16. 04. 2024 Dana/Danica 11°C Dážď

Oddýchnite si s deťmi v tieni parkov, lesov a záhrad v Bratislave

Autor: Maria Bodnarova, Foto: sdetmi.com
Adresa:Bratislava Termín: 12.08.2015 Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Objavujte s deťmi krásy prírody aj v našom hlavnom meste - peši, s kočiarom i na bicykli. Prejdite sa po lesnom chodníčku a napite sa vody zo studničky. Zbaľte košík s jedlom, rozprestrite deku v parku, vybaľte lepený chlebík a poseďte si v tieni stromov. Vychutnávajte si do sýtosti čerstvý vzduch a splyňte na chvíľu s prírodou. Budete prekvapení, aké poklady sa tam skrývajú...


Bratislavský lesný park


Bratislavský lesný park je rozsiahly komplex najmä listnatých lesov a je chránenou krajinnou oblasťou. Tento obrovský bratislavský lesopark patrí pod mestské časti Nové Mesto, Rača, Záhorská Bystrica. Poskytuje príjemne prostredie, v ktorom môžete stráviť voľný čas turistikou, prechádzkou, či rodinnou rekreáciou, načerpať nové sily v tieni stromov a oddýchnuť si od hluku veľkomesta. Medzi hlavné strediská Bratislavského lesného parku patrí Železná studnička a Koliba. Počas prechádzky týmito parkom určite nemiňte niektorú zo studničiek, ktoré sa tu nachádzajú na viacerých miestach. :) 

Železná studnička je obľúbené prírodné a rekreačné miesto, je určená pre chodcov aj cyklistov. Nájdete tu detské ihriská s množstvom atrakcií, športové ihriská, amfiteáter, grill zónu i ohniská, kde si môžete v súkromí opiecť klobásky. Spestrením sú rybníky, kde sa dá v lete člnkovať a v zime korčuľovať. Sedačkovou lanovkou sa odtiaľ v sezóne môžete vyviezť na Kolibu, kde na vás čaká bobová dráha či lanové centrum. Na Kolibe sa nachádza aj Kamzík - vrch nad Bratislavou, pod ktorým je televízny prijímač, súčasťou ktorého je i reštaurácia, ktorá ponúka krásny výhľad.

IMG 20201024 155637690 HDR

Zdroj: sdetmi.com

 


Horský park


Horský park sa nachádza v mestskej časti Staré Mesto. Je veľký a plný stromov, takže slov park by sme v tomto prípade mohli pokojne zameniť za les. ☺ Na rozdiel od iných parkov v Bratislave je jedinečný svojou polohou - nachádza sa prakticky v strede mesta a predsa disponuje temer nedotknutým prostredím s pôvodnou faunou a flórou. Do parku je povolený vstup so psom aj bez vôdzky. Súčasťou parku je tiež horáreň Horský park, ktorá je obľúbeným miestom pre odpočinok, stretnutia mamičiek s deťmi či organizovanie rozličných podujatí. Neodmysliteľne k nej patrí aj záhrada s detským ihriskom a kaviarnička s tradičnými bratislavskými orechovými a makovými rožkami.

Otváracie hodiny horárne: 10.00 – 22.00.

horsky

Zdroj: sdetmi.com

 


Sad Janka Kráľa


Vedeli ste, že najstarší verejný park v strednej Európe sa nachádza sa v bratislavskej Petržalke? Pýši sa vzácnymi mohutnými stromami a krovinami, v lete je plný kvetov. V parku nájdete viacero stromových alejí pomenovaných podľa druhu stromov – jelšová, topoľová, javorová, vŕbová, jaseňová, brestová. Zaujímavosťou sú oddelené kruhovité malé priestory s prvkami zverokruhu. Neprehliadnuteľným architektonickým skvostom v sade je originálny záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola. Ak sa vyberiete na prechádzku s deťmi, určite sa zájdite občerstviť a zahrať do Detskej záhrady Leberfinger, ktorá ponúka malým nezbedníkom množstvo atrakcií. V parku je povolený vstup so psom na vôdzke.

20210307 160000

Zdroj: sdetmi.com

 

Medická záhrada


Medická záhrada sa nachádza v Starom Meste blízko Amerického námestia. Na strane zo Špitálskej ulice ju ohraničuje barokový Aspremontov letný palác, ktorý zasahuje aj do záhrady. Nájdete tu detské ihrisko, viacero sôch, fontánu a pekný upravený trávnik. Okrem toho je súčasťou parku aj kaviarnička Domček Medická, kde si môžete pochutiť na domácej zmrzline či limonáde, pre deti tu majú detský kútik. V letnom období je súčasťou parku aj Letná čitáreň, ktorú prevádzkuje Staromestská knižnica. Okrem širokej ponuky novín a časopis pre dospelých aj pre deti v nej knižnica organizuje množstvo podujatí pre všetky generácie. Súčasťou je aj knižný domček, v ktorom celoročne získavajú staršie knihy druhú šancu. Prispieť môžete aj vy. Do parku je zákaz vstupu so psom a na bicykli.

Otváracie hodiny areálu: 

  • marec o 10.00 – 19.00
  • apríl, máj o 9.00 – 21.00
  • jún, júl, august, september o 8.00 – 21.00
IMG 20180812 93953

Zdroj: sdetmi.com

 

Športpark JAMA

Jedinečný voľnočasový areál pre celú rodinu s možnosťami na aktívny relax, prechádzky i posedenie sa nachádza v mestskej časti Bratislava - Nové Mesto. Nájdete tu dve jazierka so žabkami i rybičkami, stroje na cvičenie, bežeckú dráhu, dráhu na korčuľovanie i letnú čitáreň, môžete si vystrojiť piknik na niektorom z krásnych trávnikov či zahrať si ping - pong alebo steetball. 

Viac >>> ☺

20210304 141642

Zdroj: sdetmi.com


Botanická záhrada


Botanická záhrada je miestom, ktoré sa snaží udržiavať a rozširovať zbierky živých rastlín, ale aj pomáhať vo výchovno-vzdelávacej činnosti odborným školám i pracoviskám a poskytovať odborné informácie širokej verejnosti. Ak máte radi kvety, či chcete spoznať nové druhy vzácnych a exotických drevín a zároveň ostať doma, toto miesto je pre vás ako stvorené.

Viac >>>  

IMG 20200627 102510109 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Zoologická záhrada

Návšteva zoologickej záhrady je klasikou v zime či v lete. V zime ponúka príjemné osvieženie škaredých nudných dní, v lete príjemnú prechádzku na slniečku i v tieni. Deti sa môžu okrem prehliadky zvieratiek do sýtosti zahrať na viacerých detských ihriskách, či zajazdiť na poníkoch, v zalesnenom Dinoparku naviac stretnú jedny z najstrašnejších tvorov našej histórie.

Viac >>> ☺ 

IMG 20200510 114104067 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Vodárenská záhrada


Záhrada je pokračovaním expozície Vodárenského múzea a ponúka oddychový priestor s prevládajúcim prvkom vody. Pred vstupom je situovaný cyklopoint, drevené plató so stojanmi na bicykle, informačnými tabuľami, lavičkami a fontánami s pitnou vodou. Hlavná časť záhrady je venovaná deťom a pohybovým aktivitám. V záhrade nájdete aj nové fontány, vyhliadkovú vodárenskú vežu, pevné chodníky a hracie prvky. 

Viac >>> ☺ 

IMG 20200527 180918996 HDR

Zdroj: sdetmi.com


Prezidentská (Grassalkovichova) záhrada

Ďalší z parkov v Starom meste, hneď za prezidentským palácom, ponúka kúsok prírody v centre mesta a príjemnú prechádzku rozkvitnutou záhradou či originálnou stromovou alejou, ktorú vysadili významné štátne návštevy Slovenska. Súčasťou parku je upravený trávnik, množstvo lavičiek, detské ihrisko a centrálna fontána. Do parku je zákaz vstupu so psom a na bicykli.
 
