23. 04. 2024 Vojtech 15°C Zamračené

Tipy na prechádzky s deťmi k vodopádom

Autor: MS
Adresa: Celé Slovensko Telefón: www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Vedeli ste ale o tom, že aj na Slovensku máme vyše dvesto vodopádov, na ktorých možno obdivovať silu, majestátnosť  a krásu vodného živlu a prírody? Ktorý je ten najkrajší? To už necháme na vás. Vodopády sa oplatí navštíviť hlavne na jar, kedy sa ukážu v plnej paráde alebo počas tuhej zimy, kedy primŕzajú a vytvárajú krásne ľadové steny. Na prechádzku k vodopádu si pribaľte jeden svetrík - mikinu navyše, nakoľko v jeho okolí je chladnejšia klíma.

Brankovský vodopád (55 metrov)

Ružomberok, ZA kraj

View this post on Instagram

A post shared by Peter (@pepe.es)

Tento vodopád je najvyšším v Nízkych Tatrách a tretím najvyšším na Slovensku. K Brankovskému vodopádu sa dostanete po značkovanom turistickom chodníku z osady Podsuchá, medzi Ružomberkom a Donovalmi.
Je bez problémov dostupný aj pre rodiny s menšími deťmi, keďže terén nie je náročný a výstup k samotnému vodopádu trvá približne polhodinu.

Kľacký vodopád (30 metrov)

Vrícko, ZA kraj

View this post on Instagram

A post shared by Filip Putala (@filiputala)

Môžete sa k nemu vybrať tak z obce Vrícko, nad ktorou vo výške takmer tisíc metrov leží, ako aj z obce Fačkov či z Fačkovského sedla. Výstup k nemu y parkoviska trvá cca 1,5-2 hodiny.
Vodopád si môžete užiť aj v suchších obdobiach, ale počas väčších dažďov nadobúda skutočnú mohutnosť. V jeho okolí sa pohybujú i medvede, treba byť preto ostražitý. 

Vodopád Bystré (23 metrov)

Hriňová, BB kraj

bystro05 2

Zdroj: sdetmi.com

Na južných svahoch Poľany, len 8 km na sever od Hriňovej nájdete národnú prírodnú pamiatku - Vodopád Bystré. Tento vodopád je jedným z najmohutnejších vodopádov na Slovensku Jeho vznik zapríčinil lávový prúd v tektonických puklinách. Priechod okolo vodopádu je možný na rebríkoch a lane.
Najlepší prístup k vodopádu Bystré máte od Horského hotela Poľana, odkiaľ vám túra k vodopádu a späť zaberie zhruba dve hodinky.

Viac o vodopáde tu

Lúčanský vodopád (12 metrov)

Lúčky, ZA kraj

vodopadlucky5

Zdroj: sdetmi.com

Vodopád je národnou prírodnou pamiatkou od roku 1974. Je veľkou raritou, nakoľko je veľmi ľahko dostupný, pretože leží uprostred dediny Lúčky, neďaleko vrchola Veľkého Choča v Ružomberskom okrese na Liptove. Tento vodopád je vo forme kaskád a jeho voda steká po travertínovom povrchu do jazierka.
Pôsobením teplých minerálnych prameňov, ktoré vodopádom z kúpeľov pretekajú navyše tento vodopád nikdy nezamŕza, aj v tom je unikátny. 

Viac o vodopáde tu

Starohutský vodopád (5 metrov)

Nová Baňa, BB kraj

Starohutský vodopád vznikol činnosťou Sklenného potoka a tektonickým poklesom krýh  a dosiahnete ho po 300 metroch, ak sa vydáte na sever od Starej Huty, mestskej časti Novej Bane.
Vodopád padá do skalného amfiteátra, ktorý je takisto nádherným prírodným výtvorom a v jeho vodách možno so šťastím zahliadnuť aj vzácneho raka čierneho. V tejto lokalite je možnosť zazrieť aj jaštericu múrovú alebo salamandru škvrnitú. 
Keďže je túra krátka a nenáročná, je vhodná aj pre rodiny s malými deťmi. 

Kmeťov vodopád - najvyšší na Slovensku (80 metrov)

Vysoké Tatry

View this post on Instagram

(@trt_barani)

V Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách nájdete najväčší vodopád na celom Slovensku. Jeho pôvod je ľadovcový a tektonický. Názov nesie po slovenskom národovcovi a vedcovi Andrejovi Kmeťovi. Škoda, že vodopád sa nachádza v menej frekventovanej oblasti Tatier, mimo hlavných turistických trás, čo spôsobuje, že nepatrí práve k najnavštevovanejším atrakciám. Ku Kmeťovmu vodopádu sa dostanete po značkovanom turistickom chodníku, ktorý vedie z Podbanského alebo Troch studničiek cez Kôprovú dolinu. Bezprostredný prístup ku Kmeťovmu vodopádu je vzhľadom k jeho mohutnosti a sile zakázaný. Z vyhliadkovej plošiny na ľavej strane potoka však naň máte dostatočný a perfektný výhľad.

Šútovský vodopád (38 metrov)

Šútovo, ZA kraj

2018 07 14 12.27.04 1

Zdroj: sdetmi.com

Tento vodopád je situovaný len 4 km od obce Šútovo. Je najvyšším vodopádom Národného parku Malá Fatra a 4. najvyšším vodopádom Slovenska. 
Ideálny prístup k vodopádu máte od obce Šútovo (prístup po modrej turistickej značke), časti Rieka alebo od Chaty pod Chlebom (okolo Mojžišových prameňov). Až k vodopádu vás celou cestou budú sprevádzať náučné tabule, ktoré vám priblížia tak samotný vodopád, ako aj flóru, faunu a ďalšie prírodné zaujímavosti Šútovskej doliny. K Šútovskému vodopádu vedie nenáročná túra, ktorá je vhodná aj pre rodinky s deťmi - časť sa dá prejsť aj s kočíkom. 

Viac o vodopáde tu

Hájske vodopády (4-7 metrov)

Háj, KE kraj

IMG 20200809 153226

Zdroj: sdetmi.com

Vodopády ležiace v krasovej tiesňave Hájska dolina medzi obcami Háj a Hačava, v košickom okrese. Skupinka tunajších vodopádov sa volá Hájske vodopády, ale zvykne sa im hovoriť aj Vodopády Hlboký jarok a tvorí ich deväť vodopádov, známy je hlavne Stredný Hájsky vodopád, Hájsky vodopád nad mostom a Veľký Hájsky vodopád.
Pôsobia skutočne magickým dojmom a sú jedným z najkrajších pokladov Slovenského krasu. Ak vám zvýši po návšteve Hájskej doliny známej svojimi vodopádmi ešte čas, nezabudnite sa ísť pozrieť aj do blízkej Zádielskej tiesňavy, jej vysoké skalné útvary vás tiež ohromia. Vyskytujú sa tu aj vzácne rastlinné a živočíšne druhy.

Viac o vodpopádoch tu

Vodopády Studeného potoka

Vysoké Tatry, Hrebienok

153770786 3603320003079191 3410276983636390963 o

Zdroj: sdetmi.com

Obrovský vodopád je jedným z vodopádov, ktorý vytvára Studený potok a nachádza sa v Malej Studenej doline v nadmorskej výške 1330 m.n.m. Je vysoký približne 20 m. Vodopád je prístupný po červenej značke  z Hrebienka. Ďalšie vodopády a kaskády Studeného potoka môžu turisti obdivovať po trase z Hrebienka, okolo Bilíkovej chaty až na Rainerovu chatu. Keďže sú tieto vodopády vyhľadávaným turistickým miestom, vedie pozdĺž nich niekoľko značkovaných turistických chodníkov. Je to nenáročná trasa s prevýšením 320 m vhodná aj pre rodiny s deťmi.

 

Hlbocký vodopád

Hlboké nad Váhom, ZA kraj

92575958 10158481291226209 4807208980034093056 o

Zdroj: sdetmi.com

Hlbocký vodopád učaroval svojou krásou mnohým režisérom. Zahliadnuť ste ho mohli v rozprávke Perinbaba či Soľ nad Zlato. Jeho výška je približne 14 metrov. Hneď pri vodopáde sú umiestnené reťaze, pomocou ktorých sa dá vyliezť až nad vodopád.Cesta k vodopádu je krátka a nenáročná. Zvládnu ju aj tie najmenšie detičky, ktoré poteší aj potôčik, popri ktorom cesta vedie.

Viac o vodopáde tu

Turovský vodopád

Turová, BB kraj
View this post on Instagram

A post shared by peterkulisiak (@peterkulisiak)

 

Vodopád sa ukrýva v pôsobivej kaňonovitej doline a vedú k nemu dva turistické chodníky z obce Turová. Vodopád je znami aj pod názvom „Padalo“, alebo „Skalný vodopád“Vodopád je vysoký 15 metrov a jeho pôvod je tektonický. Vodopád je trvalý a viac-menej nevysychá. Vodopád je dobre dostupný priamo z obce Turová (cca 500m).

Viac o vodpáde tu

Vodopád Skok

Vysoké Tatry

vodopad skok

Zdroj: pixabay.com

Túra k vodpádu Skok sa radí medzi nenárčoné túry, ktoré zvládnu aj rodinky deťmi. Cesta tam je cca 5 km a trvá cca 1:45 min. Trasa vedie od Štrbského plesa po žltej značke.  Vodopád Skok patrí medzi najkrajšie tatranské vodopády. Jeho krásu znásobuje množstvo vody v prietokoch. Ako jedna z mála trás vo Vysokých Tatrách, je tento vodopád prístupný celoročne. 

Viac o vodopáde tu

Králický vodopád 

Tajov/Králiky, BB kraj

IMG 20200725 160218515 PORTRAIT

Zdroj: sdetmi.com 

Králická Tiesňava medzi Tajovom a Králikmi je jedna z najkrajších prírodných pamiatok v okolí Banskej Bystrice. Krásna roklina v jedinečnej prírode Kremnických vrchov. Chránená prírodná pamiatkou s rozlohou takmer 21 ha v ktorej nájdete krásny les, vápencové bralá s výškou až 20 metrov a 7 metrový vodopád ako časť Farebného potoka, ktorý preteká oblasťou.

Viac o vodopáde tu

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Martin 17.05.2022, 11:46

    Určite by som tu dal aj Hrhovský vodopád, ktorý je priamo v dedine Hrhov a je najväčší v Slovenskom krase

  • IvanosTV 26.03.2017, 16:21

    Pekne vodopady

  • Martin 30.12.2016, 23:46

    Každý má svoje čaro, hhoc to stojí trocha energie, potu a námahy, no človek pri tej sile a kráse hneď zabudne na fyzickú námahu a naplní ho pocit obdivu a eufórie ( aspoň mňa) :D

  • Ján 22.12.2016, 21:53

    Slovenské a svetové unikáty

  • sofanda 21.12.2016, 03:35

    Vidali sme vod.stud.potoka, Sutovsky a Lucansky, kazdy ma svoje caro. Sutovsky ma 1x sklamal, dlhsie neprsalo a bol slaby, Lucansky je bez namahy.

  • Peter Mihaľ 16.12.2016, 23:38

    nádherné prechádzky a mierne túry

  • gabriela 01.12.2016, 12:13

    My sme obehli vodopady v Slovenskom raji, Sutovsky vodopad a Luciansky vodopad. Vsetky mali svoje caro, boli a su nadherne. K Lucianskemu mame vsak velmi blizko, kedze manzel odtial pochadza :) Ten je pre nas top.

  • Lenka 15.09.2016, 13:42

    Navštívili sme 12. Vodopády Studeného potoka. Keď sa skončil asfaltový chodník a začal len taký kamenný a ja s 2r. som šla s 2r. dieťaťom na krku a ďalším v závese, tak sa priznám, že som chvíľku v duchu aj nadávala, kam ma zasa treba, no stálo to zato a pri pohľade na vodopády z nás opadla aj únava a naplinila nás nová energia.

  • Marika 07.09.2016, 14:29

    Hájske vodopády sme pre krátkosť času zvládli len 3, ale máme v pláne ísť znova, bolo tam nádherne. Nad cintorínom v Háji je filmový anjel, tip na fotky :)

  • marcela 03.09.2016, 16:56

    Boli sme pri Šútovskom vodopáde. Nádhera. S menšími deťmi odporúčam z obce Šútovo, až po chatu Vodopád je asfaltka, potom nenáročná turistická cesta. My sme išli od Chaty pod Chlebom a to už pre malé deti nie je. Dosť strmá cesta dolu svahmi. ale kto má rád turistiku, odporúčam. Nádherné okolie, príroda úchvatná. Pre turistov upozornenie: turistická cesta k vlaku Šútovo vedie popri frekventovanej hlavne ceste bez chodníka, len krajnica, odporúčam malé deti na ruky a rýchlo prejsť. Inak paráda!

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár