29. 03. 2024 Miroslav 23°C Skoro jasno

Sklársky skanzen - Sklený sen

Autor: Laura , Foto: Spolok Sklenný sen
Adresa:Valaská Belá 20, 972 28 Telefón:+421 907 198 433 E-mail:dolinaj@sklennysen.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Clip 26Čo je to sklársky skanzen?

Je to jedinečné miesto, kde sa tvaruje a fúka sklo!
Sklári tvarovali sklo pri peciach kde je teplota 1200°C. Majster a pomáhač vytvárali rôzne nádoby a poháre.  Mali aj pomocníkov aby mohli fúkať zložité výrobky. Používali sklárske píšťale aj drevené formy.
V sklárskom skanzene ale uvidíte iba jedného sklára, ktorý aj sám dokáže "vymodelovať " rôzne výrobky a dekorácie. Pri malej sklárskej peci vám ukáže staré tradičné postupy  výroby skla.

3V sklárskom skanzene je malá sklárska pec. V nej je žeravá sklovina s teplotou 1150 °C.
Pomocou sklárskej píšťale ukážeme deťom aj dospelým staré postupy a techniky, aké používali naši predkovia a budeme upravovať sklo do rôznych tvarov.

Zo skla sa dá vytvárať mnoho vecí. Okrem úžitkových nádob sa dajú vyrobiť aj dekorácie alebo sklenené suveníry. Ako sú náhrdelníky, labuťe, kvetiny alebo aj slony, ryby, ťažítka .
Pri pozorovaní týchto postupov sa veľmi jednoducho dá vysvetliť ako sa tvaruje žeravé sklo a takto spoznať ručnú výrobu fúkaného skla !

V našom kraji je sklárska tradícia už od r. 1747, keď bola v osade Gápel - časť Valaskej Belej založená sklárska huta, kde pracovali majstri sklári a vytvárali rôzne výrobky. Spolok Sklenný sen zachoval túto tradíciu ručnej výroby tak, že vytvoril jedinečný a originálny sklársky skanzen, aby ste aj vy mali možnosť spoznať sklárske umenie.

5


Takúto prezentáciu výroby môžu využiť aj žiaci a študenti ako zážitkové vyučovanie, ale aj  rodiny s deťmi. Aj dospelí uvidia, čo všetko sa dá vyrobiť zo žeravého skla !

Chcete vidieť ako vzniká sklo, ako sa tvaruje a fúka na sklárkej píšťale? Prezentácia alebo ukážka trvá cca 50 min. Môžete sedieť na lavičkách.

  • prezradíme Vám históriu a z čoho vzniká sklo
  • ukážeme pomôcky a nástroje na tvarovanie
  • jednoducho vysvetlíme tavenie skla
  • ukážeme postup šiestich výrobkov
  • po dohode je tu aj možnosť fúkať do sklárskej píšťaly :) 

Aké je vstupné na prezentáciu výroby?

  • 4,5 € /osoba

A samozrejme - rôzne výrobky ktoré vznikajú pri ukážke fúkania sú vystavené v našej kamennej galérii a môžete si ich zakúpiť za výrobné ceny!

Kde sa nachádzame?
Originálny sklársky skanzen je zriadený na Strednom Slovensku v centre obce Valaská Belá (okr. Prievidza, Trenčiansky kraj)

4

 

Mapa: N 48° 53′ 15″ E 18° 23′ 35″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarina 02.01.2022, 18:26

    Objednali sme si ako skupina prehliadku, výklad zaujímavý, páčilo sa nám.

  • Zuzana 24.11.2018, 18:18

    Sklársky skanzen sa páčil nielen malej dcére, no i starým rodičom, ktorí boli v lete s nami. Oplatí sa navštíviť.

  • Helena 23.11.2018, 13:43

    Napad je to velmi pekny,aj zazitok pre deti,no skor trosku vacsie,tak od 5 rokov. (Starsej dcere 6 rokov sa velmi pacilo, mladsiu 2,5 roka moc nie). Problem je vobec dostat sa do skanzenu, pretoze funguje iba obcas, treba sledovat web stranku a potom sa treba telefonicky objednat,lebo pocet osob je obmedzeny. Dalsi problem je s parkovanim, nakolko skanzen sa nachadza v zastavanom uzemi obci medzi rodinnymi domami a nema parkovisko.

  • Naty 01.01.2018, 11:18

    Tento tok som mala možnosť sa sem ísť pozrieť aj s rodinou a známymi. Všetkým sa nám veľmi páčilo.

  • Vlasticek 27.12.2017, 21:01

    Pán Dolinaj je skutočne majstrom svojho remesla. Sklarsky skanzen treba proste vidieť.

  • Ivan 15.12.2016, 14:04

    Skvelý výlet a zážitok pre deti...určite odporúčam...

  • Olina 23.12.2015, 16:32

    Pán Peter Dolinaj to so sklom skutočne vie a je majstrom v tomto obore, nad krásnymi produktami sme sa už mohli samy presvedčiť.

  • Ingrid Raková 03.12.2015, 19:36

    Výnimočný prístup pána sklára nás už viackrát presvedčil, že svoju prácu robí s láskou a pokorou. Vždy sa uňho zastavíme počas školy v prírode. Deťom sa vždy veľmi páči.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár