24. 04. 2024 Juraj 10°C Dážď

Kaštieľ a Archeopark v Hanušovciach nad Topľou

Autor: KatkaCh, Foto: muzeum.sk, Tripolitana
Adresa:Zámocká ul. 160/5, 094 31 Hanušovce nad Topľou Termín: 10.06.2015 - 31.08.2015 Telefón:057/4452371 www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Hľadáte netradičný zážitok? Chcete zistiť, že dejiny môžu byť i zábavné? Navštívte Archeopark - najnovšiu expozíciu múzea Tripolitany v Hanušovciach n. T. je Archeopark – jedinečné archeologické múzeum pod holým nebom. 

Expozície


Dobovo zariadené interiéry

Prijmite pozvanie k Dessewffyovcom, niekdajším vlastníkom kaštieľa. Zavedieme Vás priamo do spálne jedného z jej príslušníkov. A tiež do salónu a do ďalších siení. Môžete obdivovať krásu a jemnosť drobných predmetov minulých storočí, obrazy a umelecké skvosty. Trochu nostalgie dávnej nobility prenikajúcej do 21. storočia...

Historická expozícia

História je vraj matkou múdrosti. Nuž, keby sme sa z nej aspoň trochu poučili. Hrady a hrádky stredoveku odkazujú na nepokojné časy, inak nebolo ani v novších obdobiach a vojnou rezonuje aj 20. storočie. To všetko pamätá história. A to tíško pripomína súčasníkom.

Prírodovedná expozícia

S civilizačným pokrokom sa stále viac vzďaľujeme prírode. A pritom tá naša je neskutočne krásna a tajuplná. Druhohorné amonity, treťohorné morské dno, fragmenty štvrtohorných vyhynutých cicavcov, súčasná podoba lesov a pririečnych nív, diviak, vydra, motýle, dravce, netopier... Vstúpme do tajov matky prírody!

Archeologická expozícia

Poklady najstaršej histórie prináša archeologická expozícia. Je neoddeliteľným doplnkom živého archeologického múzea - archeoparku. Na rozdiel od neho tu nachádzame originálne exponáty od paleolitu po novovek. Unikátne nálezy venuše z neolitu či keltskej šatovej spony dopĺňajú početné moderné prvky s animáciami a virtuálnou realitou.

Archeopark

Jediné živé archeologické múzeom v prírode na Slovensku - Archeopark Živá archeológia v Hanušovciach nad Topľou - ponúka možnosť nielen vidieť, ale zažiť návrat do najstarších období ľudských dejín. Päť obydlí z piatich období praveku a včasného stredoveku je obohnaných palisádou so vstupnou vežou. Objekty z doby kamennej, bronzovej, železnej a slovanského obdobia sú replikou archeologických nálezov z východného Slovenska. V obydliach sa nachádza jednoduchý nábytok a predmety dennej potreby . Interiéry dopĺňajú plastiky muža, ženy a dieťaťa, odeté do ručne ušitých odevov, s typickými doplnkami. Podobné odevy si môžu zapožičať aj návštevníci, ktorí si tiež môžu vyskúšať rôzne činnosti - prácu s kamennou sekerou, drevenou motykou, váhu bronzového či železného meča, mletie obilia na rotačnom mlynčeku a mnohé iné. Jedinečnosťou hanušovskéhoarcheoparku v rámci Európy je voľné rozmiestnenie jednoduchých hudobných nástrojov.
Najstarším objektom archeoparku je kožený stan – replika obydlia asi spred 30 000 rokov. Najmladším je zrub Slovanov z 9.-10 storočia. Prehliadka archeoparku tak umožňuje imaginárne prejsť v čase vyše 30 tisícročí. Významnou súčasťou areálu je hrnčiarska dielňa s dvojkomorovou pecou - replikou nálezu z Prešova. Dielňa je pri dome Keltov, prvého historicky známeho etnika v našej oblasti. Obísť nemožno ani areál so zvieratami, ktoré dotvárajú živú atmosféru archeoparku. Najnovšie pribudla do areálu výnimočná stavba – na Slovensku jediná a v rámci Európy tiež ojedinelá replika šperkárskej sklárskej pece.

Archeopark ponúka možnosť oddychu a zábavného učenia sa v každom čase. Najlepšie však počas archeofestivalov a remeselných edukácii. Počas festivalov sa štiepe kameň, pletú koše z prútia, vyrába keramika v ruke i na kruhu, vypaľuje sa v hrnčiarskej peci, tkajú sa tkanice, zhotovujú sa drôtené šperky, strieľa sa z luku, varí sa strava a mnohé iné. Archeologické experimenty sú ešte odvážnejšie – pracuje sa so sklom, odlieva sa bronz, tká sa na zvislých krosnách. Na jednoduché remeselné činnosti sa možno skupinovo prihlásiť kedykoľvek.Archeopark umožňuje zažiť jedinečný výlet v čase v jedinečnom priestore.

Otváracie hodiny a vstupné TU.

Mapa: N 49° 1′ 33″ E 21° 29′ 57″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Jana Hasajová 10.12.2017, 08:45

    Boli sme už 2x, bolo tam zaujímavo. Aj okolie - tiež na celodenný výlet.

  • Ján 22.12.2016, 21:55

    Je tam toho mnoho

  • Peter Mihaľ 16.12.2016, 23:40

    skvelé miesto pre rodiny s deťmi, veľa sa naučíte

  • Zuzana 08.09.2016, 21:41

    Určite odporúčam ako zaujímavý výlet pre celú rodinu,boli sme tohto roku 2x. Je to jediný archeopark v SR aj ČR, každé z našich 3 detí (2,5,7 rokov) si našlo niečo pre seba a ozaj si to užilo. Naozaj to bola názorná história učená hrou. Mávajú aj nejaké akcie (ako DOD - deti si vtedy skúsili aj remeslá a domov si priniesli hlinené nádobky ;festival dobra...) Spojili sme to s návštevou kaštieľa - hneď v susedstve a kamenickým hradom a hanušovskou super zmrzlinou. Neďaleko je aj ranč Breziny -Pavlovce kde sa deťom páčila jazda na koníkoch. Skvelý výlet na pekný letný deň:-) a určite aj pre staršie deti ako naše - manžel tu bol so žiakmi - cca 12-13 ročnými a tiež sa im páčilo... :-)

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár