28. 03. 2024 Soňa 18°C Oblačno

Slovenské banské múzeum

Autor: Annie, Foto: muzeumbs.sk
Adresa:Kammerhofská 2, Banská Štiavnica 969 01 Telefón:+42145 694 94 51 E-mail:infobs@muzeumbs.sk www:stránka organizátora
Hodnotenie:

Bohatá banícka história prezentuje Slovenské banské múzeum, ktoré nájdete len pár kilometrov od Banskej Štiavnice. SBM v prírode sa nachádza na pôvodných banských dielach šachty Ondrej a štôlne Bartolomej. Prezrieť si môžete nadzemnú a podzemnú expozíciu, kde nájdete ukážky baníckych pracovísk a ťažobných zariadení.

Slovenské banské múzeum je špecializovanou organizáciou, ktorá cieľavedome zhromažďuje, vedecky a odborne spracováva, využíva a sprístupňuje hmotné dokumenty so vzťahom ku komplexnej dokumentácii vývoja baníctva, príbuzných banských odborov, geológie, ochrany nerastov, vývoja banských miest a oblastí na Slovensku osobitne Banskej Štiavnice ako svetového kultúrneho prírodného dedičstva a Chránenej krajinnej oblasti Štiavnické vrchy.

Expozície:

1. EXPOZÍCIA BANSKÉ MÚZEUM V PRÍRODE – SKANZEN
Najnavštevovanejšia expozícia SBM, ktorá sa buduje od roku 1965. Skladá sa z povrchovej a podzemnej expozície, expozície lomového dobývania, areálu starých dobývok na žile Terézia a náučnej geologickej expozície Geopark prezentujúcej geológiu Slovenska. Expozícia je situovaná asi 1,5 km od centra mesta. Pre návštevníkov je pripravená prehliadka expozícií povrchového areálu s možnosťou fárať do podzemia, do banského diela štôlňa Bartolomej a šachta Ondrej v sprievode a s odborným výkladom lektora. Expozícia sa teší celoročne veľkej obľube návštevníkov z dôvodu zážitku fárania do podzemia, ktorého najstaršie časti sú datované do 17. storočia. Pred fáraním dostávajú návštevníci prilbu, lampu a plášť.

2. EXPOZÍCIA BANÍCTVO NA SLOVENSKU - KAMMERHOF
Situovaná v najrozsiahlejšom stavebnom komplexe v centra mesta – tzv. Kammerhofe – bývalom sídle hlavného komorsko – grófskeho úradu. V priestore 16 bohato inštalovaných miestností prezentuje históriu baníctva na Slovensku s dôrazom na jednotlivé odbory – dobývanie rudy, spracovávanie, meračstvo, dopravu, osvetľovanie, školstvo a význam Baníckej akadémie, knižnú kultúru, cisárske návštevy v meste a pod…

3. EXPOZÍCIA STARÝ ZÁMOK
Starý zámok je učebnicou architektonických štýlov 13. – 19. storočia. Najstaršou časťou zámku je pôvodne románska bazilika, ktorá bola v neskoršom období prestavaná na protitureckú pevnosť a kaplnka sv. Michala. Svoj zbierkový fond prezentuje v expozičných celkoch: archeológia, baroková plastika, strelecké terče, kováčstvo, fajkárstvo, expozícia hodín, prehliadka veže, žalárov, mučiarne, ... Areál Starého zámku je so svojou jedinečnou atmosférou miestom konania mnohých kultúrnych akcií hlavne v letnej turistickej sezóne (koncerty, festivaly, semináre, školenia, prednášky, recepcie, svadobné obrady,...)

4. EXPOZÍCIA NOVÝ ZÁMOK
Hranolovitá stavba vybudovaná ako protiturecká pevnosť je dominantou mesta a vďaka typickej nezameniteľnej architektúre a možnosti vyhliadky na mesto je cieľom veľkej časti návštevníkov mesta. Nový zámok bol postavený v rokoch 1564 – 1571 ako časť systému opevnenia mesta. Dnes sa v ňom nachádzajú expozície Slovensko v období tureckej expanzie a História dobrovoľného hasičského zboru v Banskej Štiavnici.

5. EXPOZÍCIA MINERÁLY A NERASTNÉ SUROVINY SLOVENSKA - BERGGERICHT
Nájdete ju priamo na námestí sv. Trojice v Berggerichte, bývalom sídle Banského súdu, neskôr využívanom pre potreby Banskej akadémie. Návštevníkov priťahuje prehliadkou viac ako 400 druhov minerálov z celého sveta a nerastných surovín Slovenska. V rámci prehliadky je možné navštíviť aj štôlňu Michal, ktorá je sprístupnená návštevníkom v dĺžke 75 m.

6. EXPOZÍCIA GALÉRIA J. KOLLÁRA
Sa nachádza sa tiež v srdci Banskej Štiavnice na nám. sv. Trojice, v troch obnovených budovách zo 16. storočia. Okrem zaujímavých a pravidelne sa meniacich výstav, predstavuje galéria viac ako 200 najcennejších výtvarných diel , ktoré vznikli najmä v Banskej Štiavnici, v období od 15. do 19. storočia.

7. EXPOZÍCIA DEDIČNÁ ŠTÔLŇA GLANZENBERG
Najnovšia expozícia bola verejnosti sprístupnená v roku 2003 ako jedna z najstarších v štiavnickom regióne, zároveň patrí aj do objektovej sústavy Geopark. Preslávili ju návštevy viacerých panovníkov (Habsburgovci) v minulosti a významných osobností v súčasnosti. Na počesť najvýznamnejších z nich sa v štôlni nachádzajú pamätné tabule. Návštevník vchádza do autentického prostredia podzemia vystrojený v plášti, s prilbou a lampou.

bsmapa

Zdroj: muzeumbs.sk

Škola v múzeu:

Slovenské banské múzeum v Banskej Štiavnici od r. 1998 realizuje projekt Škola v múzeu.Podnetom k realizácii projektu je snaha uchovávať hmotné  a duchovné dedičstvo a prezentovať ho netradičnou formou predovšetkým mladej generácii. Jednotlivé aktivity projektu formou tvorivých dielní, kurzov, prezentácií, vychádzok v teréne rozvíjajú vedomosti v oblasti regionálnej a environmentálnej výchovy. Podporujú estetické cítenie, manuálnu zručnosť, tvorivosť, inšpirujú k efektívnemu využívaniu prírodného i odpadového materiálu. Jednotlivé programy zároveň dopĺňajú a obohacujú učebné osnovy. Projekt podporuje zmenu vnímania tradičného múzea a otvára priestor novej interaktívnej spolupráce verejnosti a múzea. Realizácia projektu prebieha v jednotlivých expozíciách Slovenského banského múzea.

Geobádateľňa, priestor v rámci Mineralogickej expozície, je určený na laboratórne, ale aj zábavné pokusy pre malých i veľkých bádateľov. Interaktívny obsah je súčasťou QR codov, ktoré sú umiestnené v Mineralogickej expozícii-Berggericht ako súčasť Interaktívneho múzea. Interaktívne múzeum ako súčasť Mineralogickej expozície prezentuje interaktívne prvky (3 D pexeso, Mendelejevova tabuľka prvkov trochu inak, skrinka plná záhadných žiariacich kameňov, ukážka jedovatých kameňov, 3 D kocky reliéfu,…) a mnoho iných jedinečných aktivít.
Novými prvkami obohatená expozícia tak názorne dopĺňa osnovy žiakov základných a stredných škôl v predmetoch Prírodoveda, Prírodopis, Geografia, Chémia alebo Fyzika.

Letné dielničky Kammerhoff, program pre verejnosť, v rámci projektu  Škola v múzeu, je určený pre širokú verejnosť bez obmedzenia veku.

Otváracie hodiny expozícii - TU

Vstupné - TU

 

Mapa: N 48° 27′ 29″ E 18° 53′ 45″

Mapa sa nahráva...

Komentáre Napíšte užívateľskú recenziu

  • Katarina 27.12.2021, 19:31

    Bolo super deti boli nadšené aj baterku do ruky dostali. Super výlet

  • Zuzana 27.11.2021, 23:12

    Je to super celodenný výlet navštíviť B.Štiavnicu. Treba zažiť.
    Každý si vyberie, čo sa mu páči (do prírody, do múzeí, samotné mesto má tiež svoje neopakovateľné čaro..).

  • Martina Holecová 29.11.2019, 18:17

    Parádny výlet môžem len odporúčať

  • Darina Smiščíková 24.11.2019, 09:42

    Boli sme tam a je to naozaj zážitok

  • Naty 03.01.2018, 00:09

    Všetkým sa nám veľmi páčilo, super zážitok.

  • simona 28.12.2016, 14:01

    nezabudnutelny zazitok, je tam toho vela na pozeranie, cez stolne po stroje. starsie deti si urcite pridu na svoje :)

  • jarbelka 01.09.2016, 00:02

    Skvelý zážitok pre malých aj veľkých. Prehliadka štôlne Bartolomej trvala asi hodninku. Mali sme úžasného sprievodcu. Deti boli nadšené, svietili si baterkami a hľadali permoníkov. Areál je tiež nádherný. Celá Banská Štiavnica je krásna, dýcha históriou a každý si tam nájde to svoje.

  • marianaBB 21.11.2015, 17:23

    skanzen sme navstivili tento tyzden, deti sme nesli odtrnut od ban.strojov pri vstupe, pekny zazitok

  • Miro 12.12.2014, 18:20

    odporučam každému vidiet, zaujímavý zážitok aj pre deti

  • Natália 21.11.2014, 09:18

    super výlet, všetkým sa nám páčilo, zapožičali nám plášte, baterky, prilby- deti sa tešili :-) a kúpili sme si kameň-krištáľ. :-))

RSS kanál pre komentáre na tejto stránke | RSS kanál pre všetky komentáre

Napíšte komentár