Otváracie hodiny areálu:

  • marec o 10.00 – 19.00
  • apríl, máj o 8.00 – 20.00
  • jún, júl, august, september o 8.00 – 21.00
20210304 150355

Zdroj: sdetmi.com


Soví les


Chránený areál v mestskej časti Petržalka sa nachádza pri nábreží Dunaja medzi Mostom Apollo a Prístavným mostom, no jeho najkrajšia časť zasahuje ešte asi kilometer za Prístavný most. Na tomto mieste sa slepé rameno Dunaja vrezalo do vnútrozemia a v jeho okolí vyrástol najviac zachovaný lužný les. Môžete tu stretnúť vzácne druhy vtákov, ale aj srnku či diviaka, za večernej prechádzky dokonca i bobra. Les je dostupný chodcom i cyklistom z viacerých miest z hrádze medzi mostami. Pohyb je dovolený len po vyznačených chodníkoch.

20210302 110325

Zdroj: sdetmi.com


Lesopark Vrakuňa

Aj mestská časť Vrakuňa môže byť pyšná na svoju zeleň. Tuto ju reprezentuje bratislavský skvost - Vrakuňský lesopark, ľudovo nazývaný Lesík, ktorý nadväzuje na oddychovú zónu v rámci dunajskej hrádze. Je ideálnym miestom pre rodiny s malými deťmi. Mestská časť sa o neho vzorne stará a neustále ho zveľaďuje, čím sa súčasne oživujú aj brehy Malého Dunaja. 

IMG 0146

Zdroj: sdetmi.com


Park Andreja Hlinku

Krásny zrekonštruovaný park v centre Ružinova láka príjemným prostredím na posedenie či prechádzku. Za niekoľko desiatok rokov tu stromy vytvorili mohutný masív a na mnohých miestach ponúkajú príjemný tieň. Centrom parku je zrekonštruovaná veľká fontána, ktorá po rokoch opäť svieti. Nenájdete tu síce detské atrakcie, vďaka novým chodníkom a veľkým voľným plochám je to však ideálne miesto pre malých cyklistov či motorkárov. V polkruhových odpočívadlách si môžete posedieť na lavičke a pochutiť si na skvelej zmrzline z neďalekého stánku, či osviežiť sa vodou z niektorej z pitných fontánok.

20170430 121747

Zdroj: sdetmi.com

 


Park na Pekníkovej

Pre deti a ich rodičov, žiakov z neďalekých škôl či širokú verejnosť poskytuje bohaté možnosti športu, zábavy a oddychu park na Pekníkovej ulici v Dúbravke, ľudovo nazývaný „Peknička“. Nachádza sa tu niekoľko športových ihrísk, detské ihrisko a veľký trávnik pre malých futbalistov. V lete je park aj centrom konania rôznych kultúrnych podujatí. Do parku je zákaz vstupu so psom a na bicykli. Areál je otvorený denne od 09:00 hod. do 21:00 hod.

IMG 20210102 152257058 HDR

Zdroj: sdetmi.com

 


Park Račianske mýto


Park Račianske mýto je mestským parkom v Bratislavskom Novom Meste. Keďže sa nachádza blízko hlavnej cesty a dôležitej dopravnej križovatky, je tam o niečo rušnejšie prostredie. Napriek tomu to tomuto parku neuberá nič na kráse. Ozdobou parku je viacero zaujímavých, ba dokonca i rozprávkových sôch, fontána a krásne rozárium. Nachádza sa tu taktiež detské ihrisko s vláčikom a preliezačkami.

20170424 114022

Zdroj: sdetmi.com


Rusovský park

Rusovský park sa nachádza v krajnej časti Bratislavy a je skutočnou malou oázou harmónie a relaxu. Je plnú bujnej vegetácie a nádherných stromov a obteká ho aj jedno z ramien Dunaja. Súčasťou parku je aj kostol a prekrásny historický kaštieľ, takže si počas prechádzky môžete miestami pripadať ako v rozprávke. Nechýba ani menšie detské ihrisko.

