ale da sa zabavit vonku aj vnutri

  • Katarína 18.08.2016, 19:47

    Múzeum sme boli pozrieť s deťmi. Veľmi ich zaujali hlavne staré hasičské a poľnohospodárske stroje a samozrejme lietadlá.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár