23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

5 tipov, kam sa ísť s deťmi schladiť v letných horúčavách

Autor: Maria Bodnarova, Foto: aquathermal.sk, ssj.sk, sportoviska.sk, cafecafe-cremeriamilano.sk, ba-lesy.sk

1. Letné kúpaliská

Overená klasika bazénov s chlórovanou vodou a typickou vôňou láka každý rok tisíce ľudí. Ak uprednostňujete čisté nohy a radi by ste sa vyhli piesku, tráve, kamienkom či dokonca rybičke v plavkách, letné kúpaliská sú pre vás ako stvorené. Povinnou výbavou je tu plavčík, takže aj keď nie ste dobrými plavcami, nemusíte sa báť vliezť do vody. Viaceré ponúkajú aj vodné detské atrakcie, takže o zábavu budete mať postarané. S deťmi sa však radšej vyberte kúpať skôr, najmä cez víkendy, aby ste si našli miesto v tieni pod stromom či slnečníkom a vyhli sa priamemu slniečku.

☼ Naše tipy pre vás 

goggles with lotion towel near pool

Zdroj: Freepik.com/freepik

2. Prírodné kúpaliská

Ak hľadáte kúsok prírody a prirodzene čistú vodu bez pridaných chemikálií, vyberte sa kúpať k prírodnému jazeru. Osviežujúca voda, prirodzene vyhrievaná iba slniečkom, sem – tam plávajúca rybka, prírodné kamienkové či piesčité pláže a chladivý tieň stromov – to všetko na Vás čaká na brehoch našich vodných plôch vytvorených samotnou matičkou Prírodou. Pri mnohých Vás navyše čakajú aj detské ihriská či atrakcie, čo robí z kúpania zábavu pre celú rodinu.

☼ Naše tipy pre vás ☼

prirodne kupalisko freepik

Zdroj: freepik.com/pvproductions

3. Jaskyne

Nie je nič osviežujúcejšie, ako sa skryť pred tridsaťstupňovými teplotami, než zaliezť do pravekého kamenného brlôžka a zažiť tak kúsok zimy v lete. Príjemná jaskynná klíma a vlhký vzduch osviežia nielen telo i ducha, no prospievajú aj Vášmu zdraviu, najmä dýchacím cestám. Jaskynné jazierka vám pripomenú poklady trpaslíkov z rozprávky a pomôžu splniť tajné priania. V lete si do batôžka nezabudnite pribaliť teplú bundu a čiapku, aby Vám v jaskyni nebola zima. A možno stretnete aj pravekého muža či uvidíte okolo preletieť Batmana...

☼ Náš tip pre vás ☼

jaskyna freepik

Zdroj: Freepik.com/wirestock


4. Lesy a parky

O pár stupňov menej, ako v mestskej betónovej džungli, na vás čaká aj v blízkom lesíku či parku. Ticho, pokoj, pohoda, čo viac si človek môže priať. Mohutné stromy vytvárajú príjemný chládok, takže ak plánujete letnú prechádzku v prírode, ktorá nič nestojí, toto je tá správna voľba pre Vás. Objavujte krásy prírody, choďte na huby, nazbierajte si voňavé lesné jahody, osviežte sa vodou z lesnej studničky. Pozorujte zvieratká, naučte sa poznávať stromy či nájsť sever. Alebo si jednoducho iba zbaľte košík s jedlom, rozprestite deku v parku pod stromami a vychutnajte si lepený chlebík za štebotu vtákov.

☼ Naše tipy pre vás ☼

lesopark

5. Na zmrzlinu

Ak zlyhávajú všetky Vaše možnosti vybrať sa s ratolesťami kamkoľvek na výlet, nezúfajte. Pri zmienke o zmrzline sa malí huncúti sami napapajú, oblečú, obujú a v pozore Vás budú čakať pripravení pred dverami. A na svoje si určite neprídu len oni, veď sladká lahôdka je lákadlom aj pre nás dospelých. Vedeli ste napríklad, že priemerný Slovák zje ročne až tri kilogramy tejto pochúťky? Tak šup šup, neváhajte a osviežte sa, teraz je ten správny čas na zmrzlinu v kornútku.

☼ Náš tip pre vás ☼

zmrzlina freepik

Zdroj: freepik.com/Sketchepedia

 


A samozrejme, pri všetkých vašich potulkách či výletoch dodržiavajte 7 zásad, na ktoré v letných horúčavách nesmiete zabudnúť. Nájdete ich TU. ☺ 


 

Napíšte komentár