153700264 3682250865197438 4348736450850691008 n

Zdroj: sdetmi.com


Pečniansky les


Pečniansky les sa nachádza na pravom brehu Dunaja v Petržalke, vstup nájdete iba pár krokov od Nového mosta. Vďaka biotopom európskeho významu a viacerým vzácnym druhom živočíchov ako ďateľ čierny či bobor vodný je chráneným areálom. Les vás hneď pri vstupe privíta krásnym prostredím s príjemnou klímou a pripravte sa aj na úžasný výhľad na hrad. Prejdite sa lesným chodníčkom alebo zájdite na niektorú z kamienkových alebo piesočných pláží. V lese tiež nájdete zdroj pitnej vody.

IMG 20201213 151124007

Zdroj: sdetmi.com

 


Park SNP

 
V Líščom údolí v Karlovej Vsi nájdete miesto, bez ktorého by si väčšina miestnych obyvateľov len ťažko vedela predstaviť Karlovu Ves. Je významným miestom odpočinku a relaxu a v záplave panelákov predstavuje príjemné osvieženie. Samozrejmosťou je detské ihrisko, čo ocenia najmä rodinky s deťmi.

IMG 20200717 184941815 HDR

Zdroj: sdetmi.com

 

Mapa: N 48° 8′ 59″ E 17° 7′ 11″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Evka 05.01.2019, 23:30

    Ideálne pre mamičky s kočíkmi. Aj našu neterku sme v jednom z týchto parkov kočíkovali a výborne si vždy pospala a sestra si zase mohla zabehať po parku a zrelaxovať

  • Katy 12.12.2018, 22:02

    Navštevujeme lesopark vo Vrakuni a tiež Železnú studničku, kde sa konajú aj rôzne podujatia pre deti. Výborný relax a aspoň nejaká zeleň.

  • Lenka 02.12.2016, 22:05

    všetky sú super, hlavne nech sú deti vonku a nesedia doma. Horský park, Park SNP a Železná studnička sú naj, toto leto sme objavili aj Lesopark Vrakuňa kde postavili prírodnú pump up-ovú dráhu, super

  • Lenka 02.12.2016, 22:05

    všetky sú super, hlavne nech sú deti vonku a nesedia doma. Horský park, Park SNP a Železná studnička sú naj, toto leto sme objavili aj Lesopark Vrakuňa kde postavili prírodnú pump up-ovú dráhu, super

  • Martina 01.12.2016, 13:03

    Za nasu rodinu je naj Sad Janka Krala, kvoli dostupnosti, da sa parkovat v auparku, co je pre nas vyhoda a je priestranny na letne nahanacky, ci pikniky aj zimne sankovanie

  • majo 18.08.2016, 18:36

    na tej Zeleznej s. Su dva rybniky vypustene,ale funguju ine veci pre deti, ihrisko, bbq...bufet...

  • Ela 17.08.2016, 09:49

    Mame pochodene skoro vsetky, dcera najviac miluje Zeleznu studnicku a Partizansku luku. Do pozornosti by som este dala Vodarensku zahradu pri Karloveskom ramene. Aj tam chodime velmi radi.

  • Martina 23.12.2015, 23:05

    Viac menej vsetky parky mame pochodene a kazdy ma svoje caro, ale medzi nase top patri Zelezna studnicka, ZOO a Botanicka zahrada. Zelezna studnicka je lesopark, kde najdete detske ihrisko, trampolinu... jazera plne ryb, altanky s moznostou opekania a aj bufety. ZOO a Botanicka zahrada maju vzdy co ponuknut, taktiez su tam detske ihriska a casto maju rozne akcie pre deti.

  • Eva 09.12.2015, 10:12

    Často chodíme na prechádzky či už do zoo kde sú veľmi milý ošetrovatelia alebo botanickej kde je krásna upravené prostredie. Deti sa vysantia unavia a ja tam načerpam novú silu :)

  • Ivana 26.11.2015, 22:17

    Kedze syn len nedavno zacal chodit, vela casu travime stale prechadzkami s kocikom a v kociku, takze parky v Bratislave navstevujeme s oblubou. Skusenosti, a to pozitivne, mame s parkom Andreja Hlinku, Bratislavskym lesnym parkom - Zelezna Studnicka, Partizanska luka, Medickou zahradou a Sadom Janka Krala. mame ich radi koli pokoju, zeleni, velkym plocham, syn si moze pobehat aj po trave a radi navstivime aj miestne ihriska.

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár